Rondleiding expositie ‘Roots’ door Qkunst

Op woensdag 29 maart verzorgt SIF-member QKunst om 17.30 uur een rondleiding met de kunstenaars door de huidige expositie Roots. Samira Charroud en Ibraheem Paling verbeelden de zoektocht naar hun culturele identiteit in hun kunst.

Sustainable Cities And Communities

Kom naar de QKunstrondleiding met de kunstenaars door de huidige expositie Roots. De rondleiding door de expositie vindt plaats op woensdag 29 maart. In Roots verbeelden Samira Charroud en Ibraheem Paling de zoektocht naar hun culturele identiteit in hun kunst. Kleurrijke werken van textiel, verf en kralen nemen je mee naar Marokko en Bangladesh. 

Inloop is vanaf 17:00 in de lounge van Social Impact Factory, en de rondleiding start om 17:30. Aanmelden kan bij Krista.

De expositie Roots is sinds 16 februari in de Social Impact Factory. SIF-member QKunst organiseert drie keer per jaar exposities met talentvolle Utrechtse kunstenaars in de ruimtes van SIF. Dit keer vroeg QKunst Samira Charroud om te exposeren én een tweede kunstenaar uit te nodigen. Het tweede talent werd Ibraheem Paling. Beiden studeerden illustratie aan de HKU en verbeelden de zoektocht naar hun culturele identiteit. Dit resulteert in kleurrijke kunstwerken waarin van alles te ontdekken valt.

Samira Charroud

Samira Charroud (1994) is een echte verhalenverteller. Ze groeide op met zowel de Nederlandse als de Marokkaanse cultuur, en verwerkt beide invloeden in haar werk. In de Berberse cultuur worden verhalen al eeuwenlang verbeeld in textiel. De traditie van de weefkunst wordt van moeder op dochter overgedragen. Samira creëert in haar eigen beeldtaal hedendaagse interpretaties van dit concept. Haar tapijtenserie Yemma, wat ‘moeder’ betekent, is een ode aan de belangrijke positie van de vrouw als bewaker van de Berberse cultuur. 

Samira werkt multidisciplinair. Elke keer zoekt ze een passend medium bij het verhaal dat ze wil vertellen. Bij de social impact factorySIF zijn diverse prints en een kleed uit haar serie Yemma te zien. 

Ibraheem Paling

Enkele jaren geleden begon Ibraheem Paling (2000) zijn persoonlijke ontdekkingsreis naar Bangladesh, het land van zijn moeder. Hij maakte zich de taal eigen en leerde er vele familieleden kennen. Van hen leerde hij traditionele handwerktechnieken, zoals het maken van quilts. Van stukken stof die zijn gedragen door zijn familie, maakt Ibraheem dekens, die wat hem betreft gewoon gebruikt kunnen worden. Zo verwerkt hij op een duurzame manier textiel, in een land dat een van de grootste exporteurs van kleding is. 

Ibraheem werkt bijna altijd met de hand, zonder tussenkomst van technologie. Via deze ambachtelijke maakwijze blijft hij dichtbij zijn roots. Naast kleden, maakt Ibraheem ook onder andere schilderijen met (zelf)portretten, borduursels, sieraden en films. Bovendien is hij bezig met het schrijven en illustreren van een boek. Als onderdeel van zijn afstudeerproject maakte Ibraheem een korte film die gaat over zijn zoektocht: Bangladesh Diaspora. A Story told in Stitches 

Drie keer per jaar organiseert SIF-member QKunst bij SIF een expositie met talentvolle Utrechtse kunstenaars. De exposities sluiten aan bij de maatschappelijke doelstellingen van SIF en de thema’s die leven bij de members.  

Benieuwd naar andere exposities die Qkunst in de Social Impact Factory heeft samengesteld? Hier vind je de vorige expositie.

Kunstwerk in SIF

Get to know our network