Week van de Alfabetisering bijna van start

Op 8 september is het internationale Dag van de Alfabetisering. In de landelijke Week van de Alfabetisering, die van 9 tot en met 15 september plaatsvindt, roepen wij daarom alle Utrechters op om samen laaggeletterdheid op de kaart te zetten.

Jenny van den Boogaard
Team Projecten
Jenny

Wat zou het voor jou betekenen om grote moeite te hebben met lezen, schrijven en het begrijpen en toepassen van de Nederlandse taal? Dat kun je je bijna niet voorstellen, of wel?

Dagelijkse realiteit

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven, rekenen en computeren. Vaak hebben zij ook moeite met online zaken. In de provincie Utrecht gaat het om 8% van de volwassenen. Dat betekent dat voor ongeveer 30.000 Utrechters laaggeletterdheid de dagelijkse realiteit is.

Deze inwoners hebben moeite met lezen, schrijven of de computer en het begrijpen en toepassen van informatie in de Nederlandse taal. Ze kunnen daardoor niet goed meedoen in de Utrechtse samenleving.

Durf te doen!

Op 8 september is het Internationale Dag van de Alfabetisering. In de landelijke Week van de Alfabetisering, die van 9 tot en met 15 september plaatsvindt, roepen wij daarom alle Utrechters op om samen laaggeletterdheid op de kaart te zetten.

Waar het thema wereldwijd ‘geletterdheid en meertaligheid’ is, is het thema in Nederland dit jaar ‘Durf’: durf te doen, durf verschil te maken. In deze week willen diverse organisaties aandacht vragen om zoveel mogelijk nieuwe vrijwilligers te werven die zich willen inzetten voor een geletterde samenleving.

Afbeelding week van de alfabetisering

In de regio Utrecht vinden er in en rondom diverse Taalhuizen en bibliotheken veel activiteiten plaats in het kader van taal, rekenen en digitale vaardigheden.

Samen gaan we voor een geletterd Nederland!

Ben je benieuwd welke activiteiten er bij jou in de buurt worden georganiseerd? Kijk op de website van de Week van de Alfabetisering: https://www.weekvandealfabetisering.nl/doe-mee.

sociaal ondernemerschap
Een netwerk van impactmakers

Maak kennis met ons netwerk