Veelgestelde vragen

1. Vragen over registreren

2. Vragen over de Market

 

1. Vragen over registreren

Ik ben mijn wachtwoord vergeten, wat nu?

Je kunt je wachtwoord opnieuw opvragen via de link ‘wachtwoord vergeten’ op het inlogscherm. Je ontvangt dan een e-mail met daarin een link naar de website waar je een nieuw wachtwoord kunt invullen.

Kan ik meerdere accounts per bedrijf aanmaken?

Ja, dit is mogelijk. De persoon die als eerste binnen jouw organisatie een account heeft aangemaakt is beheerder. Indien meerdere collega’s een account aanmaken, dan krijgt de beheerder hier een melding van. Op deze manier kunnen meerdere collega’s actief zijn op de Market en houdt de beheerder centraal het overzicht. De beheerder kan andere collega’s ook beheerder maken.

Wat kost deelname aan de Market?

Je kan twee weken kosteloos rondkijken op de Market om een beeld te krijgen van de mogelijkheden. Als je na twee weken je producten of diensten wilt aanbieden vragen we je om partner te worden. We maken onderscheid maken tussen een partnerschap (voor zowel grotere publieke als private instellingen) en een lidmaatschap (voor sociaal ondernemers en buurt-/wijkinitiatieven). Aan het partnerschap of lidmaatschap kunnen kosten verbonden zijn, die zijn afhankelijk van je jaaromzet. Hier vind je meer informatie over partner- en lidmaatschappen.

Waarom wordt er een bijdrage gevraagd?

De Market heeft als doel om de omzet van sociaal ondernemers, en daarmee hun maatschappelijke impact, te vergroten. Dit faciliteren we middels dit online platform. Om de Market te kunnen blijven ontwikkelen en matches te blijven maken, vragen we je hieraan bij te dragen.

 

Wat is social return?

Veel gemeenten vragen bij aanbestedingen boven een bepaald bedrag een inspanning van minimaal 5% van de opdrachtsom voor social return. Hiermee wil de gemeente samen met haar partners zoveel mogelijk maatschappelijke meerwaarde creëren en de werkloosheid terugdringen. De regelgeving van social return verschilt per gemeente.

De eerste prioriteit van social return is het stimuleren van arbeidsparticipatie: werktoeleiding van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bij veel gemeenten is het mogelijk om social return ook in te vullen met een maatschappelijke activiteit of inkoop bij sociaal ondernemers die arbeidsparticipatie stimuleren.

Wij kunnen helpen jouw social return vraag in te vullen. Wij faciliteren de matching met sociale ondernemers en initiatieven. Dit kan online via de Social Impact Market, of offline via onze Social Return Matchers. Meer informatie over social return.

Wat zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt?

Voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is het vinden en behouden van werk om uiteenlopende redenen niet vanzelfsprekend. Door hen (weer) kans en zicht te bieden op deelname aan de arbeidsmarkt lever je een bijdrage aan een meer inclusieve arbeidsmarkt waarin iedereen meedoet naar vermogen. Dit kan door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen, maar ook door het afnemen van producten en diensten bij sociaal ondernemers of door je te verbinden aan een maatschappelijke activiteit.

 

2. Vragen over de market

Wat is de Market?

De Social Impact Market is een online markt voor bedrijven die social return op een sociaal ondernemende manier willen invullen of op zoek zijn naar mogelijkheden voor sociaal inkopen. De markt biedt een podium voor de producten en diensten van sociale ondernemers. Meer informatie over de Market.

Voor sociaal ondernemers:

Voor wat voor soort sociaal ondernemers is de Social Impact Market interessant?

Primair is de Social Impact Market bedoeld voor sociaal ondernemers die een product en/of dienst aan bieden voor de zakelijke markt (business to business). Jouw onderneming heeft primair een maatschappelijke missie op onderstaande thema’s (impact first):

 • Arbeidsparticipatie
 • Armoedebestrijding
 • Milieu
 • Sociale inclusie

Je realiseert dat doel als zelfstandige onderneming die een business to business dienst of product levert. Daarnast is jouw onderneming financieel (deels) zelfvoorzienend gebaseerd op handel of andere vormen van waarde-uitruil, en dus beperkt afhankelijk of onafhankelijk van giften of subsidies. Ten slotte staat jouw onderneming ingeschreven bij de KvK en heeft jouw onderneming een eigen rekeningnummer.

Hoe kan ik mijn producten of diensten aanbieden als sociaal ondernemer?

Door eenmalig een account aan te maken kun je tijdelijk vrijblijvend rondkijken op de Social Impact Market. Als je besluit jouw aanbod  te plaatsen, en daarmee lid te worden, vragen we om meer (bedrijfs)gegevens. Daarna is het mogelijk om per product of dienst een pagina aan te maken. Kijk hier om te lezen hoe dat precies werkt.

Kan ik als  sociaal ondernemer meerdere producten of diensten als aanbod plaatsen?

Ja, je kan als sociaal ondernemer voor elk apart product of dienst een aparte pagina aanmaken. Hierdoor is elk product of dienst apart vindbaar op de Market voor inkopers. Kijk hier om te lezen hoe je deze stappen zet.

Kan ik als sociaal ondernemer de maatschappelijke doelen aanpassen van mijn aanbod?

Het is helaas niet mogelijk om bij je aanbod het maatschappelijk doel aan te passen. Als je het maatschappelijk doel wilt aanpassen omdat dit niet correct is dan moet het aanbod opnieuw worden aangemaakt. Eerst verwijder je het aanbod en dan maak je het opnieuw aan en link je dit aan het juiste maatschappelijk doel.

Voor inkopers (leveranciers van een gemeente met social return vraag of partners):

Kan ik als inkoper ook een vraag stellen aan sociaal ondernemers?

Ja, als inkoper van een gevestigde organisatie (leverancier van gemeente met social return vraag of partner) kun je een specifieke inkoopvraag stellen op de Market via de knop ‘Plaats een vraag of aanbod’. Je kunt dan daar aangeven of het om een invulling van social return gaat, of niet. Sociaal ondernemers krijgen een melding wanneer jij een inkoopvraag geplaatst hebt en kunnen deze bekijken via ‘Inkoopvragen’. Wanneer zij passend aanbod hebben en aan de inkoopvraag kunnen voldoen kunnen zij direct contact met je opnemen.

Wat moet ik doen als ik een inkoop match heb gemaakt met een sociaal ondernemer?

Ga naar de betreffende pagina van de sociaal ondernemer en druk rechtsonder op ‘Match melden’. Vul vervolgens enkele bedrijfsgegevens in over je match. We willen je vragen dit altijd te doen, zodat wij zien welke matches er zijn gemaakt en hier ook aandacht aan kunnen geven in onze communicatie. Wanneer het gaat om de invulling van social return, handelen wij het ook administratief af met de betreffende gemeente.

Voor bewonersinitiatieven:

Hoe kan ik als bewonersinitiatief gebruik maken van de Market?

De Market werkt voor bewonersinitiatieven net weer anders dan voor business to business sociaal ondernemers. Als bewonersinitiatief kan je de Market gebruiken voor ‘crowdsourcen’. Dat wil zeggen dat je na inloggen op de knop ‘aanbod plaatsen’ drukt en in je aanbod benoemt aan welke kennis en of materieel jouw bewonersinitiatief behoefte heeft. Op die manier kunnen opdrachtnemers (leveranciers) van de gemeente Utrecht jouw aanbod zien en contact met je opnemen. Het is dus belangrijk dat je helder formuleert waar het bewonersinitiatief behoefte aan heeft. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

 • Handen uit de mouwen: bijvoorbeeld klussen, tuinonderhoud, koken, opruimen;
 • Kennis en kunde: bijvoorbeeld een PR-plan schrijven, advies over verdienmodellen of een tuinontwerp maken;
 • Middelen: bijvoorbeeld drukwerk verzorgen en bouwmaterialen leveren;
 • Ruimte: werk-, vergader- of evenementenruimte beschikbaar stellen;
 • Maatjes: mensen mee uit nemen die dat niet zelfstandig kunnen;
 •  Uitjes: het organiseren van een uitje of workshop voor de vrijwilligers van het initiatief;
 • Groot materieel: grond afgraven;
 • Vervoer: van en naar een activiteit.

Staat jouw vraag er niet bij?

Mail ons dan op market@socialimpactfactory.com en je ontvangt snel een antwoord. We helpen je graag!