Uitgelicht

Vacature Algemeen en artistiek directeur

Ben jij diegene die sociaal ondernemerschap ademt? Die al jaren vindt dat dat het nieuwe normaal moet worden? Durf jij een startup door te bouwen naar een stabiele situatie? Leid jij het team en geef je ze ruimte en vertrouwen? Help je gemeenten en bedrijven het op een andere manier te doen?

Lees meer

Finale challenge NewFuture@Work

Gemeente Haarlem en Social Impact Factory daagden ondernemers uit om een aantrekkelijk (werk)ervaringstraject te realiseren om duurzaam de financiële zelfredzaamheid van jongeren te stimuleren.

Lees meer

Vacature stagiair(e) Buy Social!

Voor Buy Social, de samenwerking tussen Social Enterprise NL en Social Impact Factory die
sociaal inkopen stimuleert, zijn wij op zoek naar een stagiair die ons kan helpen deze samenwerking verder vorm te geven!

Lees meer

Sociaal ondernemerschap in Apeldoorn!
Vorige week donderdag organiseerden wij in Apeldoorn een geslaagde bijeenkomst sociaal ondernemerschap. Deze bijeenkomst was de afsluiting van het project, waarin we samen met ondernemers en de gemeente Apeldoorn de kansen sociaal ondernemerschap in Apeldoorn te stimuleren in kaart hebben gebracht. Deze kansen zijn door de ondernemers en gemeente uitgewerkt in concrete plannen en gepresenteerd op de bijeenkomst.
Wethouder Johan Kruithof, juryvoorzitter tijdens de bijeenkomst, heeft de initiatiefnemers van de plannen uitgedaagd om de plannen verder te brengen. Hij complimenteerde de ondernemers voor hun inzet. “Dit heeft geresulteerd in het feit dat Apeldoorn het meest gunstige ondernemersklimaat voor het MKB heeft. Sociaal ondernemen is meer dan alleen een definitie maar is een manier van ondernemen die voor iedereen interessant is.” Als ze hierin slagen, dan wordt sociaal ondernemerschap nog verder gestimuleerd én staat er in januari een fles champagne in de kamer van de wethouder op ze te wachten!
Lees hier het nieuwsbericht van de Gemeente Apeldoorn over de bijeenkomst.
Social Enterprise Days 2017

Op 1 en 2 juni organiseren Kirkman Company, Gemeente Utrecht en Universiteit Utrecht weer de Social Enterprise Days met als thema ‘Towards an inclusive agenda’. Wij zijn natuurlijk ook van de partij!  

Lees meer

Kansen bieden aan statushouders – de Menukaart

Heb je vragen over de wet- en regelgeving rondom vluchtelingen en werk? Ben je benieuwd naar ervaringen van werkgevers en vluchtelingen? Of wil je misschien meer weten over de instrumenten van bijvoorbeeld gemeente Utrecht om de arbeidsparticipatie van vluchtelingen te stimuleren?

Lees meer

Duurzame en sociale bloemen voor secretaressedag

Op 20 april is het weer secretaressedag! Op deze dag worden secretaresses door heel Nederland in het zonnetje gezet. En hoe kan dat beter dan met een mooie bos bloemen? Speciaal voor secretaressedag hebben wij daarom een samenwerking met de Duurzame Bloemisten Groep opgezet.

Lees meer

Dinsdag 7 maart: Dopper B-talks in SIFUtrecht

Dopper is een B Corporation. B Corporations zijn bedrijven die hun kracht gebruiken om sociale en ecologische uitdagingen aan te gaan en vanuit deze mindset werken. Dopper wil ook anderen inspireren om sociaal en duurzaam te ondernemen.

Lees meer

8 uur overwerken Utrecht

Op 31 maart kun je weer 8 uur overwerken voor het goede doel! Tijdens dit jaarlijks terugkerende internationale evenement bundelen teams van ongeveer vijf creatieve professionals en een coach hun krachten om zo verschillende goede doelen een handje te helpen met een creatieve oplossing voor een uitdagend vraagstuk.

Lees meer

Terugblik Vakbeurs Facilitair

Op 25, 26 en 27 januari vond in de Jaarbeurs de Vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer plaats. De Social Impact Factory heeft daar samen met de gemeente Utrecht, Jacobs Douwe Egberts en de Koekfabriek presentaties gegeven over hoe je als organisatie sociale impact kan creëren met social return.

Lees meer

Health impact bond assessment

In de zomer van 2016 heeft de Social Impact Factory een ‘health impact bond assessment’ uitgevoerd voor GO! Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door het programma Initiate van VNG en Rijnstate.

Lees meer

Facilitaire sociaal ondernemers gezocht!

Op 25, 26 en 27 januari 2017 is de Vakbeurs Facilitair & Gebouwbeheer in de Jaarbeurs in Utrecht. Tijdens deze drie dagen komen ruim 15.000 bezoekers naar de Jaarbeurs in Utrecht om meer te leren over facilitair en gebouwbeheer. Als Social Impact Factory zijn we gevraagd om onze kennis te delen over sociaal inkopen als invulmogelijkheid van social return.

Lees meer

Werken OntzorgT

De gemeente Zoetermeer is zoekende hoe je samen met (lokale) sociaal ondernemers werkplekken kan creëren voor mensen die niet zelfstandig kunnen zorgen voor een zinvolle dagbesteding of niet zonder begeleiding kunnen werken.

Lees meer

Sociale Voedselcommunity

Ondanks de relatieve welvaart die wij in Nederland mogen ervaren, zijn er nog altijd gezinnen die niet genoeg te besteden hebben om fatsoenlijk van te eten. Verschillende organisaties en instanties, waaronder de voedselbanken, proberen hier verandering in te brengen.

Lees meer

Nieuwe Factory partner:

We hebben we een nieuwe Factory partner in de familie. Meltwater, een media-intelligence bedrijf gaat ons ondersteunen door middel van het meten en analyseren van het succes van de verschillende challenges op sociale en online media. Daarnaast zal ze ons helpen met het uitbreiden van ons bestaand netwerk.

Lees meer

Ondernemers gezocht voor exploitatie van 6 (brom) fietsstallingen in Zoetermeer

De gemeente Zoetermeer heeft zes (brom)fietsstallingen in de stad waar gebruikers gratis bewaakt een (brom)fiets kunnen stallen. Voor de exploitatie van deze stallingen is de gemeente Zoetermeer op zoek naar innovatieve ondernemers.

Ben jij of ken jij een ondernemer die geïnteresseerd is in samenwerking met de Gemeente Zoetermeer rondom de exploitatie van 6 fietsenstallingen, waarbij de bemanning van de fietsenstallingen wordt uitgevoerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt?

Lees meer

Driven by Purpose event SnappCar

Kom naar SnappCar’s 5-jarig jubileum!

Inspiratie, interactie en samen sociale impact handen en voeten geven, daar draait het 5-jarig jubileum van SnappCar om. Deze sociale organisatie met als doelstelling om 1% minder auto’s op de weg te hebben in Europa voor 2018 viert hun bestaan met een inspirerend event voor iedereen die bezig is met sociaal ondernemerschap: Driven by Purpose!

Lees meer

In de steigers!

Serena Scholte, de nieuwe locatiemanager van Social Impact Factory Utrecht, zal de komende maanden de transformatie van het pand op Vredenburg 40 begeleiden en zich bezighouden met de toekomstige bezoekers. We vroegen haar naar haar motivatie en eigen (sociale) gedrevenheid.

Lees meer

Sociale Impact meten

In mei zijn de Social Impact Factory en gemeente Utrecht gestart met een pilot ‘Sociale impact meten met Sinzer’. We hebben toen uitgevraagd of ondernemers aan deze pilot mee wilde doen, en met succes! Ondertussen hebben we in een drietal werksessies thema’s, indicatoren én vragen geformuleerd om een ‘template’ (format) te bouwen. Dit template is de basis om met de softwaretool Sinzer sociale impact te kunnen meten op ondernemings- of projectniveau.

Lees meer

Sociaal voedsel in Almere!

Burendag 2016 in Almere is de Kick-off van een nieuwe sociale voedselcommunity! De afgelopen maanden hebben we met een coalitie bij de stad gewerkt aan een pilotplan voor een sociale voedselcommunity die zich richt op het bereiken van twee doelen:

Lees meer

Lunchen met Slagkracht

Je bent als ondernemer al even bezig met je bedrijf. Maar om echte groei te maken en een duurzaam concept neer te zetten, is het tijd voor de volgende stap. Alleen welke stap is dat en hoe pak je dat aan? Ga dan aan slag met SLAGKRACHT!

Lees meer

Internationaal Ondernemerschap voor asielzoekers en bewoners Overvecht

Samen met de gemeente Utrecht, SOCIUS, de Universiteit Utrecht, de Volksuniversiteit, Vluchtelingenwerk en het COA werkt de Social Impact Factory aan het Plan Einstein. Plan Einstein is een verbindend project voor asielzoekers in Utrecht en bewoners in de wijk Overvecht. Plan Einstein biedt asielzoekers vanaf hun eerste dag in Utrecht zinvolle activiteiten voor hun toekomst in ondernemerschap, ongeacht of de toekomst in Nederland ligt of in een ander land.

Lees meer

Kabinet positief over sociaal ondernemen!

Na lang wachten was het er vandaag dan eindelijk: de reactie van het kabinet op het SER advies Sociale Ondernemingen. De reactie in een notendop: “Sociale ondernemers lopen voorop!” En daar zijn wij het helemaal mee eens.

Lees meer

Sociaal kerstpakket

Sluit het jaar goed af met een sociaal kerstpakket!

De Social Impact Factory heeft dit jaar een aantal sociale kerstpakketten samengesteld. Een sociaal kerstpakket is dé manier om:

  • Het jaar sociaal af te sluiten
  • Goed te doen voor je werknemers én anderen in de maatschappij
  • Social return in te vullen op een sociaal ondernemende manier

Lees meer

Social Enterprise Day

Social Enterprise Day

De Social Enterprise Day vond dit jaar alweer voor de derde keer plaats op donderdag 2 juni. We kijken terug op een zeer geslaagd evenement in TivoliVredenburg. Een prettige plek met een bijzonder uitzicht: namelijk op het voormalige Staffhorstpand, de plek die eind dit jaar Nederlands hotspot zal worden voor sociaal ondernemerschap, de Social Impact Factory Utrecht! Daarnaast feliciteren we Unilever en De Correspondent als winnaars van de Social Enterprise Awards!

Lees meer

Fantastisch nieuws!

Social Impact Factory Utrecht is dé hotspot voor sociaal ondernemen. Wil je alvast een kijkje nemen in het nieuwe pand aan Vredenburg 40? Dat kan! En al einde van het jaar gaan we voor het grote publiek open.

Lees meer

Factory activiteiten in het land

Al is Utrecht onze thuisbasis; we zijn in verschillende gemeenten in het land actief om sociaal ondernemerschap te stimuleren en arbeidsparticipatie te bevorderen. Het liefst werken we samen met lokale partners en helpen we versnellen door onze kennis en methodiek in te zetten. Wil jij weten waar we op dit moment actief zijn?

Lees meer

Sociale impact meten

We zijn met een kleine groep bezig om een concrete slag te maken in het meten van ‘sociale impact’. Via deze weg houden we je op de hoogte van onze vorderingen. Samen met Sinzer, een aantal sociaal ondernemers en verschillende medewerkers van gemeente Utrecht werken we aan een zogenaamd ‘impacttemplate’. 

Lees meer

Ondernemende dagbesteding in Zoetermeer

Zie jij kansen als (sociaal) ondernemer om in Zoetermeer mee te bouwen aan een verdienmodel waarin mensen naar vermogen kunnen meedoen en als dat kan kunnen doorgroeien naar een (gedeeltelijk) betaalde baan? Wil jij een stuk van je bedrijf openstellen voor iemand om te ontdekken wat hij/zij kan? Zie jij opties om samen met de gemeente Zoetermeer en andere stakeholders in vier maanden tijd een pilotplan te ontwikkelen om de eerste stappen te zetten in nieuwe kansen voor deze doelgroep? Ben jij ondernemer en wil je graag aan de slag in Zoetermeer met jouw producten of diensten? Dat kan! 

Lees meer

Bouw mee aan een community supermarkt!

Heb jij interesse in het opzetten van sociale supermarkt? Ben jij actief in het tegengaan van voedselverspilling? Je kunt nu een ondernemende bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een verdienmodel voor een supermarkt voor minima-huishoudens in Almere! Doe mee met de Impact Challenge en ontwikkel je eigen plan van aanpak om in het najaar betrokken te zijn bij de eerste sociale supermarkt in Almere!

Lees meer

Market matches

Wist je dat er bijna wekelijks nieuwe inkoopvragen op de Social Impact Market worden gezet? De vraag is elke keer verschillend, van catering tot aan bouwloodsen, alles komt voorbij. We merken dat inkopers van bedrijven het soms lastig vinden om een concrete vraag te formuleren dus kijken we mee en formuleren de vraag dan zo breed mogelijk.

Lees meer

Initiate Impact Challenges

Vernieuwing, versnelling, verbinding – dat is waar een Impact Challenge om draait. Donderdag 24 maart presenteerden de coalities van drie Initiate Impact Challenges de resultaten van het harde werken op de Impact Presentaties.

Lees meer

De stad denkt mee in ‘Vitaal oud in Utrecht’

Terugblik op informatiebijeenkomst

Op dinsdag 5 april vond de aftrap plaats van het pitch-traject ‘Vitaal oud in Utrecht’. Op uitnodiging van de gemeente Utrecht en Zilveren Kruis kwamen ruim 40 betrokken Utrechters samen in De Pionier.

Lees meer

Doorstart Impact meten

Impact meten is essentieel voor sociaal ondernemers. Op 1 december waren veel sociaal ondernemers bij onze bijeenkomst over dit onderwerp aanwezig. Daarnaast hebben sommige van hen ook meegedaan aan de pilot met de HU studenten. Nu willen we na het begin van toen een doorstart maken. 

Lees meer

Workshop op de Social Enterprise Day

Het lijkt nog ver weg maar toch komt de Social Enterprise Day er verrassend snel aan op 2 juni aanstaande. Deze dag wordt jaarlijks georganiseerd voor (startende) sociaal ondernemers, gevestigde organisaties en overheden die op deze dag actief aan elkaar verbonden worden om sociale impact te creëren. Ook wij zijn van de partij en geven een inspirerende workshop over innovatief samenwerken met sociale impact.

Lees meer

W & I Lekstroom sluit aan

Onlangs hebben we de inventarisatie van sociaal ondernemers in de regio Lekstroom afgerond. Met de aansluiting op de Social Impact Market is de eerste uitbreiding naar andere gemeenten (Houten, Lopik, IJsselstein, Nieuwegein en Vianen) een feit! 

Lees meer

Het grote Woordenboek der Social Impact Factory

Het grote Woordenboek der Social Impact Factory

Taal is een middel. Met taal breng je een boodschap over. Taal verbindt. Maar taal schept ook verwarring, onduidelijkheid. Taal kan ervoor zorgen dat je langs elkaar heen praat, terwijl je denkt dat je dezelfde definitie hanteert. Elke organisatie heeft haar eigen taal. Zo ook wij. Daarom is er nu: het grote Woordenboek der Social Impact Factory.

Lees meer

De Social Impact Market in cijfers

Nu bijna drie maanden sinds de lancering op het event ‘Creëer sociale impact met social return’, geven we weer graag een update over onze Social Impact Market. Iedere maand groeien we door nieuw aanbod van sociaal ondernemers die we van harte verwelkomen. Benieuwd wat we de afgelopen drie maanden hebben gedaan om sociaal inkopen via de Market op de kaart te zetten? Lees dan snel verder.

Lees meer

Onderzoek informatiebehoefte sociaal ondernemers

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) heeft de opdracht gekregen van ministerie van BZK om na te gaan aan welke informatie sociaal ondernemers behoefte hebben, welke informatie nog ontbreekt en waar deze informatie dan te vinden zou moeten zijn (en hoe). Hiervoor is een digitale vragenlijst ontwikkeld met slechts drie inhoudelijke vragen. Je zou hen én sociale ondernemers helpen deze in te vullen.

Vitaal oud: initiatiefnemers gezocht!

Organiseer een ‘Carebnb’ voor logeeropvang. Zorg voor digitale buddies voor ouderen. Maak buurten levensloopbestendiger. Dat zijn een paar van de ideeën die bedacht zijn tijdens de werkconferentie over Vitaal oud worden in Utrecht afgelopen december. Nu liggen er tien concrete ideeën waar Zilveren Kruis en gemeente Utrecht veel potentie in zien.

Lees meer

Sociaal event creëert impact

Op 14 januari organiseerden de gemeente Utrecht samen met de Social Impact Factory het event ‘Creëer sociale impact met social return’. Terugblikken op het event? Van het event is een filmpje gemaakt. Beleef hier het event nog een keer.

Lees meer

Impact Presentatie Initiate

Social Impact Factory en Initiate nodigen je van harte uit voor de Impact Presentatie op donderdag 24 maart. Tijdens deze middag presenteren de sociale innovatie coalities in de Regio Midden de resultaten van hun challenges.

Tijdens deze Impact Presentatie presenteren de coalities innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken die tijdens deze challenges zijn ontstaan. We nodigen geïnteresseerde gemeenten, bedrijven en fondsen uit voor een naderen kennismaking met de bedachte oplossing. 

Lees meer

Inspiratiesessie gemeenten
De Social Impact Factory en de gemeente Utrecht organiseren voor Nederlandse gemeenten een Inspiratiesessie op donderdag 3 maart 2016 (16:00-18:30 uur). Tijdens een afwisselend en inspirerend programma, nemen we je mee in de mogelijkheden om sociaal ondernemerschap te stimuleren binnen jouw gemeente.

And the winner is…..

De Reiskoffer en Buurt Mobiel winnen samen €100.000,- euro met de Maatwerkvervoer challenge
Oplossingen voor een groot maatschappelijk probleem uitvragen door een prijsvraag te organiseren, dat is een andere manier van werken! De gemeente Utrecht en de Social Impact Factory gingen in de challenge Maatwerkvervoer op zoek naar sociale, innovatieve oplossingen voor maatwerkvervoer voor kwetsbare doelgroepen. Donderdag 28 januari mochten drie finalisten in twintig minuten hun oplossing pitchen aan de vierkoppige jury.

Lees meer

Social return verhoogt productiviteit van de Koekfabriek

Sinterklaas komt dit jaar ook langs bij de Koekfabriek! De Social Impact Factory heeft een match gemaakt tussen het schoonmaakbedrijf GOM (onderdeel van Facilicom) en de Koekfabriek. De medewerkers van regio Noord en regio Amsterdam krijgen dit jaar als Sinterklaasattentie een zakje pepernoten van de Koekfabriek.

Lees meer

Trui gemaakt van afvalplastic

Het Groene Peleton Festival had dit jaar een speciale prijs. De winnaars gingen naar huis met een trui gemaakt van gerecycled afvalplastic. De groene trui is een voorbeeld van wat de Social Impact Factory doet.  

Lees meer

Oud Nieuws

Finale challenge NewFuture@Work

Gemeente Haarlem en Social Impact Factory daagden ondernemers uit om een aantrekkelijk (werk)ervaringstraject te realiseren om duurzaam de financiële zelfredzaamheid van jongeren te stimuleren.

Lees meer

Sociaal ondernemerschap in Apeldoorn!

Vorige week donderdag organiseerden wij in Apeldoorn een geslaagde bijeenkomst sociaal ondernemerschap. Deze bijeenkomst was de afsluiting van het project, waarin we samen met ondernemers en de gemeente Apeldoorn de kansen sociaal ondernemerschap in Apeldoorn te stimuleren in kaart hebben gebracht. Deze kansen zijn door de ondernemers en gemeente uitgewerkt in concrete plannen en gepresenteerd op de bijeenkomst.
Wethouder Johan Kruithof, juryvoorzitter tijdens de bijeenkomst, heeft de initiatiefnemers van de plannen uitgedaagd om de plannen verder te brengen. Hij complimenteerde de ondernemers voor hun inzet. “Dit heeft geresulteerd in het feit dat Apeldoorn het meest gunstige ondernemersklimaat voor het MKB heeft. Sociaal ondernemen is meer dan alleen een definitie maar is een manier van ondernemen die voor iedereen interessant is.” Als ze hierin slagen, dan wordt sociaal ondernemerschap nog verder gestimuleerd én staat er in januari een fles champagne in de kamer van de wethouder op ze te wachten!
Lees hier het nieuwsbericht van de Gemeente Apeldoorn over de bijeenkomst.

Event Plan Einstein op 5 oktober

De Social Impact Factory verzorgt binnen Plan Einstein een praktijkprogramma rondom ondernemerschap.

Elke eerste donderdag van de maand organiseren we een event, voor alle bewoners van Overvecht. Op 5 oktober komt Stut Theater een workshop geven over assertiviteit op de werkvloer. Soms denk je na een gesprek: ‘Had ik dat maar gezegd!’. Hoe kom je voor je eigen belang op in een professionele omgeving? Met theateroefeningen gaan we daarmee aan de slag.

De catering wordt verzorgd door een deelneemster van Plan Einstein die een eigen cateringbedrijf wil starten.