groene bouwhekken

De Groene Bouwhekken

Groene Bouwhekken verbeteren de uitstraling en verminderen de overlastervaring van de bouwplaats. In ons hele proces werken we aan de (re-)integratie van mensen op de arbeidsmarkt.

Esmé van Dijk
Auteur
groene bouwhekken

De start van de groene bouwhekken

Het verhaal begon in 2016. In samenwerking met Jan Coolen van de Plantenfabriek zijn de eerste 60 Groene Bouwhekken gerealiseerd op het Jaarbeursplein in opdracht van de Green Business Club. De Groene Bouwhekken waren toen nog een toevoeging aan bestaand hekwerk. Samen met de Plantenfabriek zijn deze hekken handmatig gemaakt. In het najaar van 2016 startte de samenwerking met Stichting Bouwloods Utrecht, om te kijken of er een volledig houten bouwhek gemaakt kon worden, waarbij zoveel mogelijk werk wordt gecreëerd voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Dit was het startschot: een sociale onderneming die de leefbaarheid van bouwplaatsen letterlijk verbeterd. Zowel qua uitstraling als qua maatschappelijke impact. Inmiddels zijn alle processtappen sociaal ingericht: productie door de Bouwloods, transport en installatie door Reinaerde Groendiensten en het onderhoud door een lokale sociale organisatie, bijvoorbeeld het Leger des Heils.

Groene Bouwhekken
Groene Bouwhekken bij de Social Impact Factory

Over de Groene Bouwhekken

De bouwhekken zijn een duurzaam alternatief voor reguliere bouwhekken. Groene Bouwhekken verbeteren de uitstraling van de bouwplaats en verminderen de overlastervaring. Daarnaast is het hele proces (productie, transport, installatie, onderhoud) ingericht om mensen te helpen met re-integreren op de arbeidsmarkt. Dit maakt dat de factuur in veel gevallen 100% op te voeren is als Social Return.

De Bouwloods

De Groene Bouwhekken worden geproduceerd door De Bouwloods. De Bouwloods is een timmerwerkplaats met een maatschappelijke missie. De Bouwloods realiseert uiteenlopende projecten van hout; van binnen- en buitenmeubilair tot aan een wachttoren of loopbrug. De Bouwloods biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opleiding, begeleiding en werkervaring in de ambachtelijke houtbewerking, zodat zij na een traject van 1 á 2 jaar weer door kunnen stromen naar regulier werk.

Ben jij geraakt door ons verhaal? We vertellen je graag meer! Neem contact met ons op, we verwelkomen je graag bij ons in de studio, in de werkplaats of bij een bouwhek, ergens in de stad.

Social Impact Factory Aan de Gracht Utrecht Werkplekken

Boek jouw werkplek