Door Suzanne van Duijn

Een zentrepreneur – een samenvoeging van ‘zen’ en ‘entrepreneur’ – houdt het hoofd kalm terwijl er financiële en sociale successen worden geboekt. Klinkt ideaal! Waar kunnen we ons melden?

Maar liefst veertien procent van de werknemers meldt jaarlijks burn-outklachten. Dat is één op zeven! Nog meer ziekteverzuim (één op vijf ziekmeldingen) komt door (kleine) stressgerelateerde klachten. En of dat allemaal al niet triest genoeg is (de gemiddelde werknemer met burn-out zit 180 dagen thuis), kost het Nederlandse werkgevers jaarlijks miljarden. Het is tijd dat we beter voor onszelf én onze werknemers zorgen. We need some zen in our worklives!

Wat is een zentrepreneur?

Er is niet één definitie van een zentrepreneur. Duidelijk is wel dat met een zentrepreneur meer bedoeld wordt dan ‘een ondernemer die zen is’. Zen zijn is sowieso meer dan ‘in balans zijn en rust hebben gevonden’. Wie zen is neemt regelmatig de tijd voor zelfreflectie, heeft een open blik en gaat uit van het goede in de wereld. Met die positieve, reflecterende houding kan een zentrepreneur veel bereiken: een fijne balans voor zichzelf, een sterk bedrijf met goede cijfers én sociale impact.

First help yourself, then help others

Sociaal ondernemen; daar heeft men bij Social Impact Factory wel kaas van gegeten. Maar niet elke sociaal ondernemen is ook een zentrepreneur. Goed doen voor een ander is soms makkelijker dan lief zijn voor jezelf. En het wordt nog lastiger om het allebei te zijn. Je kunt je tijd immers maar één keer invullen. Maar des te belangrijker is het om een goede balans te houden, baas te zijn over je eigen agenda en gedachten en zen te blijven. Want wie met een burn-out thuis zit kan helemaal niets meer voor een ander betekenen!

Tips voor meer ‘zentrepreneurship’

En stimuleer dit ook bij je werknemers. Onthoud: gelukkige, relaxte werknemers zijn op lange termijn meer waard dan gestresste workaholic-werknemers!

Meer weten over gelukkig zijn en een fijne balans tussen ondernemen en vrije tijd? Neem een kijkje op de blog van Suzanne van Duijn, oprichter en eigenaar van SuusjeHQ – PR & Content.

Hierbij presenteren we het programma voor het Seats2meet Festival 10 jaar op 27 november. Programma festival 10 jaar!

We kijken tijdens dit festival met elkaar vooruit en willen onze traditionele en vernieuwende netwerken nog intensiever met elkaar verbinden. We willen onverwachte relevante ontmoetingen laten ontstaan. Dit stimuleren we door een aantal collega’s, boekers en bezoekers hun persoonlijke netwerken uit te laten nodigen.

Connect, collaborate & grow

Overdag is het programma gericht op de snel veranderende en dynamische maatschappij en ‘s avonds op het individu. Seats@Meet wil de gasten van het festival inspireren, zodat zij samen met ons de komende 10 jaar inhoud kunnen geven aan de S2M kernwaarden ‘connect, collaborate & grow’.

Zien we je daar?

(Foto is gemaakt door Henk-Jan Winkeldermaat van Punkmedia.nl)

The flagship store Seats2meet.com Utrecht CS (S2M030) bestaat 10 jaar. Op maandag 27 november organiseren ze daarom een festival, omdat ze graag hun succesverhaal blijven vertellen en delen met het S2M (toekomstige) stakeholders waardenetwerk.

Een van de waardevolle ambassadeurs van het eerste uur is Niels Schuddeboom (35 jaar). Niels komt al jaren bij S2M en hoort volledig bij de familie. Hij houdt zich bezig met het vernieuwen en verbinden van mensen en organisaties in de Zorg- en Welzijnssector. Het doorbreken van systemen en patronen doet hij door een goede dosis humor en het blijven stellen van vragen. Hij is een inspirerende facilitator, spreker, publicist en moderator. Hij onderneemt vanuit zijn bedrijf Shakingtree. Wil je meer weten over Niels? Dit is zijn website.

Waarom doen ze deze crowdfundingscampagne? Niels heeft een aangeboren spastische aandoening, waardoor hij zijn leven lang al in een rolstoel zit. Sinds een jaar heeft hij een agressieve en kwaadaardige kanker, die voortkomt uit een erfelijk overgedragen gen van zijn moeder die eveneens op jonge leeftijd hier aan overleed. Zijn leven staat in het teken van zorg, maar ook in het teken van samen goed doen en veranderingen stimuleren.

Samen met Sanne heeft Niels een zoon, Sep Schuddeboom. Sep is jarig op 23 november, die dag wordt hij 2 jaar. Om ervoor te zorgen dat Sep later zorgeloos kan studeren en opgroeien heeft Niels de stichting Sep Schuddeboom opgezet. Met deze campagne willen wij een boost geven aan de stichting.

Je kan een donatie doen vanaf elk gewenst bedrag en dit gaat via Ideal of Incasso, waar je zelf voor kiest. We danken iedereen enorm die bij wil dragen aan de stichting Sep Schuddeboom.

Hier vind je de link naar Whydonate.

In het teken van het 10 jarige bestaan van Seats2meet interviewde Arianne Wienke Niels over zijn ervaringen binnen Seats2meet. hier lees je het interview dat Arianne Wienke met hem deed.

Ps: Heb jij je al aangemeld voor het S2M festival op maandag 27 november of moet je dat nog doen? Dat kan, voor 20 november via festival.seats2meet.com. Denk je aan een kadootje? Dan vragen we je om een gift te doen aan de stichting Sep Schuddeboom.

Vragen? Stuur hier ons een bericht.

De werkvereniging heeft het initiatief genomen om samen met andere enthousiastelingen over de kloof tussen vast en flex heen te stappen en op zoek te gaan naar oplossingen waardoor iedereen, ongeacht zijn of haar arbeidsrelatie, verantwoord kan meebewegen op de hybride arbeidsmarkt. Doe je mee en stimuleer je deze vernieuwingsbeweging door dit manifest te ondertekenen en door, als je daar zin in hebt, samen met ons op zoek te gaan naar onconventionele mogelijkheden en oplossingen? Laten we het werk en de werkenden centraal stellen!

De werkvereniging wilt een arbeidsmarkt en een sociaal zekerheidsstelsel dat het voor iedereen mogelijk maakt om de voordelen van flexibiliteit in combinatie met bestaanszekerheid te ervaren. Ongeacht de vorm waarin je arbeidsrelatie gegoten is.

Werk je het liefst met een contract voor onbepaalde tijd of met een overeenkomst van opdracht, een uitzendovereenkomst, een payroll-constructie of een detachering? Ambieer je een klassieke carrière in loondienst of hop je liever van baan naar baan? Werk je als ondernemer en wil je een groot bedrijf opbouwen of wil je juist zelfstandig professional blijven? Ga je helemaal voor betaald werk? Wil je juist veel tijd en energie steken in mantelzorg of vrijwilligerswerk? Of wil je al die vormen combineren of afwisselen?

Wij moeten alle werkenden een bepaalde mate van flexibiliteit in combinatie met basale zekerheid zodat je de werkvorm kan kiezen die op dat moment het best bij je leven past.

Wij willen dan ook een stelsel van sociale zekerheid creëren dat inspeelt op de behoeften van vandaag en tevens ruimte laat voor de behoeften van morgen. Een stelsel dat aan de werkende en niet aan de werkgever of werkvorm gekoppeld is. Een stelsel dat wederkerige flexibiliteit in combinatie met bestaanszekerheid biedt die ruimte laat voor individualisme zonder asociaal te zijn.

Hierbij laten we ons niet beperken door taboes of traditionele processen, instituties, partijen en conventies. We voeren graag een open constructief gesprek, waaraan iedereen die dat wil kan deelnemen. Een gesprek over wat we samen nodig hebben, welke belemmeringen we ervaren en welke mogelijkheden we zien. Wat we zelf kunnen organiseren en waar we steun van anderen voor nodig hebben. Wij nodigen je van harte uit om deel te nemen aan dit gesprek.

Doe jij mee en stimuleer je deze vernieuwingsbeweging door dit manifest te ondertekenen en door, als je daar zin in hebt, samen met ons op zoek te gaan naar onconventionele mogelijkheden en oplossingen?