vrouwen

(ON)BEDEKT EN ONDERDRUKT

Hoe verhouden religie en emancipatie zich tot elkaar? Hoe bied je als samenleving ruimte voor verschillende ideeën over vrouw-zijn?

Gender Equality Reduced Inequalities
vrouwen

(On)bedekt en onderdrukt
Voor veel Nederlanders staat religie symbool voor vrouwenonderdrukking. Maar veel gelovige vrouwen herkennen zich niet in dit beeld. Hoe verhouden religie en emancipatie zich tot elkaar? Hoe bied je als samenleving ruimte voor verschillende ideeën over vrouw-zijn? Met cultuurwetenschapper Eva Midden (UU), jurist mr. Nawal Mustafa (VU Amsterdam) en politiek filosoof dr. Anya Topolski (RU Nijmegen).

Van wie is het vrouwenlichaam?
Bekeken, beoordeeld en bemind

De onophoudelijke stroom #MeToo verhalen, de recente roep om strengere abortuswetten, en de constante beoordeling op uiterlijk. We hebben de neiging om de lichamen van vrouwen te bekritiseren en bezitten. Een vrouw is al snel te sexy, of niet sexy genoeg. Te bedekt, of juist te bloot. Na eeuwenlange emancipatie is het vrouwenlijf nog steeds een strijdtoneel. Wie bepaalt tegenwoordig hoe we naar het vrouwenlichaam kijken? Wat betekent het om je lichaam in eigen beheer te hebben? Wat kan en moet er anders?

De reeks bevat de volgende programma’s:
24 februari | It’s a man’s world
23 maart | Je bent al mooi
20 april | Bemoei je met je eigen seks
25 mei | (On)bedekt en onderdrukt

Bekijk ze via deze link

‘Van wie is het vrouwenlichaam?’ is een serie van Studium Generale, het podium voor kennis & reflectie van Universiteit Utrecht.
De toegang is gratis; wel vragen we je een gratis kaartje te reserveren.

Berlin
Direct zelf online ruimte reserveren

Nieuw reserveringssysteem