Global Goal 11

Global Goal 11: Leefbare, duurzame steden

Global Goal 11: Leefbare, duurzame steden. Maak steden en menselijke nederzettingen inclusief, veilig, veerkrachtig en duurzaam.

Annemiek Temming
Team Projecten
Global Goal 11

Maak steden en menselijke nederzettingen inclusief, veilig, veerkrachtig en duurzaam. Dat is waar global goal 11 voor staat. 

Duurzame groei is de grootste uitdaging van steden van de toekomst. Ook al bedekken alle steden slechts drie procent van al het landoppervlakte, toch zijn ze goed voor zo’n 60 tot 80 procent van alle energieconsumptie en zo’n 75 procent van de carbon emissies. De snelle verstedelijking drukt zwaar op het krijgen of behouden van vers watervoorziening, functionerende riolering, de leefomgeving en de volksgezondheid.

De helft van de wereldbevolking, dat is zo’n 3.5 miljard mensen, woont in de stad. En de verwachting is dat dat aantal alleen maar toeneemt: in 2030 woont mogelijk bijna 60 procent van alle mensen wereldwijd in stedelijk gebied. Vrijwel al deze verstedelijking, 95 procent, vindt plaats in ontwikkelingslanden. Helaas bevat die groei van ‘stedelijk gebied’ ook sloppenwijken. Nu wonen er al 823 miljoen mensen in die sloppenwijken, maar dat aantal zal blijven groeien.

De stad van de toekomst moet met behulp van innovatie en vooruitgang kansen bieden aan iedereen, inclusief toegang basisvoorzieningen als schoon drinkwater, huisvesting, energie, transport en meer.

Het Hof van Cartesius en SDG 11

Het Hof van Cartesius biedt groene werkplekken midden in Utrecht en is een proeftuin voor circulair bouwen en ondernemen. Je kunt hier je eigen werkplek afbouwen. Het Hof van Cartesius bestaat telkens uit 3 paviljoens rondom een groene semi-openbare binnentuin. Hierdoor ervaar je de rust van werken in de natuur maar werk je wel midden in Utrecht.

De paviljoens worden gebouwd  volgens circulaire principes zoals hergebruik, modulair, demonteerbaar, biobased en duurzaam. Hiermee wil de organisatie bewijzen dat circulair bouwen kan en willen ze een plek zijn waar circulaire innovaties zichtbaar worden voor iedereen.


COVID-19 update

Veilig werken en vergaderen