Heb jij zicht op je maatschappelijke impact?
Meld je nu aan! (Let op: de deadline voor aanmelden is 1 april 2017)

Als sociaal ondernemer krijg je steeds vaker de vraag wat voor maatschappelijke waarde je creëert. Je klanten willen graag weten wat je precies doet, maar ook gemeenten en fondsen willen meer inzicht voordat ze investeren. En niet onbelangrijk: duidelijk zicht op je maatschappelijk impact helpt je deze verder te vergroten. Maar het antwoord op de vraag ‘Wat is jouw maatschappelijke impact?’, is vaak nog niet zo makkelijk. Daarom biedt Social Impact Factory samen met Sinzer een traject waarin we sociale ondernemingen helpen hun maatschappelijke impact beter te meten en begrijpen.

1e pilot

Ook de Social Impact Factory en gemeente Utrecht zien het belang van impactmeting toenemen. Om deze reden is samen met Sinzer in 2016 een pilot uitgevoerd. Deze pilot had als doel het ontwikkelen van een laagdrempelige, goedkope en semi-gestandaardiseerde manier voor sociaal ondernemingen om maatschappelijke impact te meten.

In de pilot is samen met een aantal sociaal ondernemers (Specialisterren, Food for Good, I-DID_slow fashion en Taal doet Meer) als projectgroep een template voor impactmeting ontwikkeld. Met dit template kunnen sociaal ondernemers maatschappelijke impact meten op drie domeinen:

  • arbeidsparticipatie
  • sociale inclusie
  • duurzaamheid (milieu).

De resultaten van deze eerste pilot waren veelbelovend. Ondanks de kleine schaal van de pilot ervaren de ondernemers dat de resultaten zowel onderbouwing en “bewijs” bieden van hun claims, maar ook nieuwe inzichten en aanknopingspunten voor verder onderzoek. Eén van de ondernemers: “het geeft inzicht en tegelijkertijd komen er ook nieuwe vragen omhoog”. De eerste pilot diende ook om de indicatoren en vragen te toetsen en heeft een aantal verbeterpunten opgeleverd die in een nieuwe versie van het template zijn verwerkt.

Doe jij mee in de volgende ronde?

Wil jij aan de slag met het meten van je maatschappelijke impact op één of meerdere van de bovenstaande thema’s? De Social Impact Factory stelt dit template beschikbaar aan een grotere groep sociaal ondernemers die een impactmeting willen doen. Door het gebruiken van een template is een deel van het ‘denkwerk’ van een impactmeting, namelijk het definiëren van indicatoren, reeds uitgevoerd. Let wel: iedere onderneming is anders. Je zal ook zelf een stukje tijd moeten investeren. Maar wel een stuk minder dan wanneer je met een eigen solotraject met impactmeting aan de slag gaat.

Voor de eerste tien sociaal ondernemers die lid zijn van de Social Impact Factory geldt een instapprijs van €1.295 (ex. btw) per ondernemer. Voor sociaal ondernemers die geen lid zijn van de Social Impact Factory geldt de prijs van €1.445 (ex. btw).

Heb je wel interesse maar is het toch te veel geld? Laat het ons weten! We verkennen ook andere manieren om toch aan de slag te gaan met (gezamenlijk) impact meten. We horen daarom graag hoe jij als sociaal ondernemer hier tegenaan kijkt.

Meer weten? Bekijk dan de brochure.

Meld je nu aan! (Let op: de deadline voor aanmelden is 1 april 2017)