Actueel/ Laatste Nieuws/ Uitgelicht

Camera tegen Pesten: sociale impact met Plan Einstein in Overvecht!

Nog maar 2,5 maand geleden startte een groep enthousiaste vluchtelingen en wijkbewoners uit Overvecht met het wijkproject met als doel: op een ondernemende manier impact maken in de wijk. 

In samenwerking met Powered by Peers werd als thema ‘pesten op lagere scholen’ opgehaald uit de wijk.

Camera tegen Pesten
Al snel kwam het team met het idee van Camera tegen Pesten: een educatieve methode om pesten uit te bannen,  gecreëerd door het inzetten van eigen ervaringen en vanuit een diverse samenwerking. Met een korte film wordt het gesprek geopend en gevoerd volgens de methodiek van de Vreedzame Wijk. Tijdens de finale werd de pilot van de film en het gesprek getoond en goed ontvangen. Wethouder Diepeveen noemde dit project “een echt voorbeeld van sociale impact”.

Wijkmediator: “Het was erg dat de jongen werd gepest, maar door de film begreep je waarom: Het ging niet goed bij de pester thuis.”

Ondernemende vaardigheden & unieke samenwerking
Naast de mooie resultaten hebben de deelnemers hun vaardigheden op het vlak van ondernemerschap getraind in de praktijk door hun eigen ondernemersplan voor Camera tegen Pesten te schrijven.

Aartie Hardoar (deelneemster): “Ik heb veel geleerd over ondernemerschap, gewerkt met het lean canvas model en nagedacht over hoe we hier in de toekomst mee verder kunnen gaan.”

De samenwerking van vluchtelingen en wijkbewoners zorgde voor een unieke dynamiek, waarbij ze veel van elkaar leerden en samen het resultaat hebben bereikt. “Eerst kenden we elkaar niet, maar nu zijn we na 10 weken vrienden,” aldus Leo Stroeven (deelnemer).

Impact in de wijk
Creëren van meer zelfbewustzijn bij de pesters en meer zelfvertrouwen bij de slachtoffers. En meer bewustzijn over pesten in het algemeen. Dit is het doel zoals genoemd in het business plan, maar ook de impact in de wijk wat in het wijkproject en Plan Einstein centraal staat.

“Door de challenge heb ik gewerkt met mensen uit de wijk. Samen hebben we gewerkt aan veilige scholen voor nu en in de toekomst!” zei Adib Alkhatib (deelnemer).