creativiteit op de werkvloer

Zo helpt creativiteit jou op de werkvloer, 4 tips

Hoe bevorder je creativiteit op de werkvloer? En wat doe je als je even geen inspiratie meer hebt? Een creatieve manier van werken helpt je niet alleen makkelijker aan nieuwe inzichten, maar zorgt ook voor heel veel andere fijne voordelen. We geven je vier tips over manieren om je creativiteit in te zetten tijdens je […]

Marije Hoogendoorn
Auteur
creativiteit op de werkvloer

Hoe bevorder je creativiteit op de werkvloer? En wat doe je als je even geen inspiratie meer hebt? Een creatieve manier van werken helpt je niet alleen makkelijker aan nieuwe inzichten, maar zorgt ook voor heel veel andere fijne voordelen. We geven je vier tips over manieren om je creativiteit in te zetten tijdens je werk en vertellen je wat de voordelen daarvan zijn. Zo kom jij in de creatieve workflow en bedenk je binnen no time dat nieuwe innovatieve concept.

1. Een inspirerende werkomgeving

Een goed begin is het halve werk. Deze uitspraak geldt in dit geval ook voor je fysieke werkplek. Uit onderzoek blijkt namelijk dat je werkplek één van de belangrijkste factoren is in het stimuleren van creativiteit en innovatief denken. Werk dus in een omgeving waar jij blij, gemotiveerd en geïnspireerd van wordt. We begrijpen best dat dit soms moeilijk kan zijn aangezien we onverwachts veel thuis moeten werken. Wissel je thuiskantoor eens af met een flexwerkplek of coworking space wanneer de regels dit weer toelaten. Niet alleen zal de afwisseling van werkplek je goed doen, de werkplekken van de Social Impact Factory zijn ook nog eens modern en inspirerend ingericht. Het tegenkomen van gelijkgestemden en andere creatievelingen kan ook zorgen voor een creativiteits-boost, dus hup, aan de slag!

2. No tech allowed

Het kan soms best een uitdaging zijn om in een creatieve flow te komen. Creativiteit wordt vaak belemmerd door afleiding. En wat is nou de grootste stoorzender? Juist, technologie: je telefoon en laptop. Laat je laptop dus nog even dichtgeklapt en leg je telefoon even weg. Gebruik pen en papier, post-its en een whiteboard om voor jezelf op te schrijven wat je wilt bereiken en hoe je dat kan gaan doen. Het is belangrijk om je hierbij alleen te focussen op het creatieve proces, en multi-tasking te vermijden. Dit laatste zorgt namelijk voor slechtere prestaties, lagere productiviteit en minder innovatieve ideeën.

Een andere tip is om je tijdens je pauze even los te koppelen van al je apparatuur. Maak bijvoorbeeld even een wandeling door de stad of het park en maak bij terugkomst een mindmap van de dingen die er in je op zijn gekomen. Wedden dat daar een goed idee bij zit?

3. Maak ruimte voor onverwachte ideeën

Er wordt niet voor niets gezegd dat inspiratie altijd onverwachts komt. Ideeën komen helaas niet altijd binnen wanneer je ze het hardst nodig hebt. Daarom de tip om creatieve ideeën op te schrijven wanneer je deze hebt. Je zult merken dat het efficiënt werkt om deze onverwachte ideeën op te slaan zodat je er daadwerkelijk iets mee kunt doen. Bundel al je ideeën en notities bijvoorbeeld in een boekje dat je altijd bij je hebt of noteer ze in je telefoon. 

brainstormsessie

4. Brainstormsessies

Wanneer die creatieve ideeën niet vanzelf komen is een brainstormsessie een goede oplossing. Je denkt misschien dat je inspiratie niet kunt forceren, maar een goede brainstormsessie kan jou net dat zetje in de goede richting geven. Verzamel wat collega’s en ga samen aan de slag met een case. Een effectieve techniek is de ‘purge’: schrijf vijf minuten lang alles wat in je opkomt op een post-it. Denk niet aan haalbaarheid, kosten of andere tegenhouders: geen idee is te gek. Na deze vijf minuten kun je de ideeën met elkaar gaan delen en er over sparren. Net als een brainstormsessie heeft ook de mindmap zijn positieve resultaten bewezen. Dit is een creatieve oefening waarbij je begrippen, woorden en plaatjes in een boomstructuur rond een centraal thema ordent. 

Door rekening te houden met deze vier punten, kun je je creativiteit weer de vrije loop laten en werken aan het opzetten van nieuwe innovatieve projecten. 

COVID-19 update

Veilig werken en vergaderen