Alfa Accountants

Alfa maakt impact!

Alfa Accountants en Adviseurs is sinds 2014 een B Corp en sinds 2017 officieel innovatiepartner van de Social Impact Factory.

Esmé van Dijk
Team Utrecht
Team Social Impact Factory - Esmé van Dijk
Alfa Accountants

Alfa Accountants en Adviseurs is partner van de Social Impact Factory Utrecht. Niet voor niets is de organisatie sinds 2014 een B Corp en sinds 2017 ook nog officieel innovatiepartner van SIF Utrecht. In dit bericht laten we jou graag kennismaken met deze duurzame organisatie met meer dan 30 vestigingen en 900 medewerkers. 

B Corps 

Alfa is, net zoals SIF Utrecht, B Corp gecertificeerd. Daarmee sluit Alfa zich aan bij de internationale groeiende groep van bedrijven die behalve winst ook nadrukkelijk duurzame en sociale doelstellingen nastreven. B Corp staat voor ‘Benefit Corporation’. Wereldwijd zijn er inmiddels bijna duizend organisaties in meer dan dertig landen gecertificeerd. In Nederland vind je onder anderen Tony Chocolonely, Dopper en Yoni. “Deze certificering onderstreept dat Alfa een bijzonder bedrijf is”, zegt Fou-Khan Tsang, voorzitter van de Raad van Bestuur van Alfa. “Sinds 1999 is Alfa eigendom van het personeel. Onze organisatie kent dus niet zoals veel andere kantoren een maatschapstructuur. Dit creëert een open wij-cultuur, gericht op een duurzame ontwikkeling van onze organisatie. Dat willen we nog verder ontwikkelen en uiteraard delen met onze klanten en andere organisaties.” 

Het duurzaam inrichten van de organisatie 

Maar met alleen een certificering kom je er niet! Je moet als duurzame organisatie ook echt aan de slag, zowel intern als extern. “ Het is een mindset veranderen bij je eigen medewerkers, je moet erin geloven en je moet het daadwerkelijk uitvoeren”, aldus Valentijn van Poucke, marketingmanager bij Alfa. Vanaf 2018 is de organisatie volledig overgestapt op groene stroom. “Het papierverbruik hebben we dit jaar weer verder terug kunnen dringen met 34%. We zetten verder in op het reduceren van onze CO2 – uitstoot. Dit doen we door een deel van onze energie zelf op te wekken, het stimuleren van het gebruik van elektrische zakelijke auto’s en het investeren in duurzame bedrijfspanden”. De organisatie wil ook (duurzaam) lokaal ondernemerschap stimuleren. Daarom participeert Alfa actief in diverse bewegingen zoals Social Impact Day Zwolle en Social Impact Day Noord. Evenementen over ondernemen met economische en maatschappelijke waarde.  

Een duurzame blik op de toekomst! 

In de komende jaren streeft Alfa ernaar alle kantoren verder te verduurzamen naar minimaal Label C en indien mogelijk nog beter. In 2018 worden hiertoe alle locaties onderzocht. Bij recente verbouwingen in Wageningen en Gorinchem is gelet op besparing aan energie, onder meer door de installatie van Ledverlichting. In Leeuwarden wordt momenteel een energie neutraal pand gebouwd dat voldoet aan de standaarden van BREEAM, een internationaal keurmerk voor duurzame gebouwen.  

Samenwerking met SIF Utrecht 

Alfa is partner van SIF Utrecht. Fou-Khan Tsang (Voorzitter Raad van Bestuur, Alfa): “Het is een inspirerende, dynamische ontmoetingsplek voor ondernemers, die vanuit heel diverse achtergronden met elkaar het gesprek aangaan. Over de manier waarop zij sociaal impact mogelijk willen maken en over de wijze waarop zij hun eigen bedrijf willen verduurzamen. Tijdens de zogeheten ‘innovatielabs’ werken we graag mee aan de ontwikkeling van deze thema’s. Een aantal medewerkers van onze vestiging in IJsselstein heeft nu ook een werkplek bij SIF Utrecht, waardoor sociale ondernemers gemakkelijk met hun vragen bij hen kunnen aankloppen. Voor Alfa is dat een gemakkelijke manier om in contact te komen met gelijkgestemde (potentiële) klanten, maar we zien ook het hogere doel van SIF Utrecht. Dat is het opbouwen van een netwerk met allerlei soorten bedrijven, die collectief over heel veel denkkracht en innovatiekracht beschikken.” 

Sociaal Ondernemerschap in Utrecht Contact Social Impact Factory
De hete zomerdeal

25% korting op onze vergaderruimtes