Global Goal 13

Global Goal 13: Klimaatverandering aanpakken

Klimaatverandering en de opwarming van de aarde hebben grote invloed op het dagelijks leven en het inkomen van miljoenen mensen wereldwijd. In de toekomst zal dat alleen maar toenemen.

Marit Merkus
Auteur
Global Goal 13

Klimaatverandering en de opwarming van de aarde hebben grote invloed op het dagelijks leven en het inkomen van miljoenen mensen wereldwijd. In de toekomst zal dat alleen maar toenemen.

Global Goal 13: Bestrijden van klimaatverandering en de effecten ervan.

Extreme omstandigheden
Droogte, overstromingen en extreme stormen komen vaker voor door klimaatverandering. Uitstoot van broeikasgassen zorgt ervoor dat de temperatuur op aarde snel stijgt. Hierdoor smelt het Poolijs en stijgt het zeeniveau. De meest kwetsbare groep, arme mensen, krijgen als eerst met de gevolgen te maken. Vaak zijn zij afhankelijk van landbouw in gebieden die gevoelig zijn voor deze extreme omstandigheden.

Onder de twee graden
In december werd in Parijs een klimaatakkoord gesloten waarbij landen afgesproken hebben om de opwarming van de aarde onder de twee graden te houden. Hiervoor moeten broeikasgassen fors teruggedrongen worden en moeten fossiele energiebronnen vervangen worden door duurzame energie. Verder is het belangrijk dat met name ontwikkelingslanden maatregelen kunnen nemen om zich te wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Skyscraper Whale
Een enorme walvis, gemaakt van vijf ton plastic uit de Stille Oceaan, springt sins januari uit de Utrechtse Catharijnesingel, pal voor TivoliVredenburg. Het dier is een statement tegen de gigantische hoeveelheid plastic afval die rivieren, zeeën en oceanen overal ter wereld vervuilt.

Op initiatief van de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie (REBO) van de Universiteit Utrecht is het kunstwerk voor zes maanden naar Utrecht gehaald. Hoogleraar Europees en Nationaal Waterrecht, Marleen van Rijswick is programmaleider van het Utrecht Centre for Water, Oceans and Sustainability Law. Toen zij voor een conferentie over duurzaamheid in Brugge was, zag ze de walvis. Ze was onder de indruk en onderzocht de mogelijkheden om hem naar Utrecht te halen.


Our booking system