Laatste Nieuws/ Uitgelicht

Een uitdaging voor Dare to be Grey

Het begon allemaal met een telefoontje uit Amerika van een Amerikaans marketingbedrijf.

Uit naam van het ministerie van buitenlandse zaken organiseerde zij de wedstrijd ‘challenging extremism’ met als doel via social-mediacampagnes extremisme tegengaan. Een groep enthousiaste studenten van de Universiteit Utrecht Geesteswetenschappen schreef zich in, nam deel met een project onder de naam ‘Dare to be Grey’ en won.  Een trotse professor Jacco Pekelder: “Toen we echt wonnen was ik wel even door het dolle heen gewoon. Dat was heel gaaf.” Kort daarna koppelt de Social Impact Factory hen aan Soon. Een welkome koppeling volgens Jordy Nijenhuis (vanaf aanvang  betrokken bij Dare to be Grey, eerst als student, nu als afgestudeerde):  “Dan zit je echt in zo’n winnaarsroes en daarna heb je  geen idee hoe je verder moet, maar je wil wel verder.  Goed dus om even een realitycheck te hebben met Soon. Om te kijken wat je nou precies in handen hebt.”

Een platform voor het grijze midden
Dare to  be Grey faciliteert een online platform tegen polarisatie, te vinden op verschillende social media-kanalen.  Jordy licht toe: “Het begon als een wedstrijd. En dat is gaandeweg gegroeid tot een soort van sociale beweging. Voor en van mensen die zich niet thuis voelen  in de hedendaagse polarisatie en zo een grijs middenveld vormen. Dus vanuit de wedstrijd is een  missie, een beweging ontstaan die een tegengeluid wil bieden.”

Een verfrissende samenwerking
Tijdens een bezoek van Dare to be Grey aan de gemeente Utrecht werd de Social Impact Factory genoemd en zo is het balletje gaan rollen. “Het was een prettig contact, waarbij hardop werd meegedacht.  Er werd  snel geschakeld en er werden meteen veel ideeën en suggesties aangedragen”, aldus Jacco. Zo kon de Social Impact Factory organisaties voorstellen die verbonden zijn met de Universiteit Utrecht, waarvan Jacco het bestaan nog niet wist. Verfrissend, aangezien er op de faculteit weinig aandacht is voor ondernemerschap.’ Om Dare to be Grey te helpen met hun ondernemersvraag werd de groep gekoppeld aan  Soon,  een onderneming om studenten en organisaties samen te brengen in sociaal ondernemen. Resultaat:  Dare to  be Grey is (nog) geen sociale onderneming. Toch is de koppeling van grote betekenis geweest. Op de vraag hoe het zou zijn geweest  zonder de begeleiding vanuit Soon, antwoordt Jordy Resoluut: “Dan waren we óf nog steeds heel erg chaotisch bezig geweest, óf gewoon klaar. Het was nodig om effe iemand te hebben die er van buitenaf  tegenaan kan schoppen.”

Een nieuwe blik
Een vruchtbare match dus, volgens Jordy: “Wij van Dare to be Grey zijn geesteswetenschappers, met totaal geen idee van financiën, economie of bedrijfskunde. Dat zit er allemaal bij ons niet in. Soon helpt  bij het structureren van onze koers. En hoe je daar een verdienmodel op kan gaan bouwen.” Zo werd er geleerd dat het legitiem is om geld te vragen voor diensten die je levert en werd het duidelijk dat er een striktere rolverdeling moest komen binnen het team. Ook wordt er samen kritisch gekeken naar de organisatie: waar zie je wel kansen, waar niet.

Reden om trots te zijn
Langzaamaan stromen de eerste verdiensten binnen. Hoewel het project nog geen werkplekken oplevert, genereert het wel een stroom van stageplekken voor studenten.  Daarnaast krijgt de Universiteit Utrecht door dit project veel positieve publiciteit. Het zet de universiteit in Nederland op de kaart als bruggenbouwer tussen wetenschap en samenleving. De universiteit wil daarom de lessen van Dare to be Grey verankeren in de rest van het onderwijs. “Men is hier ook wel trots natuurlijk”, aldus Jacco.