Bruggink & Van der Velden was in 2015 het eerste advocaten- en fiscalistenkantoor in Nederland dat een B Corp certificering in de wacht sleepte. We zijn nu opnieuw erg trots dat onze hercertificering binnen is!

Wij zijn Bruggink & Van der Velden en wat wij doen is het makkelijkste als volgt te omschrijven: wij maken complexe vraagstukken simpel en doen dit met een gezonde dosis ondernemingsgeest. BvdV kent een combinatie van advocatuur (civiel en publiekrecht) en belastingadvies (belastingrecht). We zijn gestart in het voorjaar van 2006 en inmiddels uitgegroeid tot een middelgroot kantoor in Utrecht.

De filosofie van ons kantoor is uniek binnen de advocatuur: ‘Wij stimuleren onze collega’s om parttime te werken tijdens normale kantooruren’. BvdV gelooft dat een goede balans tussen werk en privé onmisbaar is voor de creativiteit, ondernemerschap en wetenschappelijke kwaliteit van de medewerkers.De filosofie van B Corps past ontzettend goed bij de filosofie van ons kantoor en bij ons team en daarom hebben wij in 2015 met succes een certificering aangevraagd.

building better//B Corps

B Corporations zijn bedrijven die hun kracht gebruiken om sociale en ecologische uitdagingen aan te gaan en vanuit deze mindset bedrijfsdoelstellingen formuleren. B Corps zijn onmisbaar in de transitie naar een nieuwe economie, omdat zij andere bedrijven inspireren om niet alleen de beste van de wereld te worden, maar juist het beste vóór de wereld te zijn. B Corps worden gecertificeerd door B Lab, de onafhankelijke non-profit achter B Corp. B Lab biedt bedrijven door middel van het B Impact Assessment een gratis online management tool waarmee bedrijven hun impact kunnen meten op vijf verschillende gebieden: Governance, Workers, Community, Environment en Impact Business Model. Bedrijven kunnen ervoor kiezen om B Corp te worden wanneer zij tenminste 80 van de maximaal haalbare 200 punten halen.

building better//worlds

Momenteel zijn er meer dan 1500 gecertificeerde B Corps, verdeeld over meer dan 130 industrieën en 43 landen. Bekende B Corps zijn Ben & Jerry’s, Tony’s Chocolonely, Etsy en Triodos Bank.

Waren we in 2015 nog één van de weinige bedrijven die met het B Corp logo mochten prijken, inmiddels zijn er al 50 B Corps in Nederland. Een groeiende groep bedrijven die de lat hoog legt als het gaat om sociale en/of ecologische impact, transparantie en verantwoordelijkheid. Bij BvdV leggen we die lat niet alleen hoog voor onszelf, we willen sociaal ondernemerschap ook stimuleren, zoals wij bijvoorbeeld deden met ons initiatief De Tienduizend. Hier kan je terugkijken hoe gaaf dat was.

In september 2016 behoorden wij tot de 10% best presterende B Corps op het onderdeel werknemers en maakten wij deel uit van de Best for the World lijst. B Corp heeft ons nu ook laten weten dat wij opnieuw zijn gecertificeerd! Dat is een feestje waard!

Workshop Arbeidsrecht

Feest vieren is het leukste met vrienden. Daarom organiseren we op donderdag 11 mei 2017 de Workshop Arbeidsrecht voor B Corps // sociaal ondernemers. Gratis en voor niets. Omdat je nu eenmaal trakteert als er iets te vieren is.

Waar: SIF Utrecht, Voor meer informatie en aanmelden www.sifutrecht.nl
Wanneer: 11 mei 2017
Tijd: Inloop vanaf 14:30 uur, workshop van 15:00 tot 17:00, borrel vanaf 17:00 uur

Daniël Maats

Daniël staat onze klanten bij in alles wat te maken heeft met arbeidsrecht en sociaal zekerheidsrecht. Daarbij vindt hij het van groot belang om eerst tot de kern van een probleem of vraag te komen. Profiel

Peter Klootwijk

Peter adviseert en procedeert voornamelijk op het gebied van het insolventierecht en (algemeen) ondernemingsrecht. Hij staat de curatoren van BvdV bij in faillissementen of treedt op namens ondernemers.  Profiel

Iaira Boissevain

Iaira is gespecialiseerd in veterinair recht en praktisch dierenrecht. Praktisch, omdat het gaat over veterinaire problemen, koop en verkoop, aansprakelijkheid of eigendomsgeschillen, algemene voorwaarden voor een dierenbedrijf, maar ook om beleid en overheid of zelfs strafrecht. Profiel

Op dinsdag 28 maart geven Lykle De Vries en Ronald Mulder een masterclass over Bitcoin en Blockchain in SIFUtrecht. Zij doen dit in het kader van de door Ronald van den Hoff samengestelde serie : A roadmap to society 3.0. Dit is alweer de 4e masterclass in de serie van 6 en wederom wordt er een heel relevant en superactueel thema besproken:

Blockchain en Bitcoin
Wat gebeurt er eigenlijk allemaal in Nederland op het gebied van Blockchaintechnologie? Wie houdt zich er mee bezig? Welke bedrijven investeren? Welke startups zijn er? Wat zijn de gezamenlijke initiatieven? Welke mensen zijn er betrokken?

Net als heel veel mensen vraag jij je misschien ook af wat een Blockchain nou eigenlijk precies is en welke problemen het oplost.. Van Bitcoin begrijp je dat het een currency is, maar hoe werkt het precies en zijn er andere Blockchains dan de Bitcoin-Blockchain?

Tijdens de gratis masterclass van dinsdag 28 maart  krijg je antwoord op al deze vragen en begrijp je de context van het belang van blockchain voor de toekomst en de online economie beter. Meld je aan, dat kan hier . Er zijn nog paar plaatsen.

 

2016 is het jaar waarin de term Blockchain zijn piek beleefde

Mogelijk hoorde u al in 2009 over Bitcoin, maar waarschijnlijker is dat u in de afgelopen 18 tot 24 maanden voor het eerst iets las over die nieuwe virtuele valuta. En voordat u goed en wel begrepen had waarom Bitcoin dan de moeite waard zou zijn, hoorde u links en rechts als dat het eigenlijk om de onderliggende technologie gaat: de Blockchain.

Blockchaintechnologie zal volgens de aanhangers kunnen leiden tot een volledige omwenteling in hoe wij online zaken doen met elkaar. Maar het zou ook een vervanger kunnen zijn van traditionele centrale partijen. En men stelt zelfs dat we dankzij blockchaintechnologie zouden kunnen gaan werken met Smart Contracts: contracten die in software zijn vastgelegd en volledig automatisch hun voorwaarden controleren en acties uitvoeren. Dat zou een heleboel mensen het werk kunnen kosten, en de robots en Internet of Things veel grotere gebruiksmogelijkheden kunnen geven.

Maar wat betekent het voor u of voor uw business? We vertellen je hier graag meer over. Kom naar de masterclass of leg op een andere manier contact met ons. 

Over ons
Wij houden de ontwikkelingen rondom Bitcoin, Blockchain en andere zogenaamde cryptocurrencies en smart contract platforms als sinds 2011 goed in de gaten. Daarmee hebben we een ruime voorsprong op vrijwel iedere andere adviseur op dit vlak in Nederland.

Lykle de Vries was in 2014 al co-creator van één van de meest gebruikte en gewaardeerde uitleg-video’s over Blockchain: bitcoinproperly.org/nl. Als BitcoinEvangelist heeft Lykle de afgelopen drie jaar al regelmatig C-level management verteld over de kansen en bedreigingen van deze nieuwe technologie. Hij snapt hoe de techniek werkt, en kent de mogelijkheden, onmogelijkheden en roadmaps van de verschillende platformen.

Ronald Mulder heeft als econoom een heldere blik op de betekenis van deze technologie voor bedrijf en maatschappij. Recent schreef hij een goed ontvangen artikel over de manier waarop blockchaintechnologie een rol kan spelen in de doorontwikkeling van onze economie en samenleving.

 

Wil je meer informatie? www.bitcoinevangelist.nl is een goed begin.

Deep Dive into the meaning of Social Impact langs de vier D’s van Appreciative Inquiry.

 

 Uitgangspunt vormden de ‘Areas of Opportunity’ zoals op 21 februari gecreëerd. De uitdaging voor deze derde sessie was een ‘provocative proposition’ te destilleren, te creëren en te presenteren. Als inspiratie diende eerst een rondje ‘interviews in tweetallen’ met als script…

Zo zagen die interviews er uit…

Vervolgens hebben we bij handopsteking de zes ‘areas of opportunity’ van een top-2 voorzien, waarmee twee groepjes aan de slag gingen op weg naar een Provocative Proposition…

En dit zijn ze dan:

 

Op 21 maart de laatste ronde, de laatste D genaamd Delivery. Hoe gaan we dat nu weer aanvliegen? Eén ding is zeker: een Appreciative Inquiry ontmoeting is een aangename belevenis op zich met flinke social impact…!

Meld je hier aan voor deze vierde en laatste bijeenkomst onder leiding van Cees Hoogendijk.

Stichting Life Goals was één van de eerste organisaties die zich in de Social Impact Factory vestigden. Ze begonnen samen met ons op de toen nog onverwarmde en niet ingerichte tweede verdieping.

Achteraf gezien was het een heel bijzondere periode. Met straalkacheltjes en zittend aan gekke tafels voelden we ons de pioniers van SIFUtrecht en het was voor ons heel prettig dat we meteen in contact met onze klanten waren.

We kregen heel veel nuttige feedback van Stichting Lifegoals en ze hielpen ons bij het testen van de juiste bureaustoelen voor onze workspaces. Stichting Life Goals is er nog steeds en wij zitten nu met hen en steeds meer andere startups en organisaties op de eerste verdieping.

Stichting LifeGoals

“Stichting Life Goals heeft een beweging in gang gezet die we moeten koesteren.”

Het was Eberhard van der Laan die dit na afloop van de Homeless World Cup in Amsterdam aan ons vertelde. Met eigen ogen had de burgemeester van Amsterdam op het Museumplein gezien wat sport kan betekenen voor dak- en thuislozen.

Veel bereikt, noodzaak blijft

Bij Life Goals richten we ons op ‘kwetsbare mensen’: mensen die het in hun eentje niet redden. Het aantal kwetsbare mensen in Nederland groeit. Iedereen wordt geacht ‘zelfredzaam’ te zijn, maar wie om zich heen kijkt ziet steeds meer mensen die het alleen niet redden.

Deze maatschappelijke tweedeling zorgt ervoor dat groepen mensen worden uitgesloten van vele faciliteiten. Vaak hebben ze geen toegang tot sport. Life Goals maakt sport juist voor deze doelgroep weer mogelijk. Omdat we dagelijks zien dat het werkt. Daarom gaat Life Goals de komende jaren bouwen aan een nog sterkere lokale infrastructuur.

Ons streven: in elke centrumgemeente een stichting Life Goals

Ons streven is om in elke centrumgemeente een Life Goals stichting op te zetten. Deze stichtingen gaan de samenwerking aanjagen tussen sportverenigingen, maatschappelijke organisaties en gemeenten.

Vanuit onze landelijke organisatie zullen wij de lokale stichtingen stimuleren, verbinden en ondersteunen. Met kennis, ervaring, netwerk en andere middelen die nodig zijn om een landelijk netwerk op te bouwen. De eerste stichtingen zijn al van start gegaan. Wie volgt?

Hoe doen we dit?

Sport om kwetsbare mensen in beweging te krijgen. Dat is wat Life Goals doet. Sport kan deze mensen enorm helpen, terwijl juist zij nauwelijks toegang hebben tot het reguliere sportaanbod.

Maatwerk

Sport voor onze doelgroep vraagt om maatwerk. Daarom werken we met lokale Life Goals stichtingen die in de regio sportprogramma’s organiseren. De stichtingen doen dat in nauwe samenwerking met sportverenigingen. Op deze manier zetten de Life Goals stichtingen binnen het sociale domein op een beproefde en duurzame manier sportprogramma’s op. 

Coördinatoren

Bij lokale Life Goals stichtingen spelen Life Goals Coördinatoren een belangrijke rol. Zij zijn de schakel tussen de landelijke organisatie en de lokale stichting. Zij zijn het gezicht van de lokale stichting.

Ben jij een ondernemend type en geloof jij dat je door middel van sport het verschil kan maken voor kwetsbare mensen? Life Goals leidt je op, ondersteunt en faciliteert. 

Informatiebijeenkomst Opleiding Life Goals Stichtingen | Life Goals Coördinatoren op 29 maart bij KNVB in Zeist

KNVB Campus | 29 maart 2017 december | 15:00 – 18:00 uur

“Sport has the power to change the world.”

Herken jij je in deze quote van Nelson Mandela en wil jij in jouw omgeving het verschil maken? Stichting Life Goals zoekt mensen die samen met ons de uitdaging aan durven gaan.

Op 29 maart aanstaande organiseert Life Goals een informatiebijeenkomst bij de KNVB in Zeist voor geïnteresseerden. Klik hier voor informatie over Life Goals en haar werkwijze.

View this post on Instagram

Sport als middel om mensen toch te bereiken. Dit doet @stichtinglifegoals heel ondernemend met een franchiseformule al in meerdere plaatsen in Nederland #earlybirds #socialenterprise #sociaalondernemerschap #sifutrecht #coworking

A post shared by Social Impact Factory Utrecht (@sifutrecht) on

In hoeverre zijn Sociaal Ondernemerschap en Duurzaamheid topics voor politieke partijen in de race naar de verkiezingen van volgende week?  We vonden een interessante blog gepubliceerd door onze collega’s van Social Enterprise NL , een heus Kieskompas van Natuur&Milieu en nog een kieswijzer door Duurzaambedrijfsleven.nl en De Groene Zaak en voegden dit samen.

Sociaal ondernemerschap op de agenda Verkiezingen door Social Enterprise NL

Gepubliceerd op 2 februari 2017.

De afgelopen jaren hebben wij samen met ondernemers veel aandacht besteed aan het agenderen van sociaal ondernemerschap op de politieke agenda. En niet zonder resultaat!  Vicepremier Lodewijk Asscher heeft de afgelopen maanden met meer dan 20 ondernemers gesproken over de kansen van sociaal ondernemerschap voor Nederland, Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven(D66) ging op bezoek bij social enterprise Cycloon.
PvdA, CDA, D66 en de ChristenUnie noemen het stimuleren van sociaal ondernemerschap specifiek in hun verkiezingsprogramma. Lees hier de plannen van deze partijen:

PvdA: Eerlijke praktijken in handel en economie
“Een duurzame economie die rekening houdt met mensen, ecologie en sociale waarden komt niet vanzelf tot stand. Wij stellen voor dat bedrijven gaan rapporteren over de beloningsverhoudingen binnen het bedrijf, over eerlijke handel en duurzaamheid in hun productie en over hun sociale en ecologische prestaties. De sociale onderneming wordt als aparte ondernemingsvorm mogelijk gemaakt.” (pagina 26)

D66: Vooroplopen in duurzaam en sociaal ondernemen
“Nederland is een wereldwijde koploper in duurzaam en sociaal ondernemen. D66 is trots op grote en kleine Nederlandse bedrijven die de kansen en noodzaak zien om hun bedrijfsvoering fundamenteel te verduurzamen, verantwoordelijkheid nemen voor hun impact op de wereld om hen heen, zichzelf doelen stellen en hierover transparant rapporteren. D66 wil dat de overheid deze beweging steunt, bijvoorbeeld door samenwerking in duurzame ketens te vereenvoudigen en te stimuleren.” (pagina 47)
CDA: Kansen voor de maatschappelijke onderneming
“In de markt groeit de vraag naar maatschappelijke ondernemingen. Dat zijn ondernemingen die niet in de eerste plaats winst willen maken maar ook een maatschappelijke missie voor ogen hebben. Dit kan gaan om een restaurant voor mensen met een handicap of een coöperatieve supermarkt in een krimpgebied die open wil blijven om de leefbaarheid te behouden. Deze ondernemers zijn pioniers in een eerlijke economie die meer draait om welzijn dan om winst. Wij zijn hun ambassadeur en zetten ons in voor meer ruimte en passende regels.” (pagina 37)

ChristenUnie: Sociaal ondernemerschap

Het Groen Kieskompas van Natuur & Milieu

gepubliceerd op 17 februari

Groen Kieskompas helpt om je om in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart 2017 je positie in het groene politieke landschap te bepalen. Het is geen stemwijzer die je vertelt op welke partij je moet stemmen, maar het helpt je dus om te kijken hoe jouw mening over allerlei groene thema’s zich verhoudt ten opzichte van de aan de verkiezingen deelnemende politieke partijen.

Groenkieskompas.nl

Wie naar groenkieskompas.nl gaat, krijgt 30 stellingen voorgelegd over groene thema’s: natuur, klimaat, energie, mobiliteit en landbouw/voedsel. Het Groen Kieskompas wordt ontwikkeld door het onafhankelijke Kieskompas, die werkt volgens wetenschappelijke methoden. Wij lanceren het groene Kieskompas samen met Greenpeace, IVN, Milieudefensie, Vogelbescherming en het Wereld Natuur Fonds.

SEE tipt Kieswijzer Duurzame Economie

Repost van een  blog van SEE. Gepubliceerd februari 2017.

Op 15 maart 2017 vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Voor duurzame ondernemers zijn deze verkiezingen cruciaal: Tijdens de komende regeerperiode zullen belangrijke beslissingen over de transitie naar een duurzame economie worden genomen. Bijvoorbeeld over het belastingstelsel, de borging van het klimaatakkoord van Parijs en de circulaire economie. Het is deze keer dus extra belangrijk dat duurzame ondernemers stemmen op een partij die het beste past bij hun ambities. Om hen te helpen bij hun stemkeuze, hebben Duurzaambedrijfsleven.nl en De Groene Zaak een kieswijzer gemaakt waarin in één oogopslag te zien is hoe de verschillende partijen scoren op onderwerpen die belangrijk zijn voor de economie.

De verkiezingsprogramma’s zijn beoordeeld aan de hand van de onderwerpen die het belangrijkst zijn voor de transitie naar een duurzame economie. Naast CO2-beprijzing, duurzame belastinghervorming en borging van de afspraken uit Parijs, wegen ook standpunten op het gebied van maatschappelijk verantwoord inkopen, innovatie, circulaire economie en implementatie van de VN-duurzaamheidsdoelen mee.

Voor meer informatie Kieswijzer Duurzame Economie, ga naar

http://bit.ly/2j8WwZv

Dinsdag 14 maart geeft Herman Vissia een Masterclass in SIFUtrecht met de titel : HOE KAN INTERNET DE TOEKOMST VOORSPELLEN EN DE VERKIEZINGEN VAN MORGEN?
Dit is de 3e masterclass in de serie ‘A roadmap to society 3.0’ samengesteld door Ronald Van Den Hoff en gepresenteerd als cadeau van de Social Impact Factory voor de inwoners van Utrecht. Herman Vissia adresseert als wetenschapper  en ondernemer de macht van het internet en de grote spelers op dit veld. Ter introductie van het heel relevante kennisgebied van Herman Vissia reposten wij onderstaande blog geschreven door Lianne Kooistra en gepubliceerd op 07-03-2017 door frank.news:

Hoe ontsnap je aan de filter bubble van Google? Wetenschapper en zoekmachinebouwer Herman Vissia bindt de strijd aan met gemanipuleerde zoekresultaten, stiekeme datavergaring en monitoring van zoekgedrag. 

 

Zie je als automerk even een dip in je orders? Dan kun je natuurlijk inzetten op meer sales en acquisitie. Maar je kunt ook even kijken of de DMU (decision making unit) van Microsoft, Unilever of een andere ‘vette vis’ de afgelopen tijd nog heeft gegoogled of gebinged op ‘nieuwe autoleasecontracten’ of een andere term waaruit blijkt dat er nieuwe auto’s voor een groot aantal medewerkers moeten komen. Kan dat gewoon?
Jazeker. Herman Vissia werkt aan een alternatief.

 

Google’s wegen blijven voor de leek voor een groot deel ondoorgrondelijk. Dat Google je beloont met een hogere ranking als je je zakelijke website zo gebruikersvriendelijk mogelijk inricht, wisten we wel. Dat Google veel gegevens over ons opslaat, weten we ook. Maar wat niet iedereen weet is dat Google op basis daarvan ook bepaalt welke zoekresultaten jij te zien krijgt en dat deze dus niet voor iedereen hetzelfde zijn. Volgens Herman Vissia, van oorsprong wetenschapper en daarnaast oprichter van nieuwe zoekmachine in ontwikkeling BuzzCovery, een kwalijke zaak.

 

Onzichtbare profielen  

Google slaat veel informatie op om uitgebreide ‘onzichtbare’ profielen van haar gebruikers op te kunnen bouwen. De advertenties die iemand te zien krijgt bij de zoekopdrachten, de pre-rolls voor een YouTube-filmpje, maar net zo goed advertenties op sites van derden: ze sluiten aan op dat profiel. Tot zover niet veel nieuws. En is deze ontwikkeling zo slecht? Liever advertenties voor producten waar je als consument mogelijk zelfs wat aan hebt dan dat je als man een advertentie voor maandverband voorgeschoteld krijgt, toch? ,,Natuurlijk, als je kijkt naar privé dan klopt dat zeker. Maar deze zelfde werkwijze hanteert Google ook als je een zakelijke opdracht invoert en dan is het allesbehalve handig dat je zoekopdrachten worden gemanipuleerd,” aldus Vissia.

 

Filter bubble  

Met name organisaties die internationaal opereren zouden volgens Vissia last hebben van de zogenoemde filter bubble, omdat veelgebruikte zoekmachines zoals Google en Bing geografische grenzen hanteren bij het weergegeven aanbod. ,,Commercieel gedreven zoekresultaten van gratis zoekmachines, zoals Google, belemmeren organisaties in het uitvoeren van objectief onderzoek. Een voorbeeld. Je werkt voor een grote fabrikant die op zoek is naar melkpoeder voor baby’s. Of dat uit Nederland of Frankrijk komt is niet van belang. Toch zijn alle eerste resultaten die je ziet Nederlands. Internationaal monitoren is zelfs onmogelijk via Google. De niet-representatieve zoekresultaten geven een vertekend beeld van de realiteit en dat is schadelijk voor het bedrijfsleven. Maar ook voor de media is dit een probleem. Alle data die je krijgt is gekleurd. Je kunt wel research doen, maar krijgt niet de relevante informatie.”

 

Onbewuste ‘klokkenluiders’  

Voor een ander probleem met commerciële zoekmachines €la Google moeten we even terug naar het voorbeeld uit de inleiding. Google weet wie er bij elk IP-adres hoort. Vissia: ,,Ook van alle grote bedrijven heeft de zoekmachine het IP-adres opgeslagen en worden alle zoekresultaten verzameld. Zoekt de beslisser naar nieuwe leasecontracten? Dan weet Google – en daarmee talloze publishers – het ook.” Deze ‘intent data’ is gewoon op te vragen via bepaalde sites, zoals Bombora. ,,Marketingtechnisch is dit natuurlijk fantastisch,” vervolgt Vissia, ,,maar het houdt ook in dat iedereen die in je bedrijf op internet surft, vertelt wat er in jouw bedrijf gebeurt. Dat werkt account based targeting in de hand, maar ook bedrijfsspionage.”

 

Waarom Microsoft LinkedIn kocht  

,,Hoe een bedrijf als Bombara aan die data komt? Dan moet je kijken naar de uitgeverskant. Forbes werkt bijvoorbeeld samen met Bombora. Forbes krijgt een deel van de intent data in handen via een partij als Microsoft. Zodra de gebruikers een zoekopdracht intikken bij de zoekmachine BING ontvangt Forbes de zogeheten back links. Dit zijn de zoekwoorden waarmee de gebruiker op een artikel van Forbes is gekomen. Samen met de inhoud van het artikel en het IP nummer verrijkt Forbes de data en levert deze terug aan Bombora. Zo heeft Bombora contracten met 2000 nieuwsvoorzieningensites die op dezelfde manier te werk gaan. Bombora levert de data weer aan bijvoorbeeld IBM of Cisco.”

,,Waarom denk je dat Microsoft LinkedIn heeft gekocht? Microsoft heeft gezegd de kostbare data van alle LinkedIn-gebruikers niet te verkopen. Maar als ze het alleen al zelf gebruiken, hebben ze een concurrentievoordeel van jewelste, zij weten dan precies wie, vanuit welk bedrijf, met welke functie, aan het zoeken is naar bepaalde diensten of producten die Microsoft kan leveren.”

Wil je niet dat bepaalde informatie buiten de muren van je bedrijf en in handen van je concurrent komt? Dan zal je als bedrijf dus moeten vragen aan je medewerkers of zij even niet te verdacht willen Googlen of Bingen.

 

Onafhankelijke zoekmachine  

Vissia is zelf al een tijd bezig met het ontwikkelen van een betaalde zoekmachine die anders werkt: BuzzCovery. Waarom zou een bedrijf meer hebben aan een zoekmachine die betaald is? ,,Het gaat niet om betaald of onbetaald. Ik ben met een team linguïsten al 7 jaar bezig – het labelen van de tags en mining proces is monnikenwerk! – met het bouwen van een semantische zoekmachine, waarbij we tags aan bepaalde zoekwoorden hangen en proberen de computer als het ware te leren lezen. Wij trekken de data uit elkaar, zetten ze in allerlei mapjes, zonder te kijken naar persoonlijke voorkeur. We beantwoorden bij elke website die we inkloppen de vragen ‘wie, wat, waar en waarom’ om zo relevante resultaten te leveren. De volgorde in zoekresultaten die wij bij BuzzCovery hanteren is: datum of attentiewaarde, ook wel impact value genoemd. En dat betekent dat iedereen bij dezelfde zoekopdracht ook dezelfde resultaten krijgt.  Net als andere betaalde zoekmachines hebben wij geen incentive om backlinks weg te geven en kun je dus ‘veilig surfen’.”

 

Internationale media-analyses  

Een klant die BuzzCovery al een tijd aan het testen is, is WarChild. Maar de zoekmachine wordt ook door bijvoorbeeld ABM Amro of Omroep MAX gebruikt om snelle internationale media-analyses uit te voeren. ,,Bij ABN willen ze bijvoorbeeld weten of de ideeën van hun economen worden overgenomen in de pers,” zegt Vissia. ,,Wij ontsluiten ook alles wat in print is verschenen en hebben daardoor een 360 gradenbeeld op de geschreven pers. Anders gezegd: wat iemand op social media roept is minder interessant dan wat een journalist zegt.”

Natuurlijk heeft BuzzCovery een commerciële drijfveer. Maar vragen we naar Vissia’s persoonlijke drijfveer dan zegt hij: ,,Ik hoop dat mensen die gebruikmaken van BuzzCovery zo wat meer zicht krijgen op wat er in de héle wereld gebeurt en niet alleen afgaan op hun tijdlijn op Facebook of Twitter.”