Vier jonge vrouwen drinken een drankje in de zon

FutureSpecs

Samen met sociale ondernemingen creëerden wij passend werkaanbod voor jongeren in Utrecht zonder startkwalificatie of baan.

Tanja van Gelderen
Team Utrecht
Vier jonge vrouwen drinken een drankje in de zon

De Gemeente Utrecht had de wens om samen met ondernemingen werkaanbod te creëren voor jongeren tussen de 16 en 27 jaar (NUG’gers) zonder startkwalificatie of baan. Deze jongeren missen werkaanbod in lijn met hun verwachtingen en interesses en leven vaak in een kansarme omgeving. Door nu te investeren in de toekomst van deze jongeren, kan een levenslange afhankelijkheid van uitkering maar ook criminaliteit of andere problematiek bespaard blijven.

Wat hebben we gedaan?

We hebben een uitvraag gedaan in de markt naar ondernemingen die met een commercieel product of dienst, passende arbeidsplekken wilden creëren voor jongeren. Uit ruim dertig inzendingen is samen met Gemeente Utrecht een selectie gemaakt van drie ondernemingen. Zij zijn door ons begeleid in het opstellen van de pilotplannen en het voorbereiden van hun pitch voor de finale. In de finale is het investeringsbedrag van €60.000 verdeeld door de jury.

Uitkomsten

In de finale hebben twee sociaal ondernemingen hun plannen gepitcht. Fatboy Cinema ontving €30.000 om in Utrecht een stadsstrand met bioscoop, virtual reality experience en biertuin te openen. De jongeren krijgen hier een eerlijke kans op een gave werkplek en worden opgeleid. Stichting Nelis ontving eveneens €30.000 met hun opleidingsconcept voor jongeren in glazenbewassing en schoonmaak, maar wel met een hippe branding waardoor het een aantrekkelijke werkplek voor jongeren is.

A network van people making impact

Get to know our network