Ons waarderend onderzoek begon op 7 februari met de richtinggevende vraag “Wie of wat creëert op dit moment best al Social Impact?” Het vormde de Ontdekkingsvraag, kenmerkend voor de eerste stap in het proces van Appreciative Inquiry dat de vier D’s Discover, Dream, Design en Destiny volgt.

De tweede sessie stond dus in het teken van Dromen. Dat gebeurt natuurlijk niet zomaar. Eerst persoonlijk ontmoeten in wederzijds waarderende interviews.

   

Vervolgens een bruggetje gemaakt naar de voorgaande sessie. Mede dankzij de enige deelnemer die daar ook bij was: de onvolprezen Anke (die zich bij deze ook voor sessie 3 en 4 heeft aangemeld, Yes!). In die interviews was de droomvraag prominent: Hoe ziet samen-leven er uit als we op ons best zijn?

Twee werkgroepjes gingen met alle gewaardeerde input aan het brainstormen…

   

… en presenteerden als ware podium performers op gloedvolle wijze hun droomideeën.
Stel je voor, dat we werk maken van…:
  1. Consumenten en producenten met elkaar in contact en dichter bij elkaar brengen
  2. Bevorderen van het vertellen van verhalen over de (oorsprong van de) dingen om ons heen
  3. Mensen uit hokjes halen en in allerlei nieuwe samenstellingen laten ontmoeten
  4. Een stadsdorp, waarin in maximale diversiteit samen leven
  5. Een non product society, waarin geen geld aan marketing wordt besteed
  6. Duurzame en voedzame voeding produceren en consumeren, zonder afval

Deze opbrengst van sessie twee vormt nu de input van sessie 3 met als hoofdactiviteit ONTWERPEN.

Wat mag je verwachten op 7 maart?
Ongetwijfeld weer nieuwe gezichten, en hopelijk ook bekende.
Hopelijk mensen – sociaal ondernemers noemen ze zich – die best wel aan de slag willen met een van deze ‘Areas of Opportunity’
Uiteraard eerst weer ontmoeten – het draait altijd om ontmoeten.
De draad van sessie 1 en 2 oppakken – uitdaging voor de CFO (chief facilitating officer)
En toewerken naar opbrengsten die met recht ‘provocative propositions’ genoemd mogen worden.
Tja, als ons dat gaat lukken, dan wordt sessie 4 op 21 maart een ‘commit to action’ sessie.
Als je social impact wilt zien gebeuren, dan wil je dat toch mee-maken?
Be the change you want to see in the world!

                         
        (Bron: RTV Utrecht / Caroline Geijsman)

Utrecht, 22-02-2017 – Hare Majesteit Koningin Máxima heeft vanochtend, woensdag 22 februari, een werkbezoek gebracht aan de Social Impact Factory Utrecht en opende hier het eerste Buzinezz Forum. SIFUtrecht is dé hotspot voor sociaal ondernemerschap in Nederland. Het is een initiatief van de Stichting Social Impact Factory, Seats2Meet.com, Legal Impact en Kirkman Company.

Samen bouwen aan sociaal ondernemerschap

In de SIFUtrecht aan de Vredenburg 40 (beter bekend als het ‘Staffhorstpand’) worden sociaal ondernemers, groot en klein, met elkaar verbonden om gezamenlijke impact te creëren. “Wij zijn vereerd Koningin Máxima te mogen verwelkomen in het prachtige monumentale pand. Het pand, van ca. 2.000 m2, functioneert als werk-, vergader- en ontmoetingsplek voor sociaal ondernemers, zoals zelfstandige professionals, startups, bedrijven en organisaties, die samenwerken aan innovatieve en ondernemende oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken”, aldus Han Hendriks, bestuurder van SIFUtrecht BV en managing partner bij Kirkman Company. De afgelopen maanden is het pand van buiten volledig gerenoveerd en van binnen volgens circulaire principes ingericht.

In korte tijd is de SIFUtrecht uitgegroeid tot dé landelijke hotspot op het gebied van sociaal ondernemerschap en volgens de initiatiefnemers is dit pas het begin. Om sociaal ondernemerschap voor iedereen mogelijk te maken organiseert de SIFUtrecht zogenoemde Impact LABS. In deze LABS worden corporates en startups met elkaar verbonden, om een maatschappelijk probleem op te lossen. Het probleem van veel corporates en grote overheidsinstellingen is dat ze niet snel kunnen innoveren, terwijl de wereld snel verandert door onder andere vernieuwende technologieën. Startups zijn daarentegen wendbaar en veranderen gemakkelijk van koers, terwijl ze tegelijkertijd nieuwe businessmodellen ontwikkelen.

Koningin Máxima opent Buzinezz Forum

De Buzinezzclub is zo’n sociale onderneming. Zij bieden jongeren met een bijstandsuitkering de mogelijkheid tot het volgen van een intensief trainingsprogramma en brengt hen in contact met ondernemers en professionals. Ruim 146.000 jongeren maken in Nederland gebruik van een bijstandsuitkering en een groot deel van hen heeft geen diploma of beschikt niet over voldoende startkwalificaties om volwaardig deel te nemen aan de arbeidsmarkt. De Buzinezzclub is een van de eerste bewoners van de SIFUtrecht en kreeg vandaag koninklijk bezoek. Hare Majesteit Koningin Máxima opende het eerste Buzinezz Forum, een platform voor gemeenten, maatschappelijke organisaties en sociaal ondernemers om jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt perspectief te bieden op een baan. De toespraak van de Koningin was vooral gericht op de initiatieven van het programma ‘Kansen voor Jongeren’ van het Oranjefonds. Het Oranjefonds is één van de partners van de Buzinezzclub.

Videospeler
http://www.rtvutrecht.nl/embedded/1220626/

00:00
00:49

(Bron: RTV Utrecht / Caroline Geijsman)

 

Dinsdag 7 feb vond de eerste sessie van de 4 rondetafel-gesprekken-zonder tafel- onder leiding van Cees Hoogendijk plaats. We vroegen Cees zijn weergave van deze 1e sessie in SIFUtrecht te geven:

Social Impact – hoe goed gaat het met ons en waar willen we meer van?

Waarderend Onderzoek bij de Social Impact Factory

Vier ronde tafels zonder tafels en met mooie mensen

Stap 1 van 4 – Social Impact eerst maar eens ontdekken

 

Door Cees Hoogendijk, bezield met humanisering

 

Stel je voor dat de Social Impact Factory in Utrecht gaat doen wat ze van plan is: bijdragen aan meer social impact door het huisvesten sociale ondernemingen en hen tot grootste daden te stimuleren. Stel je voor…

Photography: @michielton

 

Wat is dat eigenlijk precies, social impact? Iets groots? Is het heel sociaals? Als ik denk aan impact krijg ik het beeld van een flinke dreun. Een flinke sociale dreun? Is dat wat we beogen? En krijgen veel mensen niet al dagelijks een flinke sociale dreun? Wat is eigenlijk NIET social impact?

 

Tijd om dit eens te onderzoeken. Althans, dat vond Ronald van den Hoff, de oprichter van Seats2meet, de aartsvader van het boek Society3.0, meebouwer van de Social Impact Facory en een goede vriend van me. Hij suggereerde vier ronde tafels en vroeg mij die te begeleiden: “Natuurlijk Ronald, voor een daad van asynchrone wederkerigheid ben ik altijd te porren. Humanisering van Organisatie is mijn missie. Welbeschouwd is elke wijk, stad of samenleving ook een soort organisatie. 3.0 wel te verstaan.”

 

Vier ronde tafels; voor mij stond meteen vast dat we de vier stappen van het Appreciative Inquiry proces zouden gaan volgen. Ook wel waarerend onderzoeken genoemd. Gebruikmakend van een zo groot mogelijke diversiteit van deelnemers creëren we een zo groot mogelijk gevoel van inclusie – iedereen voelt zich betrokken en mede-eiegnaar. We buigen ons over een zogenoemd Affirmative Topic – een richtinggevende centrale vraag. En langs de vier D’s brengen we verandering teweeg. Of misschien wel social impact. Dus door Social Impact te onderzoeken creëren we social impact? Waarom niet?

 

Onze vraag: Hoe maken wij dusdanige social impact dat de samenleving een stukje mooier wordt?

 

Dinsdag 7 februari maakten 16 deelnemers de eerste D mee. De De van Discover. Ontdekken van wat we al weten rond social impact. Ontdekken van wat er al goed gaat. Er gaan altijd al dingen goed. Maar dan moeten we elkaar daar dan ook wel op bevragen. Appreciative Inquiry is niet alleen een proces in vier stappen; het is tevens de kunst van het stellen van generatieve vragen; de kunst om de ander uit te nodige om te vertellen over een krachtige ervaring. In dit geval rond social impact.

 

 

Zestien mensen in acht duo’s bevroegen elkaar. Niet zomaar, want voordat je een dergelijke vraag stelt, is het van belang om elkaar eerst even goed te ontmoeten. Met een goede ontmoetingsvraag bijvoorbeeld. Waar kom je vandaan? Wat brengt je hier? Wat hoop je dat er vanavond gebeurt? Wat bezielt jou? Waar ben je trots op? Allemaal prachtige ontmoetingsvragen. En dan: Vertel over een situatie waarbij jij getuige was van social impact. Hoe was dat? Wat gebeurde er? Waarom was die ervaring zo waardevol dat je hem nu wilt navertellen?

 

 

Kun je je voorstellen wat er in die acht tweetallen gebeurde? Zestien verhalen kwamen in de lucht te hangen. Zestien ontdekkingen. In groepjes van vier vertelde elk aan de anderen over het verhaal dat hij of zijn van de ander had beluisterd. En elke groep noteerde op een flipover de rode draden uit de vier verhalen. Toen we weer met zijn allen terug in onze zaal waren, gaf elke groep uitleg bij hun flipover. In de ene groep was duidelijk geworden dat social impact niet altijd groots en meeslepend hoeft te zijn, maar kan bestaan uit een enkele liefdevolle daad voor een medemens. (En als dat zo is, dan maken miljoenen mensen miljarden momenten van social impact mee. Gelukkig maar.) Bij een andere groep kwam naar boven dat je – om goed voor je medemens te kunnen zorgen – vooral ook goed voor jezelf moet zijn. Het nodigde mij uit om het prachtige lied Ik hou van mij van Harrie Jekkers te laten horen.

 

 

Ontdekken dus. Nou ja, de vier posters spreken voor zich. Wat er op staat lijkt soms een beschrijving van wat we nog wensen, amar het is geheel en al gebaseerd op ware gebeurtenissen. Het is er al. Hoe voelt dat? Dat is de kracht van Appreciative Inquiry. We zijn klaar voor de volgende stap. Het inzicht en het vertrouwen dat onze ontdekkingen geven, maakt ons gereed voor stap 3 in ons proces – de tweede D van Dream. Dinsdag 21 februari gaan we die fase meemaken. (Op 7 maart doen we Design, en op 21 maart Deliver…)

 

Zien we onze eerste zestien deelnemers dan terug? Hebben ze allemaal een medemens medegebracht? Dat zou een mooie vorm van social impact zijn. Als we zo doorgaan zitten we ip 21 maart, de vierde keer, op 128 mensen… Waarom niet?

 

Sociaal impact vergroten door sociaal impact te onderzoeken te ervaren… kom jij op 21 februari ook aanschuiven? We gaan opnieuw ontmoeten, dus iedereen wordt inclusief gemaakt om stap 2 maximaal te benutten. Mij heb je alvast. Schrijf je in via de link of surf naar de website van Social Impact Factory.

Nieuwsgierig geworden naar de kunst van Appreciative Inquiry? Download dan gratis mijn boek Appreciative Inquiries of the 3.0 Kind – How to Meet, Share and Cocreate for Tomorrows Human Wholeness? www.appreciativeinquiries.eu. Mede mogelijk gemaakt door Society 3.0 Foundation.

 

 

We zijn ontzettend blij en vereerd dat we de Koningin mogen verwelkomen in SIFUtrecht.
Hare Majesteit Koningin Máxima opent woensdag 22 februari met een toespraak het eerste Buzinezz Forum in de Social Impact Factory Utrecht. Het forum is een platform voor gemeenten, maatschappelijke organisaties en sociaal ondernemers om jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt perspectief te bieden op een baan. Organisatoren zijn de Buzinezzclub, Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO Nederland) en de gemeente Eindhoven. Het Oranje Fonds is één van de partners van de Buzinezzclub.

De Buzinezzclub is een van de eerste bewoners van SIFUtrecht en we zijn blij dat deze ontzettend sympathieke sociale onderneming nu bevestiging krijgt van haar relevantie door dit bezoek van de Koningin!

Photography: @michielton


De Buzinezzclub is in 2009 opgericht om jongeren met een uitkering op weg te helpen naar een baan, eigen onderneming of opleiding. De organisatie wordt met name gefinancierd met opbrengsten uit ‘Social Impact Bonds’. Dit is een financiële constructie waarbij zowel private als publieke partijen investeren in een maatschappelijk probleem. Jongeren met een bijstandsuitkering in de gemeenten Eindhoven, Rotterdam, Utrecht en het samenwerkingsverband Drechtsteden kunnen gratis een programma met trainingen, workshops en persoonlijke coaching volgen.

HET BUZINEZZ Forum
Het Buzinezz Forum 2017 wil duurzame oplossingen ontwikkelen voor het probleem dat ruim 146.000 jongeren in Nederland van een bijstandsuitkering gebruik maken. Een groot deel van hen heeft geen diploma of beschikt niet over voldoende startkwalificaties om volwaardig deel te nemen aan de arbeidsmarkt. Tijdens dit Forum worden best practices gedeeld en wordt gezocht hoe de samenwerken te intensiveren. Om de continuïteit te waarborgen en kennisdeling te bevorderen organiseert de Buzinezzclub de komende drie jaar het forum.

Koningin Máxima gaat in haar openingstoespraak onder meer in op de initiatieven van het programma ‘Kansen voor Jongeren’ van het Oranjefonds . Op 7 juli 2014 bracht zij in Den Haag al een werkbezoek aan de Buzinezzclub die toen deelnemer was aan het Oranje Fonds Groeiprogramma. Moderator van dit eerste forum is Mirjam Sterk, voormalig ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.

 

In SIFUtrecht verbinden we sociaal ondernemers, groot en klein.
Bij ons kun je terecht voor workspaces voor jou en je team en in onze meetingspaces hosten we jouw meeting, presentaties of events.
SIFUtrecht is de hotspot op het gebied van sociaal ondernemerschap en bij ons wordt veel relevante kennis gedeeld op het gebied van sociale impact: We hosten masterclasses, pitch events, investeerders bijeenkomsten, hackathons, etc.

SIFUtrecht is nog veel meer:
In onze LABS exploreren we hoe we innovatieve oplossingen kunnen vinden voor maatschappelijke vraagstukken. Hier verbinden we corporates en grote organisaties met de kleinere organisaties, startups en eenpitters die bij ons werkzaam zijn. De LABS zijn een soort pressure cooker en verder zal het proces, de output en de content per LAB uniek zijn en dat maakt het heel interessant.
Omdat dit betekent dat er dus niet 1 verhaal verteld kan worden over de LABS, beschrijf ik in de serie LAB inspiratie ervaringen van succesvolle LABS.
Meer informatie over de LABS in SIFUtrecht vind je hier 

LABinspiratie deel 1

Seats2meet is 1 van de 4 founding partners van SIFUtrecht en heeft al veel ervaring met het succesvol onderdeel zijn van een LAB. Hieronder volgt de beschrijving van een bezoek aan Lab 55 door Andre van den Toorn in 2015. Binnenkort ga ik terug naar LAB 55 om verslag te doen voor deze serie van hoe het nu gaat.

“We are working on the Future” was the first thing I saw when I arrived at Lab 55: the new Seats2meet.com location at the headquarters of Centraal Beheer Achmea in Apeldoorn. I made the journey from Amsterdam to Apeldoorn to experience a Seats2meet.com location within a corporate headquarters and to meet Silvia Onos, one of the initiators of this location.

This blog will give you an insight in to what drove Achmea to start a Seats2meet.com location at their headquarters.

Creating a Hub-location

Working in different environments with different people gives a different energy to employees. We noticed that our employees would come back to the office with a different kind of energy and enthusiasm whenever they had been working from a coworking location or for example at one of the start-ups that we support, Silvia says. We wanted to be able to facilitate this energy and enthusiasm within the walls of our own building and combine the best of both worlds. On the other hand, coworking is not a gimmick anymore.
Everybody is talking about it and we decided to not only talk, but act! We had already taken the first step back in 2013, where we opened our doors for our clients and invited them to come work at our office (we were the first insurance company in the Netherlands to do this). We opened the doors to our clients because we wanted to be able to make a connection with them in order to develop the best possible products. With the launch of Lab 55, we now invite everybody to come work at our location. We see that the world is changing, start-ups and Self employed professionals are changing the markets and with the opening of Lab 55 we want to create a Hub location where start-ups can learn from us and we can learn from them.

Finding the right partners

After we decided to not only talk about coworking but also act on it, our journey for the right partners began. One of our partners is CVJO Apeldoorn, who help starting entrepreneurs with their broad network, workshops and knowledge. The other partner is Seats2meet.com. Employees had already experienced working at Seats2meet.com and their vast experience in building a platform where people can meet and co-create made us decide to contact them. During the meetings we had with Vincent Ariens, community manager at Seats2meet.com, we quickly realized that based on our shared vision Seats2meet.com was the right partner for Lab55.  Within a few months we went from finding the right partners to opening our doors to coworkers!

Bringing two worlds together

We are constantly looking for new partners to join Lab 55 in order to create a certain energy where employees of Achmea and coworkers can work together on multidisciplinary issues. We truly believe that bringing these two worlds together will bring the best to both worlds. The coworkers can help the employees with new insights and different methods of working what will have it’s impact on the rest of the organization. On the other hand the different experts of our divisions can help the coworkers with the forming-  or increase of their own business and connect them to the right people in the industry.

We do not only want to challenge people on basis of their field of work at Lab 55, but also based on their intrinsic motivation. By challenging them on both terrains, we strengthen the true potential of our employees and coworkers and encourage them to come with new and innovative solutions.

With Lab 55 we basically want to create a platform where employees and coworkers come together and reinforce each other. This forces them to break loose of the fixed patterns and come up with innovative solutions.

A future I would love to work in!

As I mentioned at the beginning of this blog, the first thing I saw when entering Lab 55 was the sign: “we are working on the future”. After my interview with Silvia I am more eager then ever to help build this future not only at Lab 55 but together with the entire Mesh of Seats2meet.com. It is exciting to see that an organization as Centraal Beheer Achmea has opened it’s doors to coworkers to stimulate innovation.