week van de circulaire economie

De week van de circulaire economie

Van maandag 1 februari tot zaterdag 6 februari staat volledig in het teken van de circulaire economie.

Marije Hoogendoorn
Auteur
week van de circulaire economie

Het is bijna weer zover: de week van maandag 1 februari tot zaterdag 6 februari staat volledig in het teken van de circulaire economie. Tijdens deze week is er aandacht voor alles wat te maken heeft met de transitie naar een circulaire economie. We bespreken alles wat je tijdens deze week kunt verwachten zodat jij ook snel aan de slag kunt om jouw onderneming te transformeren!

De donut economie

De circulaire economie wordt ook wel de donut economie genoemd. Net als een donut, is de circulaire economie namelijk ook ‘rond’. Het verwijst naar een economisch systeem van gesloten kringlopen waarin er zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van duurzame energiebronnen en er zo min mogelijk verspilling plaatsvindt. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat een bedrijf zijn verkochte producten weer inzamelt na gebruik, zodat de grondstoffen weer hergebruikt kunnen worden voor de productie van nieuwe producten. Door processen in te richten met het eindproduct in gedachten, wordt een groot deel van het afval hergebruikt of zelfs volledig geëlimineerd! 

De circulaire economie versus een lineaire economie

Tijdens de week van de circulaire economie wordt er gekeken naar bijzondere oplossingen die de huidige lineaire manier van denken transformeren in een circulaire aanpak. Zo is er bijvoorbeeld een scala aan online lezingen over circulaire principes in gebiedsontwikkeling, duurzaam en gezond koken en financiële ondersteuning bij circulair ondernemen. Naast de lezingen, zijn er veel informatiesessies die ervoor zorgen dat je direct in je eigen leven aan de slag kunt met circulariteit. Je vindt het hele programma van de circulaire week hier. Weet je niet precies hoe je alle evenementen uit het programma in je agenda kunt plannen? Kijk dan eens naar de selectie die speciaal is samengesteld om je zo goed mogelijk te informeren over alle ins en outs van de circulaire economie.

De Circular Awards

Naast de vele lezingen en online informatiesessies, vindt ook de uitreiking van de Circular Awards plaats. De awards worden ieder jaar uitgereikt aan innovatieve bedrijven, overheden en personen die zich bezighouden met circulaire oplossingen. Zo wordt er aandacht gevestigd op positieve innovaties om Nederland duurzamer te maken. De awards worden jaarlijks georganiseerd door Het Versnellingshuis Nederland Circulair! Ze worden mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Op de website van de Week van de Cirulaire Economie vind je een overzicht van alle finalisten.

week van de circulaire economie

Nog niet uitgeleerd over de circulaire economie?

Ben je nog niet uitgeleerd en wil je meer weten over de circulaire economie? Woon dan op 2 februari de online meetup bij over circulair inkopen bij! Hier kijken Marieke Hoffmann van de Gemeente Utrecht en Karlijn Mol van Dura Vermeer naar de effecten van circulair inkopen en bekijken we de beste manieren om dit te doen. Wil je graag meer weten over circulariteit in gebiedsontwikkeling? Bezoek dan het online event van C-Bèta waarbij we kijken naar het toepassen van circulaire principes bij de ontwikkeling van nieuwe gebieden.

COVID-19 update

Veilig werken en vergaderen