Klimaat Helpdesk Live

Wie is er verantwoordelijk voor klimaatverandering? Op 5 oktober leggen we deze vragen voor aan de wetenschap.

Climate Action

Wie is er verantwoordelijk voor klimaatverandering?

Het IPCC-rapport laat er geen misverstand over bestaan: de mens is verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. Over de gevolgen laat het VN-panel ook geen misverstand bestaan: extremere weersomstandigheden zijn onze toekomst, met onder andere intensere hittegolven en zware regens met alle gevolgen van dien. 


Hoog tijd voor actie, zou je denken. Onze CO2-uitstoot moet omlaag om de opwarming te beperken. Maar wie is er in Nederland verantwoordelijk voor de CO-uitstoot: de benzine-gebruikende burger, de energieproducent, of de staat?

Daarnaast rijst (bijvoorbeeld na de uitslag in de Klimaatzaak tegen Shell) vaak de vraag: wat voor nut hebben Nederlandse maatregelen op het wereldwijde toneel?
Op 5 oktober leggen we deze vragen voor aan de wetenschap. Rianka Rijnhout is jurist en universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht. Ze is gespecialiseerd in aansprakelijkheids- en schadezaken en deed onder meer onderzoek naar de problematiek rond de gaswinning in Groningen. Heleen van Soest is onderzoeker bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Ze bestudeert daar internationaal klimaatbeleid in het kader van het klimaatakkoord van Parijs.

Foto door Matt Palmer via Unsplash


COVID-19 update

Veilig werken en vergaderen