Stadmakersfonds

Landelijke lancering Stadmakersfonds

Hét investeringsplatform voor initiatieven met een maatschappelijke meerwaarde voor de stad en een redelijk economisch rendement, het Stadmakersfonds.

Marije Hoogendoorn
Auteur
Stadmakersfonds

Hét investeringsplatform voor initiatieven met een maatschappelijke meerwaarde voor de stad en een redelijk economisch rendement, het Stadmakersfonds.

Op 26 maart a.s. van 20:00 tot 22:00 uur organiseren we in Pakhuis de Zwijger een evenement als startsein van het op nationale schaal opereren van het fonds. Hierbij zal het fonds de koppeling maken tussen enerzijds initiatieven die de stad beter maken en anderzijds investeerders die bereid zijn om tegen een redelijk rendement in dergelijke initiatieven te investeren. Zie de pagina van Pakhuis de Zwijger voor verdere informatie omtrent het evenement.

Over het fonds: 

Het Stadmakersfonds draagt bij aan een levendige en inclusieve stad. Dit doen zij door te investeren in initiatieven met een maatschappelijke meerwaarde voor de stad. Daarnaast dienen initiatieven een redelijk economisch rendement te hebben. Deze initiatiefnemers noemt het fonds stadmakers. Het fonds is matchmaker tussen stadmakers en investeerders. Het helpt initiatieven het door hun gewenste vastgoed, de grond en/of de bouw te financieren dan wel te verkrijgen. Om het maatschappelijke rendement mogelijk te maken, hanteert het fonds een redelijk financieel rendement. Dit doet het fonds doormiddel van een maatschappelijk verantwoorde rendementseis. Over het maatschappelijke rendement worden afspraken vastgelegd. Daarbij beoordeelt en adviseert (indien nodig) het fonds stadmakers over het opzetten van een haalbare businesscase. Deze sluitende businesscase is voorwaardelijk aan financiering omdat het fonds wil dat een initiatief uiteindelijk op eigen benen moet kunnen staan.

Financiering

Stadmakersinitiatieven hebben geregeld moeite om onder commerciële marges (genoeg) financiering rond te krijgen. Daar is het goed genoeg spreken van de financiële taal regelmatig oorzaak van. Het Stadmakersfonds helpt stadmakers hierbij. Het fonds financiert stadmakers wanneer het initiatief (zicht heeft op) een haalbare businesscase met verantwoorde marges en voorziet hen (indien nodig) van extra financiële kennis. Hiermee is het voor initiatiefnemers mogelijk om naast de eigen investering (in tijd en geld), andermans investering dubbel en dwars terug te verdienen. Concreet betekent dit het terugbetalen van de investering, met een verantwoorde marge, en het bijdragen aan een leefbaardere en mooiere stad.

Het fonds heeft een samenwerkingsovereenkomst met de Triodos Bank. Hierdoor kan het met haar geld extra impact maken. Indien het fonds bereid is over te gaan tot financiering van een initiatief bestaat de optie om de Triodos Bank mee te laten financieren. Dit partnership maakt het mogelijk om met een investering in het fonds tot wel vijf keer zo veel impact te hebben.

Bent u geïnteresseerd in het Stadmakersfonds en wilt u meer weten? Kom dan op 26 maart naar Pakhuis de Zwijger

P.S. vergeet u zich niet aan te melden via de link.

Wilt u op de hoogte blijven van het Stadmakersfonds? Dat kan, meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief en updates over onze evenementen.

Berlin
Direct zelf online ruimte reserveren

Nieuw reserveringssysteem