Een gouden combinatie

Studenten en ouderen: twee verschillende werelden, maar ze hebben elkaar veel te bieden.

Door Madelon op 10 jan 2017

Foto: Floris van den Dries
Foto: Floris van den Dries

Studenten en ouderen: twee groepen die meestal niet veel tijd met elkaar doorbrengen. Maar breng ze samen en er ontstaan fijne herinneringen. VDWVM-community lid SpelenderGrijs koppelt deze twee groepen: de student leert er veel van, en de oudere heeft een leuke middag. Een gouden combinatie, vertelt de 24-jarige directeur Floris van den Dries.

De sociale onderneming SpelenderGrijs bestaat sinds maart 2016, vertelt Floris. “Plat gezegd zijn we een soort boekingsagency voor verzorgingstehuizen. Maar met die benaming doen we onszelf eigenlijk tekort. We zetten studenten met een talent in om een positieve bijdrage aan het leven van ouderen te leveren.”

Scholieren en studenten krijgen de kans hun talenten verder te ontwikkelen, door bijvoorbeeld muziek te maken of een lezing over kunstgeschiedenis te organiseren. “Er zijn allerlei gastcolleges te bedenken: over flora en fauna, gitaarles, tekenles: noem maar op.” Eigenlijk een heel simpel, maar geweldig idee!

Huilen, schreeuwen of klappen

Floris vertelt over hoe mooi de verbinding is die dan ontstaat tussen jong en oud. “De talenten komen nooit in verzorgingstehuizen, maar ze hebben de mensen die er wonen wel veel te bieden. De chemie als ze samenkomen: dat is erg mooi om te zien.”

De ouderen reageren erg verschillend op de voorstellingen: huilen, lachen, schreeuwen of luid klappen. “De reacties zijn niet te voorspellen. Dat is niet erg, want dat betekent dat het echt binnenkomt. We bereiden de studenten er ook op voor, dat de reacties niet altijd zo zijn als bij een andere doelgroep”, legt Floris uit.

RTV Utrecht maakte een sfeerreportage van een SpelenderGrijs danssessie

De talenten, die binnen SpelenderGrijs heroes genoemd worden, krijgen betaald voor hun optredens. “Het is een sociale onderneming. Vrijwilligerswerk is erg mooi, en dat zal ook altijd nodig blijven en belangrijk zijn, maar wij willen sociale problemen tackelen met een business model.”

Om nieuwe talenten te vinden, zet Floris zijn eigen Facebooknetwerk in. “Als ik daar een bericht op plaats, kom ik via via toch al snel met anderen in contact. Inmiddels kennen we een aantal muziekdocenten en andere leraren, en zo gaat dat eigenlijk vrij snel.”

Een uitdagende combinatie

De organisatie werkt al in meerdere steden: Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Groningen. Binnenkort komen daar ook Nijmegen, Leeuwarden en Leiden bij. Daarbij wordt ook samengewerkt met gemeenten. “Maar we willen wel op eigen benen blijven staan en niet afhankelijk zijn van subsidies: daarom blijven we een sociale onderneming.”

Dat blijkt ook wel eens lastig te zijn, vertelt Floris. “Omdat je een onderneming bent, vinden mensen de prijzen soms te hoog. Maar ja, het is ook geen vrijwilligerswerk. Wij willen onze heroes ook kunnen betalen, en tegelijkertijd iets moois doen voor de samenleving.”

Die balans tussen sociale impact en ondernemerschap, dat is wel lastig.

Diversiteit en openheid over zijn sociale onderneming vindt Floris belangrijk. “Een organisatie als Tony’s Chocolonely vind ik erg sterk. Natuurlijk een heel ander product, maar zij gaan goed met uitdagingen om en zijn daar ook erg open over. Ze zijn ook financieel zelfredzaam. Dat maakt het voor mij een interessante organisatie.”

Toekomstmuziek

Floris wil over een tijdje in iedere grote stad in Nederland vertegenwoordigd zijn met SpelenderGrijs, wat hij nu nog naast zijn masteropleiding Beleid, Communicatie & Organisatie doet. Hij ziet in de toekomst ook nog wel grotere uitdagingen voor zich in de zorgsector, waar een organisatie als SpelenderGrijs meerwaarde kan bieden.

Heb jij een bijzonder talent of ken je iemand met een talent waar ze ouderen mee kunnen helpen? Kijk dan eens op SpelenderGrijs.nl voor meer informatie.

Heb jij een interessant verhaal dat je graag wilt delen met onze community? Mail ons via doemee@sifutrecht.nl

De Social Impact Factory is een Fabriek voor socale impact.
In onze fabriek verbinden wij grote en kleine organisaties. Wij realiseren ontmoetingen tussen zelfstandige professionals, start-ups & scale-ups enerzijds en grote corporates en grote organisaties anderzijds. Dit doen wij smart, met behulp van de serendipitymachine en door de manier van coworking. Bij ons is elke werkplek flexibel. Geen vaste buren, maar elke dag nieuwe buren om zo snel mogelijk veel mensen te ontmoeten. Op deze manier faciliteren en realiseren wij innovatie met sociaal maatschappelijke impact. Wij zijn niet een coworking concept, wij wij realiseren impact.

Om deze ontmoetingen tussen groot en klein -en de impact ervan- te intensiveren ontwikkelden wij het idee van LABS.

Waarom een LAB?
Het probleem van veel corporates en grote overheids- en semi-overheidsinstellingen is dat ze niet snel kunnen innoveren. Terwijl de wereld ontzettend snel verandert dankzij steeds sneller vernieuwende technologie is het voor deze partijen niet mogelijk om in te tunen en snel te schakelen.

Zelfstandig professionals, start-ups en scale-ups doen dit wel: ze zijn wendbaar en veranderen gemakkelijk van koers, terwijl ze tegelijkertijd een nieuw businessmodel ontwikkelen. Zij zijn de motor van innovatie en het ligt voor de hand dat grote organisaties samenwerking met startups zoeken. Wat startups op hun beurt missen is de organisatie, de kennis en het netwerk om succesvol op te schalen. Vaak ontbreekt het startups aan de financiële middelen om dit op eigen kracht te doen.

De match ligt voor de hand!

Toch blijkt het in de praktijk voor beide werelden moeilijk om elkaar te vinden. SIFUtrecht biedt de mogelijkheid om te exploreren in LABS. Wij bieden in onze fysieke en virtuele LABS de optimale omstandigheid voor deze match. Wij geloven dat er voor innovatie van een grote organisatie meer nodig is dan het verplaatsen van mensen, dus bieden wij naast de fysieke work- en meetingspace, ook de coördinatie van dit innovatieproces en borgen zo de voortgang en de resultaten.

Werk met startups als een startup
Het gaat wat ons betreft immers over meer dan startups en corporates verbinden. Bij SIF Utrecht is onze focus ‘sociale impact’. Wij faciliteren innovatie, die gericht is op het transformeren naar duurzame businessmodellen, waarbij winst voor ons bestaat uit geld EN meetbare sociale impact. De gewenste output van de verbinding tussen onze bezoekers en uw organisatie bepaalt de vorm van het LABprogramma.

DEVELOP:
Een Develop-LAB heeft als doel een geheel nieuwe startup of samenwerking te laten ontstaan, met gezamenlijk ontwikkelde nieuwe businessmodel(len).

RESEARCH/PILOT:
Een Pilot-LAB heeft als doel een onderzoek te starten met bijvoorbeeld een gezamenlijke publicatie als resultaat. Een tweede mogelijkheid is dat er een gemonitorde pilot uitgevoerd wordt van door startups ontwikkelde oplossingen.

ORIËNTATIE:
Een LAB kan de plek zijn waar een grote organisatie zonder directe output gedurende het programma gevoed wordt met nieuwe inzichten en zo een beeld krijgt van de relevante trends en kansen.

SIFUtrecht wordt een interessante plek voor vernieuwing met sociale impact wordt. We geloven dat Corporates en grote organisaties profiteren van het onderscheidend vermogen dat deelname aan een LAB oplevert.

– leer werken en denken als een startup-

Door deelname aan een LAB van de Social Impact Factory profileert een traditionele organisatie zich als een aantrekkelijke partner voor maatschappelijke vernieuwers. De interne cultuur van de organisatie zal veranderen door de ingeslagen weg van open innovatie en er zal een nieuwe, flexibele structuur ontstaan om de gevonden oplossingen in de huidige organisatie te integreren.
Geïnteresseerd? Kijk hier voor meer informatie en plan een kennismaking!

We plannen in februari enkele miniLABS ter introductie, deze publiceren we via onze sociale media kanalen en evenementenkalender!

The ones who truly know the meaning of serendipity also know that serendipity can not be chased. It finds you by its own. So how could Seats2meet have designed a Serendipity Machine and made its locations a place where the chances it might happen it’s bigger than in other places? Well, we understand that serendipity has one key factor: being there and open.

I am very sorry to tell you but the chances you have a serendipitous experience at your own house are small. Go out there, anywhere, and the chances will increase a little. Go to a place where there are all different kinds of people who are willing to exchange their interests, knowledge and abundance and honey, the serendipity will skyrocket. Now if you are in a place like this and you are also open then the possibility that you DON’T have a serendipity moment it’s very low.

That’s how we make the unexpected happen. Combine diversity and openness. As simple as that. Ok. But why have a serendipity moment? Well, that’s the thing. It’s something unexpected so I can’t give you a reason, I can’t tell you what’s going to happen. All I can say is that you will be surprised and the possibilities are close to infinite. You don’t know who you will find and it might be completely different from what you are looking for. But that’s another thing. Do you know what you are looking for?

Working for Seats2meet this last year I’ve learned – and am still learning – to recognise the needs of people. Not the need they say they have, but the why they need that. As an example, when someone is asking for a sandwich does it really matter if it is specifically a sandwich or the main need is something eat and other kinds of food will serve? The thought is what is your primary need? That’s how serendipity can surprise us, by showing the alternative way. Are you ready for it?

MKB vormt een oneindige bron van opdrachten voor ‘vrije adviseurs’

Dat het Nederlandse bedrijfsleven voor 99% bestaat uit MKB bedrijven is de meeste adviseurs wel bekend. We hebben het dan over 1,3 miljoen kleine en middelgrote organisatie. En dat er aan elk MKB bedrijf wel wat te verbeteren valt is een understatement. Waarom vallen experts en mkb-ondernemers elkaar dan niet vol in de armen? Arjan Yspeert, schrijver van het boek ‘De vrije adviseur’, vertelt in Seats2Meet Utrecht over zijn ideeën om meer ondernemers en adviseurs met elkaar aan de slag te krijgen.

“Adviseurs hebben vaak moeite om aansluiting te vinden en te houden met kleine bedrijven. En dat ligt zelden aan de probleemanalyse of de oplossingsroute, daarover is men het in grote lijnen wel eens. Maar het knapt af op uurtarieven en het maken van effectieve werkafspraken. Een ondernemer die een uurtarief betaalt zal dit willen kunnen controleren en dat betekent meestal dat je in het zicht van die ondernemer je werk moet doen. Als je dit kunt vervangen door een ander type overeenkomst dan is er veel meer mogelijk.”

Het type overeenkomst dat Yspeert bedoelt betreft het ‘stapelen van abonnementen’. Als je samen met de ondernemer (of manager) van een kleine organisatie werkt aan duidelijke doelen, voor een vast bedrag per maand, kunnen zowel de ondernemer als de adviseur ontspannen waardoor het vertrouwen sterk toe kan nemen. “En partijen die elkaar beter vertrouwen kunnen veel en veel meer bereiken.”

Hoe werkt dat dan?
MKB ondernemers moeten elk dubbeltje omdraaien. Dus zijn ze kritisch over de kwaliteit die ze ontvangen, en hoe goedkoper hoe beter. Ook veranderen situaties vaak snel en wordt een project in een vloek en een zucht gestopt als het even niet meer past. Verder kan de ondernemer zelf meestal weinig tijd steken in het project. Ze zijn druk met klanten, personeel, cashflow management én werken soms zelf mee. Dit maakt projecten bij kleine organisaties erg volatiel. Het is niet dat ze expres moeilijk doen naar adviseurs, maar hun omstandigheden belemmeren de samenwerking.

Yspeert lost dit voor zichzelf op door de relatie met de klant anders te starten én anders in te richten:

Dit heeft een aantal interessante effecten volgens Yspeert. Zo hoeft de klant niet meer te controleren hoeveel uren een project kost, en wordt niet elk belletje, mailtje en ritje in rekening gebracht. Het aantal tussentijdse onderhandelingen wordt dus tot een minimum beperkt.

Samen met de klant werk je aan een uitkomst wat de focus versterkt en de soms overdreven nadruk op interventies (uren, rapporten, analyses en andere deliverables) vermindert. Kortom, de klant krijgt het resultaat wat hij zoekt, niet zozeer de inspanning die hij of zij denkt dat er voor nodig is. Bij wijze van spreken: als de adviseur erin slaagt de verkoop te doen stijgen met 20% terwijl hij op de bank ligt tv te kijken maakt dat de klant niets uit.

Door de lange termijn van samenwerking leert de adviseur de klant en diens omstandigheden steeds beter kennen en ontstaat er voortschrijdend inzicht. De klant geniet zelf ook behoorlijk van deze voordelen omdat verbeteringen steeds gemakkelijker tot stand komen. Want je hebt al aan een half woord genoeg. Dat geeft op zijn beurt weer meer ruimte om het ambitieniveau van het project naar boven bij te stellen. Als voorbeeld noemt Yspeert een importeur die hem aanvankelijk inhuurde voor het opzetten van een social media campagne; “We zijn nu een jaar verder en zijn bezig samen met het hoofdkantoor in Denemarken een internationale campagne op te zetten.”

Wat zijn de voordelen voor de adviseur?
Die voordelen zijn stevig. Onder andere:

Hoe moet ik beginnen?
Als je op dit moment vooral op uurtje factuurtje werkt (Yspeert noemt dit ‘het hamsterwiel’) kun je in principe cold turkey overschakelen zodra de volgende klant zich aandient. Maar je moet je rug rechthouden en koste wat het kost geen uurtarief meer noemen.

Praat over doelstellingen en de waarde die het project de klant oplevert. Zelfs interventies als onderwerp zijn secundair van belang omdat je als super-generalist binnen jouw categorie tenslotte alles kan óf kan regelen. Leg de klant uit welke grote voordelen deze aanpak hem biedt.

Doe uitsluitend projecten van een jaar. De eerste 3 maanden zijn verliesgevend, de volgende negen winstgevend.

Denk verder na over hoe je jouw kennis en kunde in de vorm van een jaarprogramma aan kunt bieden. Hoe meet je vooruitgang op de KPI’s die er toe doen voor de opdrachtgever? Ontzorg je de klant echt voor een complete categorie?

Leg je nieuwe service uit aan bestaande klanten die mogelijk interesse zouden hebben voor deze aanpak. En doe met 1 of 2 een pilot, desnoods voor 6 maanden. Informeer en mobiliseer je netwerk, stuur hen een geweldige update per email waarin je de nieuwe mogelijkheden toelicht.

Meer weten?
Op devrijeadviseur.nl kun je je inschrijven voor een gratis email cursus over het vrije adviseren. Het boek, boordevol eigen ervaringen, wordt uitgegeven door Haystack en is verkrijgbaar voor €23,50 op de webshop van Seats2Meet. Arjan geeft de komende tijd korte inleidingen over dit onderwerp bij Seats2Meet, houd de agenda dus in de gaten.

repost van artikel door Martine Maris in magazine.seats2meet.com

 

Op 9 januari 2017 verhuist nieuworganiseren.nu naar de Social Impact Factory in hartje Utrecht. Daarmee willen we nog meer impact creëren voor het anders of nieuw organiseren van maatschappelijke vraagstukken. In Utrecht sluit nieuworganiseren.nu aan bij en geeft mede vorm aan het LAB Nieuwe Organisatievormen. Labs zijn open ruimtes met werkplekken voor mensen uit verschillende organisaties en individuen die samenwerken aan een maatschappelijk thema. Door middel van co-creatie en het uitwisselen van ideeën is een LAB een broedplaats voor nieuwe oplossingen, waar de deelnemers direct gebruik van kunnen maken.

Leren van elkaar

nieuworganiseren.nu zal samen met de deelnemers van het Lab en haar bestaande leden en partners bijeenkomsten (blijven) organiseren om het gedachtegoed van nieuw organiseren verder te verspreiden. Initiatiefnemer van nieuworganiseren.nu Ben Kuiken: ‘Het gaat bij nieuworganiseren.nu vanaf het begin altijd al om het bedenken van nieuwe oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Onze boodschap is dat je daarvoor over de grenzen van je eigen organisatie en bestaande oplossingen heen moet stappen. Alleen door te leren van elkaar en samen te werken en te experimenteren in nieuwe organisatievormen zijn we in staat om serieuze oplossingen te bedenken voor hardnekkige maatschappelijke vraagstukken.’

In SIFUtrecht zal nieuworganiseren.nu daarom een actieve rol spelen bij het mobiliseren van de kennis en ervaring binnen en buiten organisaties. Het platform brengt daarbij al een groot netwerk van leden en partners mee, en hoopt dit verder te verbreden en te versterken. ‘We gaan meetups organiseren, hackatons, challenges: alles om Nederland in beweging te krijgen. De boodschap van de Social Impact Factory Utrecht sluit mooi aan bij onze eigen missie: we willen impact hebben. We willen Nederland en de wereld mooier maken door te laten zien dat het anders kan, de manier waarop we ons in het verleden hebben georganiseerd. Het kan gewoon, en het gebeurt ook: dat laten de verhalen op onze website wel zien. Nu moeten we doorpakken.’

Om deze missie te realiseren zoeken SIFUtrecht en nieuworganiseren.nu leden, partners en deelnemers aan het Lab. Hier lees je we je kunt doen om lid of partner te worden.

En kijk hier voor de deelname aan het Lab Nieuwe Organisatievormen

 

Dinsdag vragen we Ben Kuiken naar zijn eerste indruk van SIFUtrecht en posten dan part 2.