mijnwater

Utrechts Mijnwater

Het Utrechtse stadsverwarmingssysteem bestaat al bijna honderd jaar. Een buizenstelsel waar warm en soms heet water doorheen stroomt, van bron naar afnemer.

Affordable And Clean Energy Climate Action
mijnwater

Het ‘oude’ systeem

We kennen de Utrechtse stadsverwarming. Dit systeem bestaat al bijna honderd jaar. Een buizenstelsel waar warm en soms heet water doorheen stroomt, van bron naar afnemer. Het water wordt verwarmd door verbranding van aardgas (van oudsher), hout (recent) en binnenkort ook via een grote warmtepomp bij de rioolwaterzuivering in Overvecht.We kennen ook warmtepompen. Vooral de kleine. Steeds meer mensen hebben er eentje in huis. Steeds meer andere mensen vragen zich af of dat iets voor hen is en voor hun huis. Waar laat je zo’n apparaat, maakt het niet teveel geluid, kan het ook anders?

In Heerlen doen ze het al anders

In Heerlen wordt gewerkt met een ander collectief verwarmingssysteem dat werkt op lagere temperaturen (wat warmtepompen graag doen) en met uitwisseling en opslag van warmte en met meerdere lokale bronnen. Het begon in Heerlen allemaal met de niet meer gebruikte mijnen als het eerste grote opslagvat. Inmiddels draait het systeem ook zonder de mijnen. In Utrecht hebben we geen mijnen. Maar lokale warmtebronnen bestaan er in Utrecht zeker: denk aan alle kantoren, supermarkten en andere gebouwen die gekoeld worden, zijn een bron van warmte.

Is dit voor Utrecht ook interessant?

Nichol Brummer woont in Tuindorp en werkt bij Mijnwater. Hij vertelt in een taal en met plaatjes die voor beginners in het onderwerp te volgen zijn, hoe Mijnwater werkt en of dit ook voor Utrecht interessant kan zijn. Energie-U verwacht van wel. Daarom gaan we met de zaal in gesprek over de kansen en wat er nodig is om te beginnen. Joop Oude Lohuis, programmadirecteur energietransitie bij onze gemeente, reflecteert op het verhaal over Mijnwater en de kansen voor Utrecht. En ook Eneco geeft haar kijk op dit systeem en op hoe dit zich verhoudt tot haar systemen. Wie weet kunnen ze goed samen.

Werk vanuit de fabriek

Word member van de Social Impact Factory