Nieuwsbrief December 2021

De nieuwsbrief December 2021 van de Social Impact Factory Utrecht. Boordevol met nieuws, actualiteiten, tips, events, Factory news en een aantal oproepen

Rafaëla Pelleboer
Team Utrecht

Beste lezer,

Twee keer knipperen en we zitten alweer in december. De tijd van donkere dagen en straten vol met lichtjes. De tijd van feestdagen met vrienden & familie en een terugblik op het afgelopen jaar.

Meestal zijn de laatste weken van het jaar vol drukte en geroezemoes. Dit jaar loopt het toch anders dan iedereen had verwacht. Het team van de Factory gebruikt deze rustige tijd om het pand te verduurzamen: zo worden alle lampen vervangen door Led verlichting. Dit wordt gedaan door Firefly. Ook is ons pand opgevrolijkt met twee prachtige Felt Tubs van Vepa.

Deze maand is de laatste maand voor Marije in de Factory. Zij is begonnen aan een nieuw avontuur als freelance Projectmanager. Rafaëla neemt het stokje van haar over. 

Er zijn ook nieuwe members in de Factory: Mariska Joosten en Angus Crombie van Village Capital. Welkom!

Kortom, er gebeurt weer van alles. In deze nieuwsbrief brengen wij je graag op de hoogte van nieuws, actualiteiten, tips, events, Factory news en doen we een aantal oproepen. 

Het advies van de overheid is om thuis te werken. Lukt dit niet? Wij houden rekening met alle maatregelen zodat jij ook hier op een veilige manier kunt werken. Ook zijn onze vergaderzalen op 1.5 meter afstand te boeken.  

Heb jij iets wat je graag terug zou zien in de nieuwsbrief? Laat het ons weten.

Veel leesplezier! 

ACTUEEL

TERUGBLIK OP DE SOCIAL ENTERPRISE DAY
Twee weken geleden vond de Social Enterprise Day 2021 plaats. Ondanks de maatregelen hebben we met de organisatie een prachtig coronaproof programma neergezet met een livestream voor de mensen thuis.

De dag werd geopend door Burgemeester Sharon Dijksma gevolgd door verschillende sprekers. Allen gaven hun visie op SDG 8 – waardig werk en economische groei. Hoe creëren we een toekomst die werkt voor iedereen?

Deze dag is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Utrecht, Universiteit Utrecht, Starters4communities en Social Impact Factory Utrecht. Special thanks to our partners VanSelfie, Ecoteers en City Deal Impact Ondernemen.

Binnenkort delen we de aftermovie via LinkedIn met jullie. Stay tuned!

LICHTSHOW OP ONS PAND
De avonden van 17 tot 21 november was ons pand het toneel van de Sustainable Development Goals. Een lichtprojectie gemaakt door Jan-Willem van Light-up Collective om de SDG’s onder de aandacht te brengen bij alle voorbijgangers. De lichtshow is mede mogelijk gemaakt door Utrecht 4 Global Goals en gemeente Utrecht. 

Ook nu kan je genieten van een lichtprojectie, namelijk die van “Kleur je Stad” Op 6 gevels in de stad worden 200 ontwerpen, kindertekeningen en werken van studenten, getoond op de gebouwen. Het project is gerealiseerd door Mr. Beam, Centrummanagement Utrecht, het Ondernemersfonds Utrecht en Utrecht Marketing. De show is tot 24 december te bewonderen. 

Wat een prachtig gezicht, vind je ook niet?

FUTURE PROOF GAAT DOOR!
Nieuws vanuit het projectenteam van Social Impact Factory. De subsidieaanvraag is goedgekeurd dus Futureproof gaat door tot in 2024. Dit betekent dat de aankomende twee jaar zo’n 1.670 jongeren gratis getraind kunnen worden zodat zij impact kunnen maken met hun creativiteit, lef, samenwerking en actie. Benieuwd naar wat Futureproof precies doet? Kijk dan even op bij programma’s onze website.

FACTORY NEWS

DE FELT TUBE
Sinds enkele weken hebben wij twee prachtige Felt Tubs in de Factory staan. Deze cocon is de ideale plek voor een telefoontje of om even tot rust te komen. De stoel is geproduceerd door Vepa the furniture factory, waar duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid hoog in het vaandel staan. Zo worden alle producten volledig in Nederland geproduceerd.

Net als alle andere stoelen uit de Felt-collectie maakt de Felt Tub onderdeel uit van het partnership met Plastic Whale De Felt Tub is gemaakt van post-consumer Pet-Vilt en voor één kuip zijn ca. 153 gerecyclede PET-flessen gebruikt. Alle flessen zijn door Plastic Whale opgevist uit de Amsterdamse grachten.  

Meer weten over Vepa furniture? Kijk bij onze partners op website.

OPROEP

SDG TRAINEES GEZOCHT!
Wil jij graag werkervaring opdoen tijdens jouw studie én bijdragen aan een duurzame en inclusieve toekomst? Meld je dan aan voor de derde editie van het SDG Traineeship dat 28 februari 2022 van start gaat! Check hier de video! 🌍 🙌 

 Het SDG Traineeship is opgezet door SDG House Network en TheRockGroup. Tijdens dit traject van 15 weken (één dag per week) word jij gekoppeld aan een inspirerende organisatie die bij jou en jouw ambities past. Elk van deze organisaties draagt op hun eigen manier bij aan het bewerkstelligen van de UN Sustainable Development Goals (SDG’s). Samen met een team ga jij elke week één dag bij hen aan de slag en zo help jij hen nóg een stapje dichter bij het voltooien van hun missie te komen!  

What’s in it for you? Het opdoen van relevante praktijkervaring en het maken van eigenhandig positieve impact. Ook volg je trainingen en leer je skills leren die later in jouw carrière goed van pas zullen komen. Oh, en talloze interessante mensen ontmoeten waardoor je een breed netwerk opbouwt binnen de Nederlandse duurzaamheidssector! 

Geïnteresseerd? Kijk op de website voor meer informatie en meld je voor 1 februari 2022 aan.

BANQUETING COLLEGA GEZOCHT
Onze horecapartner De Utrechter is op zoek naar een collega voor de banqueting. 

Als banquetingmedewerker ben je goed georganiseerd en zorg je voor een soepel verloop van zakelijke bijeenkomsten bij De Utrechter en de Social Impact Factory. Samenwerken in het pand met regelmatig terugkerende gasten vraagt om een sociale aanpak. Je weet als geen ander wat de gast nodig heeft en kunt inspelen op specifieke wensen. Dagelijks verzorg je het eten en drinken gedurende de dag in samenwerking met je collega’s. 

Ken of ben jij iemand waarbij deze rol op het lijf is geschreven? Stuur een mailtje met motivatie en CV naar Bjorn van De UtrechterVACATURE CO-FOUNDER BIJ BUURTMAALTIJDEN
Buurtmaaltijden is opzoek naar een co-founder om de commerciële tak verder te laten groeien. BuurtMaaltijden is een snelgroeiende social enterprise in de maaltijdbezorging. Op dit moment bevindt de commerciële tak in de pilotfase. Hun ambitie is om de pilot door te ontwikkelen en in de aankomende twee jaar de activiteiten uit te breiden naar de 5 grootste steden van Nederland. 

Ze bezorgen warme, gezonde en gevarieerde maaltijden aan huis op basis van een flexibel abonnementsmodel. Hun missie is om klanten onbezorgd te laten genieten van gezonde en verpakkingsvrije maaltijden.

Geïnteresseerd om bij Buurtmaaltijden aan de slag te gaan? Bekijk hier de vacature. Reageren op deze vacature kan door te mailen naar info@buurtmaaltijden.nl.

UTRECHTSE CIRCULAIRE INNOVATIE TOP 20
Versnellen begint bij de ideeën en innovaties van ondernemers. Daarom wordt op 11 februari 2021 de eerste editie van de Utrechtse Circulaire Innovatie Top 20 gelanceerd. Er worden organisaties gezocht met innovatieve projecten en producten, overheden en burgerinitiatieven die tot de verbeelding spreken en laten zien wat een circulaire economie kan betekenen voor Utrecht. De Utrechtse Circulaire Innovatie Top 20 wordt bekend gemaakt op 11 februari, tijdens de Week van de Circulaire Economie.

Schrijf je hier in voor de eerste editie van de Utrechtse Circulaire Innovatie Top 20! Wees er snel bij, de inschrijving sluit om 23 december 17.00.                                 

Maximaal 20 projecten worden door de onafhankelijke de jury genomineerd. Het publiek en de jury kiezen beiden een winnaar uit deze Top 20. De winnaar van de juryprijs wint € 3.000,- en de winnaar van de publieksprijs wint € 1.000,-.

TIP

STEWARD-OWNERSHIP
Onze partner BvdV Advocaten en Belastingadviseurs heeft een interessant artikel geschreven over steward-ownership. Hier een korte inleiding:

Maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid en sociale impact: de termen zijn niet meer weg te denken in de huidige samenleving én in het ondernemingslandschap. Ondernemingen zijn steeds meer op zoek naar een manier om naast winst maken ook bij te dragen aan een betere wereld. Ze hebben een missie die is aangepast op de uitdagingen en idealen van de huidige tijd. Die missie moet nuttig zijn en een positief maatschappelijk effect scheppen. Maar hoe zorg je ervoor dat binnen jouw bedrijf deze missie wordt beschermd en nageleefd?

Een manier om jouw maatschappelijke, duurzame of sociale missie te waarborgen is steward-ownership. Dit concept bestaat al enige tijd, maar is toch relatief onbekend. Steward-ownership trekt zeggenschap en economisch belang uit elkaar. Een steward-owned bedrijf is van niemand. De missie van het bedrijf staat centraal. Zogeheten ‘stewards’ drijven de onderneming en zijn verantwoordelijk voor de koers van het bedrijf.

Wil je meer lezen? Klik dan hier.

EVENTS

Benieuwd naar de (online) evenementen die worden georganiseerd?
Bekijk dan het volledige aanbod op de website. 

Je hebt de december editie van de nieuwsbrief uit.
Het team van Social Impact Factory wenst je gelukkige feestdagen en een gezond en impactvol nieuwjaar!
 

Met veel plezier heb ik (Marije) je de afgelopen 2 jaar meegenomen in het nieuws van de Factory. Bij deze draag ik de pen over aan Rafaëla Pelleboer! 

Marije & Rafaëla
Social Impact Factory

Werk vanuit de fabriek

Word member van de Social Impact Factory