De wekker gaat. Ik open mijn raam en koude lucht dringt mijn kamer binnen. Ik pak mijn telefoon om het gering van mijn wekker te snoezen. Nog 5 minuutjes.

Ik stond vanmorgen op en keek in mijn agenda terwijl ik mijn kom cornflakes opat. Vandaag ga ik werken bij een buur, “just around the corner”.

Lokaal werken bij de ondernemer bij mij in de buurt. 

Hoe ben ik hierbij gekomen?

Bij Seats2meet.com/locations type ik in “S2M for locals”, om zo lokale locaties te ontdekken. Ik zie dat er 5 locaties beschikbaar zijn, waarvan 4 in Utrecht. 

Ik heb ze even voor je op een rijtje gezet:

On top of Utrecht 

Het Stadshuisje 

Waterfront 

The Traveling Home

En de 5e is in Amsterdam:

House with a view 

Ik kies voor “On top of Utrecht”. Ik meld me aan met mijn profiel dat ik op Seats2meet.com heb aangemaakt en geef aan dat ik maandag wil komen werken met de tijden die voor mij uitkomen. Vervolgens wordt mijn reservering verstuurd naar Anneke (zij is de host van “On top of Utrecht”) waarna zij mijn reservering goedkeurt. We bellen met elkaar om even te horen wat onze verwachtingen zijn en we belanden in een gesprek over wie ze is en wie ik ben. Leuk! Ik heb er zin in!

Waarom doet Anneke mee met Seats2meet for Locals?
Anneke bied haar woonkamer aan om zo jou ideeën, expertise, ervaringen en gezelligheid te ontvangen bij haar thuis. Ze doet eigenlijk mee aan een soort van Airbnb, alleen dan voor werkplekken.

HET WERKEN IN DE BUURT ZORGT VOOR VERBINDINGEN VAN ONDERNEMERS OP VERSCHILLENDE LOCATIES, HELE VERSCHILLENDE LOCATIES KAN IK JE VERTELLEN ALS IK ZE BEKIJK. ELKE LOCAL-LOCATIE IS UNIEK WANT HET ZIJN WOONKAMERS EN EETTAFELS BIJ MENSEN THUIS OF BUREAU’S DIE LEEGSTAAN VAN KLEINE ONDERNEMINGEN. 

Ga je een keer met me mee op local-cowork avontuur? 

Stuur een mailtje naar Nynke@seats2meet.com als je meer vragen hebt over Seats2meet for locals of voor verder vragen. Oh, trouwens, er is ook een Facebookgroep waar foto’s en video’s gedeeld worden en een website met meer informatie. 

Dit bericht verscheen eerder in het Seats2meet magazine. 

Volgens het World Economic Forum gaan er 7 miljoen banen verdwijnen tot 2020 en komen er 2 miljoen nieuwe bij. Klinkt best heftig, hè? Het is niet voor niets dat er eind vorig en begin dit jaar allemaal workshops en discussies waren over de toekomst van werk. Discussies over het basisinkomen zijn hieraan gerelateerd: want als er minder werk is, krijgt iedereen dan een uitkering of gaan we de winst met elkaar verdelen? En hoe gaat dat dan? Betaalt de overheid dit of moeten bedrijven betalen voor mensen die niet op hun loonlijst staan? Interessante en ingewikkelde vraagstukken.

Er verandert veel….

Branches als zakelijke dienstverlening, gezondheidszorg en onderwijs zullen blijven bestaan. Maar ook deze zullen worden gerobotiseerd en verbonden met internet, waardoor er slimme oplossingen komen. Er komt minder vast en meer flexwerk. En helaas voor ons vrouwen, wordt het nog moeilijker om aan een baan te komen, met name omdat vooral mannen functies vervullen als architect, ingenieur, ICT’er of wiskundige. Bij al deze functies zal de vaardigheid voor het werken met big data een vereiste zijn, net als een hoge mate van cognitieve vaardigheden.

Superbrein

Gelukkig is er ook hoop: we kunnen onszelf verbeteren met de technologische ontwikkelingen. Een superbrein met een geïmplanteerde chip is geen fictie meer, dan kunnen we onze zintuigen, snelheid van denken, geheugen, multidimensionaal denken enz. verbeteren. Fysieke beperkingen worden verleden tijd met de menselijke botten die ze inmiddels kunnen maken of robotpakken, die zorgen dat iemand die verlamd is weer kan lopen. Ja, je moet er wel wat voor over hebben om een baan/bedrijf te hebben en te houden.

Nadenken over de toekomst

Als ik hier nog verder over nadenk, betekent dit ook heel wat voor bedrijven. Hoe ga je recruiten? Ga je van je medewerkers vragen dat ze technologie in hun hoofd plaatsen om beter te functioneren? Het vraagt een speciale HR-strategie. In het onderzoek van het World Economic Forum over de toekomst van banen (Future of Jobs) staat dat maar de helft van de ondervraagde HR-managers zeker is van de strategie van hun organisatie om met deze vraagstukken om te gaan. Dat is best heftig! Het is dus hoog tijd dat bedrijven gaan nadenken over hun toekomst en dat van hun medewerkers. Hoewel, we gaan toch naar meer flexwerkers. Toch?

Dit artikel verscheen eerder in het Seats2meet magazine. 

In de zoektocht naar betere vragen rondom online reputatie en waardering stuitte ik op een artikel in De Volkskrant met een interview met techniekfilosoof Esther Keymolen. Zij promoveerde eerder dit jaar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam met het proefschrift Trust on the Line. A Philosophical Exploration of Trust on the Networked Era.

Met Esther ging ik uitgebreid in gesprek over online identiteit, online vertrouwen, de betrouwbaarheid van deze systemen en de impact van deze systemen op ons als mens.

In het eerste deel van de video is de audio niet optimaal, deze wordt vanzelf beter.

Dit bericht verscheen eerder in het Seats2meet Magazine.