Nieuwe kunstexpositie in de Social Impact Factory

In de kunstexpositie 'Oog voor je omgeving' tonen Utrechtste kunstenaars Tim Wunderink en Britte Koolen hun kunstwerken. De komende maanden hangen deze in de Social Impact Factory. De kunstexpositie is samengesteld door SIFmember Qkunst.

Rafaëla Pelleboer
Team Utrecht

Heb jij oog voor je omgeving? Wat zie je dan? Wat valt je op? En waar gaat je blik juist aan voorbij? In de tentoonstelling Oog voor je omgeving laten de Utrechtse kunstenaars Tim Wunderink en Britte Koolen zien hoe zij om zich heen kijken. Ieder vanuit hun eigen perspectief vertalen ze hun omgeving naar sculpturale wandkunst en installaties.

Tim Wunderink (Alkmaar, 1991) vindt zijn materialen in de Utrechtse straten. De gevonden objecten krijgen de hoofdrol in zijn ogenschijnlijk eenvoudig maar afgewogen werk. Tim heeft een fascinatie voor bouwplaatsen. ‘Daar kun je in de binnenkant van een gebouw, de lagen tussen plafond en vloer, kijken. Op vergelijkbare wijze kijk ik bijvoorbeeld naar een oud, lek luchtbed. Hoe zou dat er vanbinnen uitzien? Zo ontdek ik interessante patronen en vormen, die samen een ritme maken.’ Door fragmenten op te spannen of in een installatie te combineren deelt hij zijn vondsten met de kijker, die zo een bekend materiaal herontdekt.

Britte Koolen (Wouwse Plantage, 1994) heeft oog voor de details waar we normaal gesproken aan voorbijgaan, zowel binnen als buiten. ‘Alles in ons leven gaat zo snel, maar als je bewust naar je omgeving kijkt, krijg je aandacht voor de schoonheid van bepaalde vormen en details.’ Britte haalt haar inspiratie uit het alledaagse. Architectuur, zoals het golvende gebouw van Hoog Catharijne waar SiF op uitkijkt, plattegronden, maar ook een gesprek kunnen aanleiding geven tot nieuw werk. Het versimpelen en abstraheren speelt hierin een grote rol. Brittes werk verhoudt zich altijd tot de directe omgeving waarin het getoond wordt. Zo ook bij de Social Impact Factory, waar de vormen en kleuren van het interieur een speelse verbinding aangaan met haar wandobjecten.

Met de tentoonstelling Oog voor je omgeving vieren we een feestje. De Social Impact Factory Utrecht bestaat namelijk vijf jaar en het is alweer de tiende expositie die QKunst samenstelt voor deze unieke plek. Ook viert Utrecht dit jaar 900 jaar stadsrechten met het thema Stad zonder muren: een stad waarin ontmoeting en samenwerking centraal staan. Een inclusieve, veilige en veerkrachtige stad, zoals beoogd in Sustainable Development Goal nummer 11: Leefbare, duurzame steden.


Over de Social Impact Factory
De Social Impact Factory is dé hotspot voor sociaal ondernemerschap in Utrecht. Er zijn vaste werkplekken voor members op de kantoorvloer, flexplekken in de lounge, en vergader- en evenementruimtes te huur. Vanuit de centrale locatie vlakbij het Centraal Station en via projecten door het hele land brengt SIF ondernemers bij elkaar en stimuleert SIF nieuwe initiatieven en samenwerkingen op het gebied van duurzaam en maatschappelijk ondernemen.


Over QKunst
QKunst begeleidt bedrijf, overheid en onderwijs bij beleidsontwikkeling, collectiemanagement en kunst in de publieke ruimte. QKunst is SIF-member en organiseert drie keer per jaar een expositie bij de Social Impact Factory Utrecht met kunstwerken van talentvolle Utrechtse kunstenaars. Daarbij zoekt QKunst een verbinding met thema’s die leven bij de bewoners van SIF Utrecht en die associatief aansluiten bij de Sustainable Development Goals (SDG). Voor deze expo is dat #SDG11, ‘leefbare, duurzame steden’.

A network van people making impact

Get to know our network