Global Goal 14

Global Goal 14: Leven in het water

SDG 14: Behoud en maak duurzaam gebruik van de oceanen, de zeeën en de maritieme hulpbronnen.

Marit Merkus
Auteur
Global Goal 14

Oceanen zijn met hun temperatuur, hun stromingen en hun onderzeese leven de motor van mondiale systemen die de aarde bewoonbaar maken voor mensen. Ze bedekken drie kwart van het aardoppervlak.  Ons drinkwater, het weer, het klimaat, de kusten, veel van ons eten en zelfs de lucht die we inademen is afhankelijk van de zee.

SDG 14: Behoud en maak duurzaam gebruik van de oceanen, de zeeën en de maritieme hulpbronnen.

Activiteit op zee
Oceanen en zeeën absorberen 30 procent van de totale CO2 uitstoot en het fytoplankton zorgt voor 50 procent van onze zuurstof. Door de eeuwen heen zijn oceanen en zeeën cruciaal gebleven voor handel en transport. De huidige waarde van economische activiteit op zee wordt geschat op 3 tot 6 biljoen dollar. Wist je dat oceanen en zeeën 90 procent van al het transport en via onderzeese kabels 95 procent van de mondiale telecommunicatie dragen? Visserij en aquacultuur verschaffen voor 4,3 miljard mensen ruim 15 procent van hun dierlijke eiwitconsumptie.

Zonder zorgvuldig beheer van deze essentiële mondiale hulpbron is er geen duurzame toekomst mogelijk.

Het Zero Waste Project
De zussen Nicky en Jessie leven sinds 2014 zero waste, zonder afval dus. Het begon als project voor een maand en het is inmiddels uitgegroeid tot een jarenlang project en lifestyle! Op hun blog laten zij zien hoe ze dat doen en geven ze tips voor een duurzamer leven. Zónder in te leveren op comfort, stijl of leuke dingen.

“Doei wegwerp-koffiebekers, plastic boterhamzakjes en voorverpakte koekjes. Hi vintage winkels en betere wereld!”

Lees hier meer over het Zero Waste Project.


Our booking system