geschiedenis

DE NATUUR ALS VIJAND EN PARTNER

Anno 2020 stellen we vaak dat de mens vervreemdt is van de natuur. Was dat in de geschiedenis anders? Hoe ontwikkelde de relatie tussen mens en natuur?

Quality Education Climate Action
geschiedenis

Jan Luiten van Zanden over hoe de mens de natuur ontdekte

Anno 2020 stellen we vaak dat de mens vervreemdt is van de natuur. Maar was dat duizenden jaren geleden anders? Hoe ontwikkelde zich de relatie tussen mens en natuur, en welke invloed had de mens op de biodiversiteit? Tijdens Big History #3 construeert hoogleraar Jan Luiten van Zanden in vier stappen – van jager-verzamelaar, landbouwer, industrieel, natuurbeschermer – deze wisselwerking. Waaruit blijkt dat de mens soms een heel andere invloed had op de natuur dan je zou verwachten.

De spreker
Prof. dr. Jan Luiten van Zanden is hoogleraar Economische Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek richt zich met name op wereldwijde economische geschiedenis en de ontwikkeling hiervan.

Big History, een uitgezoomde blik op actuele ontwikkelingen

Dagelijks stromen er duizenden berichten onze kant op: over klimaatverandering, sociale ongelijkheid, en migratie bijvoorbeeld. Met deze continue nieuwsstroom is het soms lastig om de verschillende ontwikkelingen binnen een breder perspectief te zien. Want geen enkele gebeurtenis staat op zichzelf. En onder veel van de nieuwsberichten gaan decennia- of zelfs eeuwenlange structuren schuil. 

Behoefte aan een helicopter view? Tijdens Big History geven zes wetenschappers je deze brede blik op actuele thema’s. Net zoals Yuval Noah Harari deed in zijn populaire boek Homo Sapiens kiezen zij het begrip van ‘Big History’, waarbij een bepaalde ontwikkeling wordt bekeken vanaf het ontstaan van de mens tot nu. Kan deze benadering een nieuw licht op actuele maatschappelijke uitdagingen bieden?

Big History is een samenwerking tussen TivoliVredenburg, het Centre for the Humanities en het Centre for Global Challenges, beide van de Universiteit Utrecht.

Berlin
Direct zelf online ruimte reserveren

Ons reserveringssysteem