climate talk

CLIMATE TALKS #1 | KLIMAAT & VOEDSEL

Wat zijn oplossingen voor duurzaam voedsel? En waarom vinden we het moeilijk om ons gedrag aan te passen voor het klimaat?

Responsible Consumption And Production Climate Action
climate talk

Tegenwoordig kunnen we niet meer om de klimaatverandering heen. Wordt er dagelijks gewerkt aan verschillende duurzaamheid oplossingen. Ons voedsel speelt een grote rol bij het klimaatprobleem. De productie van voeding, met name vlees, is voor een groot deel verantwoordelijk voor de CO2-uitstoot. Daarom maken sommige mensen de keuze om vegetarisch of veganistisch te eten. Onze individuele keuzes hebben een sociale, ethische en ecologische impact. Maar ook op hoger niveau worden er belangrijke keuzes gemaakt op gebied van voedsel. Wat zijn oplossingen voor duurzaam voedsel? En waarom vinden we het moeilijk om ons gedrag aan te passen voor het klimaat?

Eerste editie

Op 31 maart vindt de eerste editie van de Climate Talks plaats. Op deze avond behandelen drie wetenschappers het voedselprobleem en reflecteren zij vanuit hun eigen discipline op dit complexe vraagstuk. Eerst geeft Jonathan Doelman een inleiding van de verbintenis van wereldwijde voedselsystemen vanuit een technische invalshoek. Daarna licht Denise de Ridder de psychologische dynamiek toe achter gedragsverandering en voedselkeuzes. Tenslotte geeft Liesbeth van de Grift (UU) inzicht in de historische achtergrond van het Nederlandse landbouwbeleid en de actuele gevolgen daarvan. 

De sprekers

Vlnr: Jonathan Doelman, Denise de Ridder, Liesbeth van de Grift, Lotte Sluijter

Jonathan Doelman is onderzoeker bij PBL Planbureau voor de Leefomgeving en is gespecialiseerd in duurzame wereldwijde voedselsystemen en landgebruik.

Denise de Ridder is hoogleraar Gezondheidspsychologie en docent op de Universiteit Utrecht. Ze onderzoekt de psychologie achter gedragsverandering, met name bij eetgedrag. In 2011 schreef ze het populair wetenschappelijke boek De grote voedselverleiding.

Liesbeth van de Grift is historicus en universitair hoofddocent Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. In haar onderzoek richt ze zich op de rol van belangenorganisaties in landbouw-, milieu- en consumentenbeleid op nationaal en Europees niveau. Ze is lid van de Utrecht Young Academy.

De gehele avond zal worden gemodereerd door Lotte Sluijter. Ze heeft jarenlang journalistieke ervaring opgedaan bij OneWorld en spreekt op diverse live events over het thema klimaat en duurzaamheid.

Over Climate Talks

Climate Talks is een initiatief van TivoliVredenburg en de Utrecht Young Academy (Universiteit Utrecht). Waarbij verschillende gasten en publiek met elkaar praten over problemen en oplossingen van de klimaatcrisis. Tijdens elke editie wordt een ander aspect belicht van het klimaatprobleem.

Berlin
Direct zelf online ruimte reserveren

Nieuw reserveringssysteem