Nieuwsbrief Januari 2022

De nieuwsbrief Januari 2022 van de Social Impact Factory Utrecht. Boordevol met nieuws, actualiteiten, tips, events, Factory news en een aantal oproepen

Rafaëla Pelleboer
Team Utrecht

De feestdagen zijn weer voorbij, de maand van de goede voornemens is begonnen. Meer sporten, beter en gezonder eten, meer rust nemen, meer tijd voor familie & vrienden, stoppen met roken of drinken. Noem maar op. Zo ben ik begonnen aan een plastic dieet. Ik heb de app ‘My little plastic footprint‘ gedownload met als doel mijn Plastic Mass Index (PMI) omlaag te krijgen. Heb jij ook goede voornemens? 

Ondanks dat de Factory dicht is, gebeurt er toch weer van alles. Op 29 december hebben we Marije uitgezwaaid. Ook hebben we er twee nieuwe members bij: 
Evita Lammes van Studio Samen en Judith Snel van Content met Content. Welkom!

In deze nieuwsbrief brengen wij je graag op de hoogte van nieuws, actualiteiten, tips, events, Factory news en doen we een aantal oproepen. 

Heb jij iets wat je graag terug zou zien in de nieuwsbrief? Laat het ons weten.

Veel leesplezier! 

ACTUEEL

SDG TRAINEESHIP
Wil jij als organisatie (meer) positieve impact maken, maar weet je niet hoe? Word dan opdrachtgever bij het SDG Traineeship.

Op 28 februari begint de 3e editie van het SDG Traineeship, een initiatief van SDG House en TheRockGroup (TRG). Gedurende dit parttime traject van 15 weken komt een team van jong talent één dag per week bij jou werken aan een door jou geformuleerd SDG-vraagstuk. Onder de begeleiding van duurzaamheidsconsultants leveren de trainees een eindproduct waar je als organisatie echt verder mee kan! Tientallen bedrijven, maatschappelijke organisaties, gemeenten en ministeries gingen jou al voor. 

Interesse om opdrachtgever te worden? Ga dan naar de website van SDG Traineeship. Aanmelden kan tot 15 januari 2022. 

P.S. Je kan je ook nog steeds aanmelden als trainee.

ACTIE VAN DE FIETSKOERIER
“Gratis bezorgen bestaat niet!”
Maar dankzij een geweldige samenwerking van De Fietskoerier Utrecht en Centrum Management Utrecht kunnen de fietskoeriers deze lockdown voor lokale ondernemers binnen het centrum alle zendingen voor € 0,- naar Utrechtse consumenten brengen. We hopen van harte dat we hiermee deze zwaar getroffen ondernemers kunnen ondersteunen, als is het maar een klein beetje.

De actie geldt voor alle ondernemers binnen de Utrechtse singel en voor alle consumenten die in heel Utrecht wonen. De actie loopt t/m 14 januari. Zendingen buiten Utrecht kan De Fietskoerier Utrecht ook bezorgen, maar hiervoor geldt een normaal tarief.

Hoe gaat het in z’n werk?
Mail naar info@defietskoerierutrecht.nl de volgende gegevens:

“Ja, ik wil gratis mijn pakketten in Utrecht bezorgd hebben.”
En dan: naam, bedrijf, adres, email & telefoonnummer

De Fietskoerier maakt nog dezelfde dag een account voor je aan en je kan je zendingen gratis aanmelden. De Fietskoerier komt zodra je de zendingen hebt aangemeld de pakketten bij je ophalen.

PRIMEUR GROENE BOUWHEKKEN
Statiegeld lijkt dé methode om straten schoner te houden. Op 1 juli 2021 werd statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd en tijdens de World Clean Up Day op 18 september werden er maar liefst 37% minder plastic flesjes gevonden dan in 2020. Het bewijs is daar en de heffing van statiegeld op blikjes zal dan ook volgen. Maar als statiegeld zo goed werkt voor consumenten, waarom zien we dit principe dan nog zo weinig terug in de zakelijke markt?

De bouw wordt niet altijd gezien als de meest innovatieve sector. Toch bestaat het principe ‘statiegeld’ hier al heel lang. Zo fungeert de Europallet als ruilmiddel, maar als de ontvanger van de goederen geen pallets beschikbaar heeft die retour kunnen, wordt er een borg gerekend. Statiegeld dus. Ook voor andere emballage wordt dit principe gehanteerd. 

Groene Bouwhekken, partner van de Social Impact Factory, neemt het voortouw. Ze starten per direct met het heffen van statiegeld op de bouwhekken die ze verkopen. “We verhuren liever, maar op deze manier motiveren we ook de klanten die willen kopen om de hekken na gebruik bij ons terug te brengen.” vertelt Robbert de Vries van ‘Groene Bouwhekken’. “Dat is belangrijk, want wij hebben alle materialen op voorraad om hekken te repareren als dat nodig is. Zo voorkom je dat een hek onnodig in de container belandt. Bovendien gaat de klant er zuiniger mee om doordat er statiegeld op het hek zit!”.

Groene Bouwhekken hoopt dat hun model als voorbeeld dient voor andere ondernemingen in de bouwsector, zodat de branche duurzamer omgaat met producten en materialen.

Er staan ook een paar bouwhekken van de Groene Bouwhekken in en rond de Social Impact Factory. Heb jij ze gespot?

FACTORY NEWS

IN DE SPOTLIGHT: GREEN SIDE
De Social Impact Factory is betrokken bij de Impact Consults van Impact030. Tijdens een consult krijgt een sociale ondernemer de kans om een vraagstuk voor te leggen aan een groep van diverse experts uit Utrecht. De experts denken mee over de volgende stap en schetsen vanuit hun eigen expertise mogelijke oplossingsrichtingen voor het vraagstuk. 

In het consult van december schoof de sociale onderneming Green Side aan. Ze maken unieke notitieboeken van enkelzijdig geprint papier: zo wordt het volledige potentieel van papier benut. Het enkelzijdig geprint papier wordt ingezameld bij basisscholen, waarna dit papier handmatig wordt ingebonden op een sociale werkplaats. 
Duurzaam, sociaal én lokaal.Benieuwd naar dit bedrijf? Neem dan een kijkje op hun website. Dit jaar zijn er ook weer impactconsults. Ben jij een sociale ondernemer, en heb je een vraagstuk? Klik hier voor informatie over aanmelden. 

OPROEP

FUTUREPROOF ZOEKT PROGRAMMA MANAGER
Eén van de projecten van Social Impact Factory is Futureproof. Futureproof is een gratis trainingsprogramma impact ondernemerschap voor iedereen in de leeftijd van 16 t/m 27 jaar, die klaar is met stilzitten en écht iets wil betekenen.

Ze zoeken een nieuwe programmamanager voor 20 uur in de week! Heb jij +5 jaar ervaring met programma-/ projectmanagement en deel je de missie om jongeren te activeren en impact te maken? Solliciteer dan nu

LIFE GOALS ZOEKT PROGRAMMA MANAGER
Onze member Life Goals is op zoek naar een programma manager!

Als Life Goals hebben wij de overtuiging dat sport en bewegen van grote waarde zijn voor iedereen. En dan bedoelen wij ook echt iedereen, dus óók sociaal kwetsbare mensen, die moeite hebben om aangesloten te blijven bij onze maatschappij. Juist deze doelgroep willen wij inspireren door hen uitzicht te bieden op een positieve toekomst; een toekomst mét perspectief!

Ben jij of ken jij iemand die ervaring heeft met projectmanagement en het (door)ontwikkelen van sociale initiatieven binnen gemeentelijke context, snapt wat er nodig is om lokale initiatieven te ondersteunen en verder te helpen én de verbinding tussen onze lokale netwerken en de landelijk Life Goals organisatie kan maken?

Klik hier voor meer informatie. Enthousiast geworden? Reageer dan op deze functie.

UTRECHT4GLOBALGOALS ZOEKT BESTUURSLEDEN 
“Bouw jij mee aan een gezonder, groener, socialer en inclusiever Utrecht?”

Onze partner Utrecht4GlobalGoals zoekt twee bestuursleden die hun team willen komen versterken!

Samen met partners in de stad bouwt Utrecht4GlobalGoals aan een brede beweging om de Sustainable Development Goals, ook wel de Global Goals, in 2030 te behalen en in actie te komen. Hun credo is met en voor elkaar.

Utrecht4GlobalGoals zoekt twee bestuursleden: een secretaris en een algemeen bestuurslid die deze transitie willen vormgeven. Qua profiel zoeken we personen die denken in mogelijkheden, sterke netwerken hebben in Utrecht, bouwers, strategisch én hands-on zijn. Dromen, denken en doen.

Interesse? Neem dan contact op met Gwen Jansen (mobiel: 06-52415835) of met Kees Kaffka (mobiel 06-40628382) of stuur een email naar info@utrecht4globalgoals.nl

TIP

VALIDATIE LAB UTRECHT
Test jouw duurzame innovatie afkomstig uit de regio Utrecht op een living lab of festival!
Innofest is er voor ondernemers die impact willen maken. Wil je jouw product of dienst binnen het thema ‘gezond gebouwde omgeving en/ of de energietransitie’ testen en doorontwikkelen? Vroegtijdig testen in de praktijk brengt belangrijke innovatieve oplossingen sneller én succesvoller op de markt.

In de regio Utrecht zal Innofest in 2022 8 start- en scale-ups begeleiden bij het testen op diverse living labs. Livings labs it zijn testlocaties die zo dicht mogelijk bij de realiteit komen. Het Innofest Validatielab werkt met ‘challenges‘. Vier organisaties hebben een challenge geformuleerd: een uitdaging die speelt binnen de energietransitie of gezond gebouwde omgeving. Zij komen er zelf niet uit en hebben hulp nodig van innovatieve ondernemers. De best passende start- of scale-ups worden geselecteerd, doen mee aan het programma en inspireren deze organisaties om tot oplossingen te komen. Tegelijkertijd biedt dit ondernemers kansen om in contact te komen met hun potentiële afnemers. Win-win dus.

Bang voor de maatregelen in je portemonnee? No worries. Wij nemen de kosten voor de productie voor onze rekening.

Ben jij zo’n start- of scale-up? Meld je aan vóór 7 maart en wordt een deelnemer aan het ValidatieLab Utrecht.  Contact Benthe voor alle vragen die je hebt. Meer informatie kun je ook hier vinden. 

RABO DUURZAME INNOVATIEPRIJS 2022
 Wil jij met jouw innovatie:

  • Het verschil maken in de maatschappij?
  • De wereld kennis laten maken met haalbare en rendabele innovaties?
  • Verder groeien met je bedrijf en je steentje bijdragen aan maatschappelijke vooruitgang?

Schrijf je dan in voor de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2022!

De Rabo Duurzame Innovatieprijs staat voor ondernemers met innovatieve oplossingen die er echt toe doen. Als deelnemer kom je in een wereld terecht van innovatief ondernemerschap. Ideaal voor het uitbreiden van je netwerk. Bovendien ontvangen de winnaars van de vier categorieën € 20.000,- om hun innovatie verder te ontwikkelen. De innovatieprijs wordt uitgereikt in vier categorieën: Voedseltransitie, Vitale gemeenschappen & zorg, Circulair ondernemen en Energietransitie.

Op 17 maart is de pitchdag, georganiseerd in samenwerking met Yes!Delft. In elke categorie worden er door de jury drie finalisten gekozen. Na de selectie van de finalisten op 17 maart 2022, kan heel Nederland een stem uitbrengen op de slimste of best toepasbare innovatie. De uitreiking vindt plaats op 19 mei 2022 tijdens Floriade 2022.

Ben je enthousiast geworden? Schrijf je dan hier in, dit is mogelijk tot 27 januari 2022.

CONFERENTIE: ‘HET KAN WEL: EEN SOCIALE EN SOLIDAIRE ECONOMIE’
Iedereen heeft talent, doodzonde om die talenten te verspillen door mensen aan de zijlijn te laten staan. Het kan wel – een economie waarin iederéén meedoet. Hoe dan? Daarover organiseert de Omslag een conferentie op 15 februari in Pakhuis de Zwijger. Met gezaghebbende sprekers, inspirerende bewijzen en workshops.

Het is een programma met vertegenwoordigers van sociale firma’s, rijksoverheid, Europese Commissie, hoogleraren, werkgevers en publieksfondsen. En niet te vergeten de mensen uit de praktijk.

De beweging en conferentie werkt aan een manifest (het kan wel!) over kansengelijkheid, investeren in mensen en economie. Op deze onderwerpen wordt een live en online programma geboden met sessies voor verdieping, inspiratie en informatie.
Geïnteresseerd? Schrijf je hier in.
 

CURSUS DUURZAAM BELEGGEN
Je wilt gaan beleggen, op een duurzame manier. Maar hoe werken de financiële markten eigenlijk? En hoe weet je wat duurzaam is? 

Deze cursus helpt je beleggen te begrijpen, jouw doelen vast te stellen en jouw duurzame beleggingsplan te maken. Zo snap je wat je doet, en behaal jij het duurzame resultaat dat jij beoogt. 

Voor wie?
Deze online cursus is gemaakt voor mensen geïnteresseerd in duurzaam beleggen; ongeacht hoeveel beleggingservaring je hebt of hoeveel geld je hebt om te investeren. 

Aanmelden kan hier.

Workshop 1: Wat betekent duurzaamheid voor jou?
Woensdag 19 januari 2022 (online)
Tijden: 16:00-18:00

Workshop 2: Basis van beleggen
Woensdag 26 januari 2022 (online)
Tijden: 16:00-18:00

Workshop 3: Duurzame beleggingsstrategieën
Woensdag 2 februari 2022 (online)
Tijden: 16:00-18:00

Workshop 4: Duurzame dilemma’s
Woensdag 9 Februari 2022 (online) 
Tijden: 16:00-18:00

EVENTS

Benieuwd naar de (online) evenementen die worden georganiseerd?
Bekijk dan het volledige aanbod op de website. 

Je hebt de januari editie van de nieuwsbrief uit.

Rafaëla
Social Impact Factory

Werk vanuit de fabriek

Word member van de Social Impact Factory