week van de circulaire economie

De week van de circulaire economie: extra aandacht voor verantwoorde consumptie en productie

De week van 1 februari tot en met 6 februari staat volledig in het teken van circulair ondernemen. In de week van de circulaire economie laten professionals zien hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt en krijgen starters handvatten aangereikt om zelf duurzaam aan de slag te gaan. Tijdens dit event is er veel aandacht […]

Marije Hoogendoorn
Auteur
week van de circulaire economie

De week van 1 februari tot en met 6 februari staat volledig in het teken van circulair ondernemen. In de week van de circulaire economie laten professionals zien hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt en krijgen starters handvatten aangereikt om zelf duurzaam aan de slag te gaan. Tijdens dit event is er veel aandacht voor het herinrichten van bestaande processen en het ontwerpen van producten op een verantwoorde manier. We lichten dit toe aan de hand van het twaalfde Sustainable Development Goal.

De Sustainable Development Goals

De Sustainable Development Goals, ook wel de SDG’s genoemd, zijn zeventien doelstellingen met als doel om in 2030 een duurzame, eerlijke en rechtvaardige wereld te bereiken. Deze duurzame ontwikkelingsdoelen zijn in 2015 opgesteld door de 193 lidstaten van de Verenigde Naties (VN). 

SDG 12: Duurzame consumptie en productie

Sustainable Development Goal 12 gaat over het verzekeren van duurzame consumptie- en productiepatronen. Het is de bedoeling dat dit doel in 2030 gehaald is. SDG 12 doelt op duurzaam beheer en efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen. De productie van goederen moet met het oog op de groeiende wereldbevolking beter en slimmer. Om een wereld te creëren die minder vervuild is, zullen we onze consumptie- en productiepatronen moeten herinrichten.

Aandacht voor duurzame consumptie en productie tijdens de week van de circulaire economie

In de week van de circulaire economie is er dus extra veel aandacht voor het herinrichten van consumptie- en productiepatronen vanuit een circulair oogpunt. Denk hierbij aan de donut-economie. Er worden een hoop lezingen gegeven die gaan over het circulaire ondernemerschap. De lezingen variëren van het omschakelen naar een restafval-vrij bedrijf en circulaire revoluties in de bouw, tot t-shirts van tomaten en circulariteit in het voortgezet onderwijs. Ook zijn er diverse workshops, inspiratie tours en podcasts over duurzame consumptie en productie. In totaal zijn er deze week 200 evenementen die bovenstaand onderwerp raken. Op deze pagina vind je het gehele aanbod en kun je filteren op dag, thema, voertaal, provincie en online/offline. 

Vervuilende energiebronnen, voedselproductie en een groene levensstijl

Terug naar het twaalfde duurzame ontwikkelingsdoel: het verzekeren van duurzame consumptie- en productiepatronen in 2030. Dit SDG focust op drie aspecten: vervuilende energiebronnen, voedselproductie en een groene levensstijl. 

Het gebruik van vervuilende energiebronnen moet worden teruggeschroefd. Ondanks de technologische vooruitgang verbruikten OECD-landen namelijk 35 procent meer energie in 2020. Daarnaast moet drinkwater minder vaak vervuild en verspild worden.

Op het gebied van voedselproductie ligt de focus op de verdeling ervan. Zo’n 800 miljoen mensen lijden honger, terwijl er in sommige delen van de wereld juist een overvloed aan (ongezond) eten is. Ongeveer een derde van de wereldwijde voedselproductie wordt weggegooid en verspild. Het doel is om in 2030 een halvering in de voedselverspilling te hebben bereikt.

Tot slot moet productie groener en schoner. Het doel is om chemicaliën en ander afval wat in de lucht, water en bodem beland te beperken. Hierbij ligt de focus op bewustwording in de gehele productieketen, van boer tot supermarkt, tot gemeenten, waterbedrijven en uiteindelijk de consument. Iedereen moet over voldoende informatie beschikken om een groene levensstijl te kunnen toepassen. 

Doe inspiratie op tijdens een van de lezingen

Zin om je nog meer te verdiepen in de circulaire economie en in alles wat daar omheen speelt? Bezoek dan één van de 200 evenementen die tijdens de week van de circulaire economie worden georganiseerd. Wat dacht je van inspiratie opdoen op het gebied van circulair koken? De komende dagen laat kun je webinars volgen over circulariteit in de keuken. Of kies bijvoorbeeld voor een webinar over toekomstbestendig ondernemen. Genoeg keus dus!

Social Impact Factory Aan de Gracht Utrecht Werkplekken

Boek jouw werkplek