Wereldbol

Financiering voor de Global Goals

Met deze challenge brachten we gemeenten, (sociale) ondernemingen en financiering op de Sustainable Development Goals bij elkaar.

Tanja van Gelderen
Team Utrecht
Wereldbol

Global Goals for Sustainable Development (SDG’s), grondstoffen- en klimaatakkoorden; dagelijks lezen we over alle ambities rondom duurzaamheid. Nederlandse gemeenten, ondersteund door VNG’s Gemeenten4GlobalGoals campagne, staan voor een enorme uitdaging om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen te behalen. Tegelijkertijd start een derde van alle nieuwe ondernemingen vanuit een sociale of ecologische missie. Maar deze ondernemingen merken vaak dat de financiering van hun ideeën lastig is, wat de schaal en impact beperkt. Met deze challenge brachten we gemeenten, ondernemingen en financiering bij elkaar.

Wat hebben we gedaan?

In samenwerking met BNG Bank en VNG hebben we een challenge georganiseerd. In de verkenningsfase hebben we het vraagstuk in kaart gebracht en gekaderd met behulp van gemeenten. Vervolgens hebben we het vraagstuk uitgezet in ons netwerk. De call to action leverde veel publiciteit op; >17000 views voor de posts vanuit onze LinkedIn en publicaties op o.a. de website van Binnenlands Bestuur, MVO Nederland, Duurzaam Ondernemen en Duurzaam Bedrijfsleven. Dit leverde ruim zestig inschrijvingen op, waarvan er twintig geselecteerd werden voor de halve finales. De vier finalisten zijn in de aanloop naar de finale begeleid op hun pitch en impactplannen, inclusief de financieringsbehoefte voor opschaling van impact naar meerdere gemeenten in Nederland.

Uitkomsten

Tijdens de finale riep de jury, bestaande uit o.a. Jantine Kriens (directeur VNG), Olivier Labe (lid Raad van Bestuur BNG Bank) en Wobine Buijs (burgemeester van Oss), Iwell uit tot winnaar. Iwell slaat met herbruikbare batterijsystemen energie uit groene bronnen zoals wind en zon op. BNG Bank maakte het met financiering voor Iwell mogelijk om deze batterijen ook als een service aan te bieden. Ook konden zij het netwerk van VNG goed gebruiken, om via gemeenten bij woningcorporaties aan tafel te komen.

A network van people making impact

Get to know our network