Ben Kuiken

De ondernemers van SIFUtrecht Episode 2: Ben Kuiken

Ben Kuiken is filosoof, journalist en schrijver van managementboeken. Hij is bezig met het creëren van beweging binnen en buiten organisaties.

Esmé van Dijk
Team Utrecht
Team Social Impact Factory - Esmé van Dijk
Ben Kuiken

Wie is Ben Kuiken?

Ben Kuiken is filosoof, journalist en schrijver van managementboeken. Hij is bezig met het creëren van beweging binnen en buiten organisaties. Dat doet hij vanuit het oogpunt dat veel creativiteit en vindingrijkheid in organisaties en de maatschappij verloren gaan. Dat komt ondermeer door de manier waarop we ons werk hebben ingericht met veel regels, controles en managers. Het is tijd voor nieuwe manieren van organiseren.

Naast het schrijven van managementboeken en een blog, spreekt Ben ook voor grote groepen en heeft hij het nieuworganiseren.nu platform ontwikkelt. Samen met zijn nieuworganiseren.nu team werkt hij bij ons in de Social Impact Factory Utrecht.

Wat doet nieuworganiseren.nu?

Nieuworganiseren.nu is het platform waar ze voorbeelden over innovatieve vormen van organiseren laten zien. Ze bieden hier een podium zodat er meer mensen en organisaties worden geïnspireerd om ook op een andere wijze te gaan organiseren. De oude hiërarchische manier van organiseren, die voornamelijk gebaseerd is op macht en ongelijkheid loopt tegen zijn einde aan.

“In de traditionele wijze van organiseren is de manager de baas. Ik geloof niet dat het de creativiteit van de mens bevordert want als je hekken om mensen zet, gedragen ze zich als schapen”.

Op welke wijze draag jij iets bij aan een betere wereld?

Naast het inspireren van mensen organiseert nieuworganiseren.nu ook meetups en denken ze samen met anderen na over nieuwe wijzes aan de hand van een praktijkvoorbeeld. Telkens kijken ze weer wat er echt aan de hand is en gaan ze op zoek naar een passende oplossing. Maatschappelijke vraagstukken over bijvoorbeeld eenzaamheid of armoede,  ze bekijken hoe ze het zo kunnen organiseren dat het voor iedereen behapbaar is. De tijd waar wij nu in leven biedt zoveel meer mogelijkheden dat de oude systemen die vroeger zijn bedacht.

“ We hebben een tijd geleden allemaal systemen gebouwd, allemaal piramides gebouwd. En daardoor zien we nauwelijks de ruimte die er ook nog steeds is om echt goede oplossingen te bedenken”.

Wil je meer leren over nieuwe vormen van organiseren? En wil je er zelf mee aan de slag?

Kom dan naar het Nieuw Organiseren Festival op 5 oktober 2017.

Het festival bestaat uit drie onderdelen:

  1. Het Directeurenontbijt
  2. Het Festival
  3. Het NOx Lezingen-diner

Voor elk onderdeel kun je afzonderlijk kaarten bestellen. Maar je kunt natuurlijk ook de hele dag komen. Dan ben je in één keer helemaal bijgepraat en geïnspireerd door Nieuw Organiseren.

Verder zijn de boeken van Ben ook erg interessant, zijn blog en vergeet niet een kijkje te nemen op de nieuworganiseren.nu website.

De Social Impact Factory workshop biedt sociaal ondernemers toegang tot kennis, netwerk en kapitaal. In dit kader bedachten wij de serie ‘ Inspiratie voor de Tribune.’ Ben je trainer en wil je ook een workshop geven in de Social Impact Factory? Meld je dan aan via info@sifutrecht.nl.

Sociaal Ondernemerschap in Utrecht Contact Social Impact Factory
De hete zomerdeal

25% korting op onze vergaderruimtes