minister van de nieuwe economie

De minister van de nieuwe economie

Het is een titel waar je misschien nog niet van gehoord hebt, maar als het aan Michel Scholte ligt, zul je er in de toekomst nog vaak iets over horen. Scholte is namelijk de nieuwe minister van de nieuwe economie!  Duurzame ontwikkeling Wereldwijd zijn er een groot aantal verschillende programma’s en initiatieven om een duurzamere […]

Marije Hoogendoorn
Auteur
minister van de nieuwe economie

Het is een titel waar je misschien nog niet van gehoord hebt, maar als het aan Michel Scholte ligt, zul je er in de toekomst nog vaak iets over horen. Scholte is namelijk de nieuwe minister van de nieuwe economie! 

Duurzame ontwikkeling

Wereldwijd zijn er een groot aantal verschillende programma’s en initiatieven om een duurzamere toekomst te bereiken. Eén van de belangrijkste en bekendste initiatieven zijn de Sustainable Development Goals (SDG’s). Deze 17 doelstellingen zijn opgericht door de Verenigde Naties in 2015. Ze hebben als doel om in 2030 een duurzame en eerlijke wereld te bereiken. Er wordt dan ook veel aandacht gefocust op alternatieve energiebronnen, goed onderwijs en schoon water. 

MVO Nederland: Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Eén van de manieren waarop in Nederland aandacht wordt besteed aan de verduurzaming van het bedrijfsleven en de SDG’s, is via MVO Nederland. De organisatie bestaat uit een groep ondernemers die zich focust op de nieuwe economie. De nieuwe economie bestaat uit eerlijke ketens en is klimaatneutraal, circulair en inclusief. Dankzij deze eigenschappen is de nieuwe economie toekomstbestendig en kunnen ondernemers blijven ondernemen. 

De nieuwe economie

Wat houdt de nieuwe economie nou precies in? De nieuwe economie wordt geroemd als een alternatieve manier om te voorzien in de behoeftes van de mens zonder hierbij de toekomst van de aarde in gevaar te brengen. Dit betekent dat de nieuwe economie op zoek gaat naar een manier om te ondernemen zonder de ‘oude’ negatieve gevolgen die ondernemen met zich mee kan brengen. Eén van de beste manieren om dit te kunnen bereiken, is omschakelen van een lineaire economie naar een circulaire economie. Hier wordt restafval geëlimineerd en ontstaan er nauwelijks tot geen afvalproducten. Dit houdt ook in dat er op andere manieren naar bedrijfsprocessen en winst wordt gekeken. Zo wordt niet alleen het financiële resultaat bekeken, maar is er ook veel aandacht voor de maatschappelijke en ecologische impact.

De minister van de nieuwe economie

Om extra kracht te zetten bij de nieuwe economie heeft MVO een zoektocht opgezet naar de minister van de nieuwe economie. De campagne is in het leven geroepen om meer aandacht te genereren voor duurzaamheid in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Deze minister bevindt zich niet in de Nederlandse politiek, maar zal zich wel richten op het vertegenwoordigen van de belangen van maatschappelijk verantwoord ondernemen. 

Op 25 januari 2021 werd Michel Scholte uitgeroepen tot nieuwe Minister van nieuwe economie. Scholte werd gekozen als winnaar uit zo’n 200 kandidaten. Hij is directeur van True Price en het Impact Institute. Op dagelijkse basis zet Scholte zich in voor een economie waarin de daadwerkelijke prijs van producten zichtbaar is en maakt hij bedrijven bewust van mogelijkheden tot verduurzaming. 

de nieuwe economie

Tijdens zijn tijd als Minister van nieuwe economie wil Scholte dat Nederland voorop gaat lopen in het gebruik van ‘echte prijzen’ en ‘echte winst’. Dit houdt in dat alle sociale en maatschappelijke kosten transparant worden. Tijdens een debat, direct na de verkiezing, ging Scholte het gesprek aan met verschillende ministers. Zo sprak hij onder andere met Mona Keijzer, Joris Thijssen en Sophie Hermans over zijn plannen voor de komende periode.

Benieuwd wat Michel Scholte de komende tijd gaat doen? Volg hem via zijn LinkedIn pagina of houd onze nieuwspagina in de gaten!

Werk vanuit de fabriek

Word member van de Social Impact Factory