maatschappelijk verantwoord ondernemen

Sociaal ondernemen in Utrecht

De Social Impact Factory biedt (flex)werkplekken aan voor allerlei duurzame en sociaal ondernemende bedrijven. In de Factory in Utrecht komen deze sociale ondernemers samen, wat zich vaak ook uit in een samenwerking of co-creatie. Als duurzame vergaderlocatie bieden wij een optimale werkplek voor sociaal ondernemerschap, zodat die duurzamere toekomst steeds dichterbij komt. Samen maken we […]

Marije Hoogendoorn
Auteur
maatschappelijk verantwoord ondernemen

De Social Impact Factory biedt (flex)werkplekken aan voor allerlei duurzame en sociaal ondernemende bedrijven. In de Factory in Utrecht komen deze sociale ondernemers samen, wat zich vaak ook uit in een samenwerking of co-creatie. Als duurzame vergaderlocatie bieden wij een optimale werkplek voor sociaal ondernemerschap, zodat die duurzamere toekomst steeds dichterbij komt. Samen maken we sociaal ondernemen het nieuwe normaal. 

Wat is sociaal ondernemerschap?

Twee belangrijke kernbegrippen in het sociaal ondernemerschap zijn innovatieve ondernemers en maatschappelijke uitdagingen. Zo worden er op een creatieve manier vernieuwende oplossingen bedacht voor maatschappelijke vraagstukken.

Bij sociaal ondernemen staat geld verdienen niet voorop, maar gaat het om het nastreven van een maatschappelijke visie die bijdraagt aan een betere wereld. Impact first dus! Het maken van winst is hierbij een middel, maar geen hoofddoel.

Steeds meer mensen zien de waarde van sociaal ondernemerschap. De term ‘sociaal ondernemen’ is de afgelopen jaren dan ook sterk in opkomst. De afgelopen vijf jaar groeide het aantal bedrijven in Nederland met maar liefst 80 procent. In 2019 telde Nederland circa 5.000 sociaal ondernemers. Dit aantal groeit nog steeds sterk door. 

Maatschappelijke uitdagingen

In de Social Impact Factory in Utrecht komen die sociaal ondernemende bedrijven samen. Sociale ondernemingen zijn er in allerlei soorten en maten en zijn te vinden in een hoop verschillende branches. Je kunt hierbij denken aan voeding, sport, educatie maar ook consultancy.

Een bedrijf dat zich inzet voor het redden en gebruiken van verkeerd gegroeide groenten is Kromkommer. Zij laten zien dat kromme groenten en fruit net zo lekker zijn als hun rechte broertjes en zusjes, en dat ze ook een vaste plek verdienen in het schap. Zo’n 10 procent van al het groente en fruit wordt weggegooid omdat het er niet goed genoeg uitziet óf omdat er gewoon teveel van is. En dat is natuurlijk hartstikke zonde. Dat vinden ze bij Kromkommer ook. Daarom hebben ze verschillende lesprogramma’s ontwikkeld om ervoor te zorgen dat kinderen anders naar groente en fruit gaan kijken. Hun missie is de onnodige verspilling van groente en fruit tegen te gaan.

Een ander voorbeeld is MacLeasy. Met behulp van Wajongers en jongvolwassenen met een afstand tot de arbeidsmarkt verlengen zij de duur van afgeschreven Macbooks. Samenwerken, duurzaamheid en circulair maatschappelijk verantwoordelijk ondernemen staan hierbij centraal. Denk aan het inmiddels populaire people-planet-product. De creatieve variant van Macleasy: duurzaam omgaan met mens, milieu en Macs!

Tot slot De Fietskoerier. Zij fietsen van A naar B voor allerlei bezorgingen; brieven, pakketjes maar ook als apotheek-bezorgservice. De Fietskoerier gebruikt hun passie voor fietsen voor het verduurzamen van bezorgingen; geen accu’s en uitstoot dus. Utrecht is volgens hen op haar mooist als ze schoon en groen is. En als haar mensen bewegen, met elkaar in contact staan en oprecht aandacht hebben voor anderen ontstaan er in Utrecht alleen maar mooie dingen!

Vind jouw inspirerende werkplek in hartje Utrecht!

Wil jij deel uitmaken van deze inspirerende en motiverende omgeving? Boek dan ook je werkplek of vergaderruimte in het hartje van Utrecht. Binnen no-time creëer jij ook de beste ideeën voor jouw bedrijf. 

COVID-19 update

Veilig werken en vergaderen