ToekomstVisies Utrecht


De wereld verandert in rap tempo, maar in alle drukte vergeten we soms te zien wat er onder onze neuzen plaatsvindt. Met ToekomstVisies Utrecht kijken we samen met ondernemers naar hun visie op maatschappelijke verandering en een duurzame toekomst. Voor Thijs Afink van ThijsTea betekent die duurzame toekomst vooral bewust consumeren, zodat zijn bedrijf op een dag niet meer van food waste hoeft te bestaan.

 

Ijsthee gemaakt van ‘food waste
Het begon allemaal in de keuken van een goed restaurant waar Thijs als kok aan talloze gerechten werkte. Gerechten die uiteraard op een aantrekkelijke manier gepresenteerd moesten worden. Van de paksoi, bijvoorbeeld, was slechts een klein deel nodig voor die presentatie, de rest zag Thijs in grote hoeveelheden elke dag weer in de vuilcontainer verdwijnen. Voor Thijs de trigger om op een dag wat te gaan doen met die volle containers met weggegooid voedsel. Toen een kennis voor zijn café een handgemaakte ijsthee zocht was ThijsTea geboren: ijsthee gemaakt van ‘food waste’.

Door zijn werk wordt Thijs nu dagelijks bewust gemaakt van hoe het ontbrekende besef bij veel mensen eruit ziet in de praktijk. Maar vooral ook van wat er beter kan om een bijdrage te leveren aan een eerlijke en gezonde toekomst. Voor die toekomst heeft Thijs best wat ideeën. “We vergeten soms dat bepaalde dingen veel simpeler kunnen. Ik zie producten verkocht worden die afkomstig zijn van de raarste plekken en van een flinke afstand af komen, terwijl we bijvoorbeeld in Utrecht veel meer zelf om de hoek zouden kunnen verbouwen. Er zijn zoveel mogelijkheden in. Er moet alleen goed naar gekeken worden.”

Voorkomen begint bij bewust zijn
Het verschil maken op een makkelijke manier om zo milieuvervuiling tegen te gaan. Het klinkt simpel en cliché want bijna iedereen kent hiervoor wel een paar tips. Thijs gaat hierbij echter specifiek in op wat je zou kunnen doen om food waste tegen te gaan. Bij dat voorkomen begint het met bewustzijn,” legt Thijs uit. “Want in het dagelijks bestaan is maar weinig oog voor food waste.” De afgelopen jaren zijn er zoveel mogelijkheden bijgekomen op het gebied van voedselconsumptie: supermarkten liggen bomvol met producten, de restaurants poppen uit de grond en bezorgdiensten concurreren volop met elkaar. Allemaal ontwikkelingen waaraan bijna iedereen dagelijks meedoet, waardoor er onbewust ontzettend veel voedsel wordt weggegooid. Thijs ziet daarvoor een simpele, heldere oplossing: “Mensen moeten weer zelf leren koken en terug gaan naar de basis. In alle haast en drukte van ons bestaan kopen veel mensen lukraak producten. Impulsaankopen zijn oorzaak nummer één van voedselverspilling. Een simpel boodschappenlijstje kan al voor veel mensen het verschil maken.”

Hoopvol maar nuchter
In zijn blik op de toekomst is Thijs hoopvol, maar nuchter. “Ik zie voor me dat het minder wordt, maar daarbij heb ik ook het besef dat die verbetering nog best lang kan gaan duren.” Hij wijst problemen aan die gemakkelijk op te lossen zijn. De oorzaken daarvan zijn gebruiken die vastgeroest zitten in de routine van de maatschappij. Denk aan de talloze onnozele verpakkingen, voordeelverpakkingen gehakt en voorverpakte hoeveelheden die er voor zorgen dat je vaak meer koopt dan je nodig hebt. Foutjes waar iedereen zich gemakkelijk wel eens schuldig aan maakt: ‘Kan gebeuren’. Maar juist die universele herkenbaarheid bevestigd eigenlijk al hoeveel het voorkomt en hoeveel we dus onnodig weggooien. Thijs gebaart met zijn armen: “In Nederland wordt per jaar twee keer de omvang van de Amsterdam Arena aan voedsel weggegooid, twee keer!”

I quit when food waste is history
En zolang dat gebeurt blijft Thijs doorgaan met het maken van zijn ThijsTea en het verkondigen van zijn boodschap. Lachend vertelt Thijs over het moment waarop een man naar hem toe kwam om te vertellen dat hij in de supermarkt die extra doos afgeprijsde aardbeien had laten staan doordat hij ineens weer moest denken aan de boodschap van ThijsTea. “Je kunt dan natuurlijk denken: “Leuk, weer een bakje aardbeien gered’ maar het heeft – heel cliché- wel degelijk invloed.”

Alhoewel Thijs zijn motto voor ThijsTea gekscherend luidt: ‘I quit when food waste is history’, realiseert hij zich ook dat food waste waarschijnlijk nooit helemaal zal verdwijnen. Dit omdat het nou eenmaal niet altijd valt te voorkomen. Daarbij kun je als individu bijna niet deelnemen aan de maatschappij zonder een footprint achter te laten. De sleutel zit hem echter in het verkleinen van de footprint, het terugdringen van ons gebruik. “Food waste kan zo worden opgelost dat het geen probleem meer is.” Thijs hoopt dat zijn ijsthee op een dag niet meer gemaakt kan worden omdat hij er geen producten meer voor heeft, hoewel die kans dus klein is, verbetert hij zichzelf. “Ik hoop dat ik op een dag alleen nog maar thee kan maken van producten die gewoon minder mooi zijn, kromme bananen of te grote gember maar niet omdat het overbleef en onnodig werd weggegooid.”

Tip van Thijs
En om die toekomst te realiseren heeft Thijs wel degelijk een advies: maak voordat je inkopen gaat doen een boodschappenlijstje en ga zelf weer de keuken in om te koken. “Bewuster zijn van wat je eet, wat je koopt en hoe je iets kookt. Bewust consumeren, daar begint het allemaal mee.”

Dit verhaal is geschreven door Eefje van den Akker. Dit artikel is onderdeel van een serie geschreven verhalen en video’s door ToekomstVisies Utrecht. Lees en kijk verder op www.toekomstvisiesutrecht.nl.

 

Het doel van het Buy Social is om bedrijven en overheden sociaal te laten inkopen.

 

Waarom sociaal inkopen?
Voor steeds meer bedrijven is alleen winst maken niet meer voldoende. Het bereiken van maatschappelijke waarde of impact wordt steeds belangrijker. Een manier om impact te creëren is door in te kopen bij sociale ondernemingen. Door diensten en producten af te nemen bij sociale ondernemingen kunnen bedrijven hun impact vergroten en bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke uitdagingen.

Ook overheden kunnen impact maken door in te kopen bij sociale ondernemingen. Sociale ondernemingen bieden vaak oplossingen voor uitdagingen waar overheden aan werken. Bijvoorbeeld het creëren van banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, minder fijnstof in de lucht door schoner vervoer of minder afval. Logischerwijs is sociaal inkopen voor sociale ondernemingen ook belangrijk. Uit de Social Enterprise Monitor 2016 blijkt dat het vinden van klanten het voornaamste knelpunt is voor sociale ondernemingen om meer impact te hebben.

Wat doet Buy Social?
Op Buy Social events worden vraag en aanbod bij elkaar gebracht door sociaal ondernemers te laten pitchen voor een groep van potentiële klanten. En door het delen van best practices laten we zien welke voordelen sociaal inkopen oplevert.

Op het online platform wordt de vraag van publieke en private organisaties gekoppeld aan het aanbod van sociaal ondernemers: de Social Impact Market. Hierin werkt de Social Impact Factory deels samen met Social Enterprise NL. Download hier de factsheet over de Social Impact Market met alle informatie over deelname aan de Market.

Wat doet de Stichting Social Impact Factory?
De stichting is medio 2015 begonnen met het bij elkaar brengen van partijen die zich met sociaal ondernemen bezig houden. Ze proberen kleine initiatieven te koppelen aan grotere ondernemers in de regio, onder meer door ze samen aan tafel te krijgen en te laten werken aan oplossingen voor maatschappelijke en ecologische uitdagingen, zoals bijvoorbeeld op het gebied van recycling, sociale samenhang in de buurt, het bestrijden van zwerfvuil enzovoort. De Stichting is dus actief bezig met het veranderen van de markt door naast het buy social ook challenges te organiseren plus ze bieden een groot netwerk ook wel ecosysteem aan partijen waar je lid van kunt worden.

Mail naar market@socialimpactfactory.com of socialreturn@socialimpactfactory.com voor informatie over de Market of hulp bij de invulling van social return. We helpen je graag!

Geluk in uitvoering

“Wij werken aan het Bruto Nationaal Geluk! Dat doen we door kwetsbare groepen te ondersteunen en te motiveren om meer regie te nemen over hun eigen leven. Dat we  in de SIF zitten tussen andere sociale ondernemers, sterkt ons dat we deel uitmaken van een grotere beweging. Net als iedereen in de SIF werken we vanuit een ondernemende houding om de wereld een beetje mooier te maken. Je hoeft geen stichting te zijn om goede dingen te doen. Als missie gedreven sociaal ondernemer met  een mooi product / project en een gezond businessmodel kun je een hele waardevolle bijdrage leveren. Sterker nog wij geloven dat de aanpak van maatschappelijk vraagstukken, vraagt om waardegedreven ondernemerschap!

Wat is de impact die jullie maken?

“Wij werken aan het bruto nationaal geluk. Door een bijdrage te leveren aan het geluksgevoel van de nog-niet-zo-gelukkigen; eenzame ouderen, vluchtelingen en gezinnen in Nederland die rond de armoedegrens leven. Wij geloven dat mensen gelukkig worden wanneer je ze motiveert en leert om meer regie te nemen over hun eigen leven en ze verbindt met andere mensen. Middels programma’s als Digital Buddies en de Geweldige Wijk werken we daar actief aan. Vind meer op de website: www.geluksbv.nl.”