protestgolf

UGlobe Café #6 | Over de wereldwijde protestgolf

Van Libanon tot Chili en van Irak tot Spanje gaan burgers de barricades op. Wat is precies de motivatie van de demonstranten?

No Poverty Decent Work And Economic Growth Peace, Justice And Strong Institutions
0 ticket over
protestgolf

De wereldwijde protestgolf

De afgelopen maanden gingen honderdduizenden inwoners van Hongkong de straten op om te protesteren tegen de Chinese politieke inmenging. Het is niet de eerste keer dat de bevolking van Hongkong demonstreert: in 2014 kregen ook de Paraplu-protesten tegen China wereldwijde aandacht. Ook in Rusland nemen de protesten tegen het autoritaire bewind van Poetin toe. Oppositieleider Aleksej Navalny was jarenlang het enige gezicht van de demonstraties, maar steeds vaker spreken andere publieke figuren, zoals de politica Ljoebov Sobol en rapper Oxxxymiron zich ook uit tegen het Russische overheidsbeleid. 

Deze protesten staan niet op zichzelf: Van Libanon tot Chili en van Irak tot Spanje gaan burgers de barricades op. Wat is precies de motivatie van de demonstranten? Hoe gaan zij om met de maatregelen van de overheden? En in hoeverre zijn de situaties in Rusland en China met elkaar of juist andere landen te vergelijken? 

Ontmoet de experts

In deze editie van Het UGlobe Café gaan we samen met drie experts op zoek naar de antwoorden op deze vragen. 

De experts:vlnr: Antoine Buyse, Max Bader, Kathleen FerrierAntoine Buyse is onder andere hoogleraar rechten van de mens in multidisciplinair perspectief en als onderzoeker verbonden aan het Montaigne Centrum voor Rechtspleging en Conflictoplossing. Max Bader is hoogleraar aan de Universiteit Leiden op gebied van Rusland en Eurazië en heeft onderzoek gedaan naar verschillende onderwerpen waaronder verkiezingen, corruptie, autoritaire politiek en democratisering. Kathleen Ferrier is een voormalig CDA-Kamerlid en oprichter van de organisatie Bright Hong Kong en momenteel werkzaam als consultant bij het National Democratic Institute.

Over het UGlobe Café

Het UGlobe Café is een unieke samenwerking tussen studenten van de Universiteit Utrecht, het Utrecht Centre for Global Challenges (UGlobe) en het kennis- en debatprogramma van TivoliVredenburg. In een gemeenschappelijke redactie worden onderwerpen vastgesteld die kennis op een toegankelijke manier buiten de muren van de universiteit brengen.

Foto van Studio Incendo via Flickr.

Programma:

  • 19:30 zaal open
  • 20:00 aanvang
  • 21:30 verwachte eindtijd
sociaal ondernemerschap
Een netwerk van impactmakers

Maak kennis met ons netwerk