Op 3 december start de eerste ronde van het Social Impact Factory: The Next Generation programma. In dit programma van vier maanden leert de aanstormende generatie wereldverbeteraars alles over sociaal ondernemerschap. De eerste maand bestaat uit workshops, kennissessies en een inspiratietour. Vervolgens zetten ze een eigen initiatief op of worden ze gematcht met een sociale onderneming die bij ze past waar zij 3 maanden lang 1-3 dagen per week meewerken of een project doen. Wil je deelnemen aan het programma? Check dan deze linkBen je sociaal ondernemer en wil jij een of meerdere plekken aanbieden via dit programma? Ga naar deze link 

Match made in heaven

De huidige generatie jongeren bruist van het ondernemerschap: uit onderzoek blijkt dat 72% ervan droomt een eigen bedrijf op te starten. Daarnaast maakt deze generatie zich zorgen om het klimaat en wil de meerderheid een positieve impact maken met hun werk. Jongeren en sociaal ondernemerschap zijn dus a match made in heaven!

Desondanks komen maar weinig jongeren in aanraking met deze groeiende beweging. Daar gaan wij wat aan veranderen! In The Next Generation stomen we jongeren in vier maanden klaar tot beginnend sociaal ondernemer. Door middel van interactieve workshops en een inspiratietour leren ze alles over impact maken met ondernemerschap. Vervolgens gaan jongeren ten minste drie maanden aan de slag om hun eigen initiatief op te zetten, of gaan zij aan de slag bij een sociale onderneming!

We hebben jou nodig

We zoeken sociale ondernemingen die een of meerdere plekken willen aanbieden aan jongeren om hen te laten zien en ervaren wat sociaal ondernemerschap is. Zij komen drie maanden meewerken in jouw sociale onderneming óf doen een eigen project dat past bij hun skills en ontwikkeldoelen en dat jouw onderneming verder kan helpen.

Waarom wil je dit?

Wil je meedoen? Meld je dan direct aan voor het programma! Wil je eerst meer weten? Kom dan naar de informatiebijeenkomst op 21 november om 16:00.

Ja, ik doe mee met het programma!

Ja, ik kom naar de informatiebijeenkomst!

Let op: na aanmelding ontvang je een intakeformulier waarin we meer vragen over de sociale onderneming en de plek(ken) die je kunt bieden. Je aanmelding is pas definitief na het invullen van dit formulier. Afhankelijk van het aantal jongeren dat meedoet en hun interesses, word je uitgenodigd voor het speeddate event. Hier kun je kennismaken met de jongeren en een match met jouw organisatie vinden.

Belangrijke data

Meer informatie

Meer informatie over The Next Generation  vind je hier. Meld je hier aan voor de nieuwsbrief, dan houden we je op de hoogte. Vragen? Neem contact op met Rachelle Meijers (rachelle@socialimpactfactory.com / 0683907570).

Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd

We organiseren dit programma in het kader van Actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd. De Maatschappelijke Diensttijd stimuleert jongeren om zich een periode in te zetten voor een ander en zo hun eigen talenten te ontdekken en ontwikkelen. Het is bovendien een kans om ervaring op te doen en misschien wel een duidelijker beeld te krijgen voor een toekomstperspectief. De Maatschappelijke Diensttijd biedt ook de mogelijkheid om mensen met verschillende achtergronden en leeftijden dichter bij elkaar te brengen. Meer informatie vind je hier.

Op 15, 16 en 17 november vinden The Impact Days 2018 plaats. Doe ook mee!

De G4 (gemeenten Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht) ondernemen diverse activiteiten om de groei van sociaal ondernemerschap lokaal en landelijk te faciliteren en stimuleren. Om een extra impuls te geven aan deze activiteiten hebben zij het initiatief genomen tot een bewustzijnscampagne rondom sociaal ondernemen. Deze campagne zal zich concentreren rondom twee bestaande initiatieven: de wereldwijde Social Enterprise Day (derde donderdag van november, in 2018 op 15 november) en de eerste Nederlandse Social Saturday – naar het gelijknamige concept in de UK. Hierover heeft afstemming plaatsgevonden met Social Enterprise UK.

Sociaal ondernemerschap wint terrein in Nederland. In dorpen en steden door heel Nederland gooien ondernemers het roer om. Zij maken het creëren van een eerlijke en duurzame samenleving tot de kern van hun bedrijf. Voor hen is winst maken niet het doel, maar een middel om de grootste uitdagingen in onze maatschappij aan te pakken: van het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen tot het tegengaan van klimaatverandering. Tijdens The Impact Days heb je een unieke kans om deze ondernemers te leren kennen. Ontmoet sociaal ondernemers via onze routes en laat je inspireren door een rijk programma vol rondleidingen, workshops en verhalen. 

Tijdens The Impact Days ontdek je nieuwe producten en diensten en leer je hoe jij zelf kunt bijdragen aan de wereld van morgen. Be social. Buy social.

Let op! De evenementen en routes worden momenteel aangemeld door sociaal ondernemers en regelmatig geüpdatet. Het aanbod groeit dus met de dag. Wil je niks missen? Kom dan regelmatig een kijkje nemen!

In de Social Impact Factory worden diverse events georganiseerd:

Social Enterprise Days 2018
Donderdag 15 november
09:00 – 17:30 uur

Hoeveel impact heeft jouw organisatie op de maatschappij? En hoe kun je door samenwerking meer impact creëren in de toekomst? Op 15 november wordt in het kader van The Impact Days de vijfde editie van de Social Enterprise Days georganiseerd. Een event, waarbij grote organisaties, overheden, investeerders, scale-ups, start-ups en professionals bij elkaar komen om samen te werken aan een betere toekomst. Koop je ticket hier en kijk voor meer informatie.

Social Saterday – Gat in de Markt
Zaterdag 17 november
11:00 – 16:00

Een event door sociale en duurzame ondernemers. Maak kennis met verfrissende ideeën en vind een heleboel gezelligheid! Kom langs om duurzame en eerlijke producten te shoppen, sociale en duurzame ondernemers te ontmoeten en workshops bij te wonen. Kijk hier voor meer informatie.

Overheden maken nog te beperkt gebruik van hun inkoopkracht om banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te creëren. Dat stelt een in juli verschenen onderzoek van Significant, uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Een van de genoemde oorzaken: het instrument social return on investment (ook wel social return of SROI genoemd) wordt onvoldoende benut.

Wij herkennen deze conclusie uit onze dagelijkse praktijk en zien ook een oplossing. Verruim de definitie van social return zodat inkoop bij en samenwerking met sociale ondernemingen daar ook onder valt. Dit levert een win-win-win-win situatie op voor overheden, het bedrijfsleven, sociale ondernemingen én mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We leggen graag uit waarom.

Social return: wat is dat?

Social return is een aanpak om meer werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Inkopers van overheden kunnen, en zijn bij sommige opdrachten zelfs wettelijk verplicht, om bij gunning opdrachtnemers te vragen om een bepaald percentage van de loon- of opdrachtsom te besteden aan de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo zorgen overheden ervoor dat investeringen en uitgaven die zij doen concreet bijdragen aan de werkgelegenheid voor deze doelgroep.

Invulling social return steeds moeilijker

Bij veel overheden wordt social return voornamelijk ingezet om opdrachtnemers te verplichten om in hun organisatie arbeidsplekken te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In de praktijk wordt het in dit economische klimaat steeds lastiger om op deze manier social return in te vullen. De reden? De arbeidsmarkt trekt landelijk ontzettend aan. Het aantal openstaande vacatures groeit al vijf jaar elk kwartaal. Eind juni waren er volgens het CBS 251.000 openstaande vacatures, hoger dan het aantal vacatures vlak voor de crisis. Dit zorgt ervoor dat er steeds minder mensen in de zogenaamde ‘kaartenbakken’ van gemeenten in Nederland zitten. Ofwel: steeds minder mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn beschikbaar voor plaatsing. Alleen de zeer moeilijk of zelfs niet plaatsbare mensen blijven over, ook wel het granieten bestand genoemd. Het wordt daarom voor opdrachtnemers steeds lastiger om passend werk te vinden voor deze doelgroep (die vaak te maken heeft met multiproblematiek). Volgens Jack Stuifbergen, directeur van sociale onderneming Breedweer, is het zelfs een utopie dat deze mensen bij ‘gewone’ organisaties worden geplaatst.

Bovenstaande heeft meer consequenties dan slechts een niet ingevulde social return-verplichting. De mensen in het granieten bestand kunnen op deze manier niet van uitkering naar werk en hun arbeidspotentieel blijft, vaak tegen hun wil in, liggen. En daar betalen we als maatschappij de rekening voor.

(Inkoop bij) sociale ondernemingen als invulling social return

Steeds vaker worden sociale ondernemingen genoemd als het over social return gaat. Begin dit jaar verscheen bijvoorbeeld de handreiking social return van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Daarin wordt niet alleen arbeidsparticipatie genoemd als mogelijk doel van social return. Ook het stimuleren van sociaal ondernemerschap en het bijdragen aan andere opgaven in het sociaal domein staat erin. Wij juichen deze ontwikkeling van harte toe!

De link die de VNG echter niet legt, is dat het stimuleren van sociaal ondernemerschap ook een manier is om meer arbeidsplekken te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Sociale ondernemingen hebben primair een maatschappelijke missie. Volgens de Social Enterprise Monitor 2018 heeft bijna de helft (44%) daarvan een maatschappelijke missie gericht op arbeidsparticipatie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Omdat deze sociale ondernemingen zich zo specifiek richten op het aan het werk helpen en laten doorstromen van die moeilijke doelgroep zijn ze daar vaak veel beter in dan reguliere werkgevers. Bij eerder genoemde sociale onderneming Breedweer heeft bijvoorbeeld meer dan de helft van de medewerkers een afstand tot de arbeidsmarkt.

Win-win-win-win

Als opdrachtnemers hun social return-verplichting niet alleen mogen invullen door het creëren van arbeidsplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar ook door in te kopen bij of samen te werken met sociale ondernemingen die dat wel doen, is dat een situatie met alleen maar winnaars:

Overtuigd en benieuwd hoe de Social Impact Factory jou kan helpen op het gebied van social return? Kijk dan eens op onze projectenpagina of neem contact met me op via amber@socialimpactfactory.com of 06-24643685.

Vorige week heb ik met veel plezier het stuk ‘Hoe gemeenten sociaal ondernemers kunnen benutten’ van Niels Bosma, Karin Geuijen, Willem Janssen en Veronique Schutjens op Sociale Vraagstukken gelezen. Uit verschillende rapporten dit jaar, zoals het PWC rapport van maart 2018 en de Roadmap voor Sociaal Ondernemerschap van de G40, komt naar voren dat gemeenten worstelen met de samenwerking met sociaal ondernemers. De oproep waarmee de auteurs eindigen, onderschrijf ik dan ook volledig: “[…] deze rol vraagt om nieuwe capaciteiten en betrokkenheid van bestuurders, beleidsmakers en beleidsteams […].” Aandacht voor en advies aan gemeenten vanuit de academische wereld, zoals dit artikel, is daarom des te meer toe te juichen.

Het artikel benoemt goed dat gemeenten verschillende opties hebben om sociaal ondernemers te benutten en daarmee de maatschappelijke impact te vergroten in hun gemeente. Twee in mijn ogen belangrijke opties wil ik graag toevoegen: challenges en inkoop.

Challenges: vraag de markt om hulp

Tussen de twee uitersten van right to challenge-initiatieven van burgers en volledige Social Impact Bonds (SIB’s) inrichten, mist een belangrijke optie. SIB’s zijn ingewikkelde contractafspraak-trajecten die alleen werken met bewezen methodes van stabiele sociaal ondernemers vanwege het risicoprofiel voor de financier(s) en right to challenge-initiatieven gaan vaak over lokale, wijkgerichte verbeteringen. Challenges zijn een mogelijkheid daar tussenin: vragen uitzetten in de markt waar (sociaal) ondernemers en andere partijen op kunnen reageren en in co-creatie gezocht wordt naar de geschikte samenwerkingsvorm. We zien dit steeds meer, met o.a. Battle of Concepts en Social Impact Challenges.

Inkoop als middel voor versnelling

Zoals de auteurs benoemen, besteedt de overheid jaarlijks meer dan 73 miljard euro aan aanbestedingen, waarvan lokale overheden een derde deel voor hun rekening nemen. Echter is alleen het benoemen van aanbestedingen te nauw. De gemeente is zelf namelijk ook een organisatie met een groot inkoopbudget, waarvan een significant gedeelte nooit via aanbestedingsprocedures wordt besteed. ‘Reguliere’ inkoop en gunningsprocedures nemen in sommige gemeenten zelfs 50% van het totale inkoop- en aanbestedingsbudget op. Waar wijzigingen in de aanbestedingsprocedures ruimte creëren voor gevestigde sociaal ondernemers, bieden inkoop- en gunningsprocedures juist ruimte voor startende sociaal ondernemers vanwege de kleinere bedragen en omvang. Het stimuleren van deze ondernemers middels inkoop zorgt dat zij kunnen groeien van subsidie naar omzet, en potentieel in een later stadium aanbestedingen winnen en SIB’s kunnen sluiten.

Over de Social Impact Factory

Veel maatschappelijke vraagstukken schreeuwen om een oplossing, zoals voedselverspilling en schulden. De overheid is niet meer de voornaamste drijfkracht van het oplossen van deze vraagstukken. Met de komst van de participatiesamenleving en de decentralisaties, nemen ondernemers en burgers een steeds actievere rol in het oplossen van deze vraagstukken. Wij noemen dit de beweging naar sociaal ondernemerschap.

Sociaal ondernemerschap is ondernemen met het doel een maatschappelijk vraagstuk op te lossen. We zien steeds meer organisaties die zich richten op het maken van maatschappelijke impact. Sociaal ondernemers vervullen hierin een specifieke rol: vanuit een innovatief, markt-gedreven verdienmodel dragen ze bij aan de oplossingen van een maatschappelijk probleem.

Onze missie: wij versnellen de beweging naar sociaal ondernemerschap! Ons netwerk vormt de basis voor deze versnelling. Wij verbinden en vertalen de verschillende leefwerelden. Er wordt heel veel gepraat over sociaal ondernemerschap, maar de uitvoering blijft achter. Wij maken werk van sociaal ondernemerschap. Onze activiteiten versterken het netwerk en vergroten de impact van organisaties. Eens met ons verder praten? Neem gerust contact met me op (06-30060398 / marit@socialimpactfactory.com)

Per de antropoloog en Luc de kunsthistoricus zijn Mesjokke van cacao. Daarom maken we verantwoorde, ongehoord lekkere chocoladerepen.

Direct Trade

Onze cacao verkrijgen we door ‘Direct Trade’ wat betekent dat we onze bonen direct bij de cacaoboeren inkopen. De boeren krijgen een eerlijke prijs en wij weten precies waar onze bonen vandaan komen, hoe ze zijn behandeld, wie ze heeft geplukt én dat ze van een fantastische kwaliteit zijn. Bovendien werken we enkel met ‘specialty cacao’: cacao van de types Trinitario of Criollo, want die geven de meest diepgaande en prikkelende smaken aan onze repen. In ons fabriekje in Nieuwegein verwerken we de rauwe bonen tot een reep, waarbij we elke stap in het productieproces –van het roosteren tot en met het inpakken- zelf uitvoeren. Klabats!: een bean-to-bar chocolade met een cacaobeleving waar je wild van wordt

De wereld van cacao

Wij zijn met elkaar aan een gek avontuur begonnen op zoek naar de unieke smaken en verhalen achter eerlijke cacaovariëteiten. Tijdens onze voortdurende ontdekkingstocht worden we keer op keer verrast door de enorme variëteit aan cacaobonen. Elke boon geeft een eigen smaak aan een reep chocola, afhankelijk van land van herkomst, type cacaoboon en de manier van fermenteren en drogen op de plantage. De wereld van de cacao is zó groot dat we elke dag weer nieuwe smaken, nieuwe technieken en nieuwe gepassioneerde mensen ontdekken.

Trek gekregen in de Mesjokke chocolade

www.facebook.com/mesjokkechocolate
www.instagram.com/mesjokkechocolate

Elke maandag organiseert Blockchain030 een open LAB dag bij ons in de Social Impact Factory Utrecht. Dit is dé plek waar partijen met blockchain kennis en partijen met blockchain toepassingen elkaar treffen. Om een beeld te geven waar er tijdens deze LAB sessies op gebroed wordt gaan we elke week een korte update geven. Raak je geïnspireerd? Kom dan zeker een keer langs! 

DEZE WEEK (1 OKTOBER ) IS ONDER ANDERE GEWERKT AAN:

Tijdens de meetup van 1 oktober is er door de founders gewerkt aan het najaarsprogramma met nieuwe meetups. Zo zal op 8 november een gezamenlijke avondmeetup georganiseerd worden met de meetup-groep ETH DEV bij de Rabobank in Utrecht. Verder hebben we voor 5 november een bijzondere co-werkdag in petto. Deze dag zal in het teken staan van Komodo en Barterdex. De deelnemers krijgen de mogelijkheid om zelf een decentrale exchange voor cryptocurrencies te installeren op een zelf-meegenomen Raspberry Pi. Later in de maand organiseert Worldpay op maandagmiddag 26 november met ons een speciale meetup met de titel “blockchain & the payment industry” voor de sociaal ondernemers van SIF. Tot slot, blockchain030 doet een bijdrage aan de culturele zondag van 4 november as op de eerste verdieping van de SIF, met de presentatie “introductie in blockchaintechnologie”. Samen met collega-SIF-bewoners Maptime verzorgen de mensen van blockchain030 een rondleiding langs archeologische vindplaatsen op een virtuele kaart van Utrecht in VR. Ja, ook VR is een technologie die we bij blockchain030 beheersen.

Wil je een eigen project inbrengen of uitzoeken of jouw toepassing baat heeft bij blockchaintechnologie: kom dan langs! Iedere maandag op de zolder van SIF tussen 10 en 17 uur.