Coach van een nieuwkomer in Utrecht

Plan Einstein is weer op zoek naar coaches! Waarom coach worden? Lees dan verhaal van coach Martijn en nieuwkomer Amr. 

Sherida Cooman
Team SIF

Wil je zelf coach worden en een bijdrage leveren aan de volgende stap in het leven van nieuwkomers in Utrecht? Plan Einstein is weer op zoek naar coaches!

Waarom coach worden? Lees het verhaal van Martijn en Amr. 

Martijn maakt kennis met Amr Salah, een academisch opgeleide jongeman, oorspronkelijk uit Yemen, die werkervaring heeft opgedaan in Maleisië.

Amr klopte zelf aan bij Plan Einstein, op zoek naar kennis en netwerk om zo goed en snel mogelijk zelfstandig en onafhankelijk aan de slag te kunnen. Zijn eerste idee is om een eigen koffiemerk met bonen uit Yemen in de markt te gaan zetten, een kostbare exercitie. Los van de problemen in Yemen, is de koffiemarkt erg competitief en enigszins verzadigd. Na onderzoek gedaan te hebben, tijdens het business programma Build Your Own Future @Plan Einstein besluit hij dat business idee op de langere termijn te schuiven. Hij kiest ervoor om eerst een baan te vinden. 

Op dat moment wordt Martijn via Eline van Welkom in Utrecht en Miriam van de Social Impact Factory gekoppeld aan Amr om hem te ondersteunen in het uitbreiden van zijn professionele netwerk en kansen te creëren om op zoek te gaan naar die eerste stageplek of baan. Een van de grootste uitdagingen voor Amr en veel nieuwkomers is: leer je eerst goed Nederlands spreken of ga je direct op zoek naar een baan of stage? 
Amr kwam met hulp van Martijn tot de conclusie dat hij het beste werkervaring en taalvaardigheid tegelijkertijd opbouwt. 


Vervolgens bracht Martijn Amr in contact met een oud-studiegenoot, die bij Vialis, een civiele techniek & ingenieursbedrijf werkt.  Het goede nieuws is: Amr mag starten met een 3 maanden stageperiode! Echt gaaf dat zo’n persoonlijke match direct resultaten oplevert.

Gezien alle moeilijkheden waar mensen met een vluchtelingenachtergrond tegenaan lopen zoals de blog van Leendert beschrijft, geeft dit maar weer aan hoe belangrijk maatwerk en persoonlijke betrokkenheid is.  

Martijn: “Het is zo dankbaar om Amr Salah ontmoet te hebben, ik heb ook zoveel van hem geleerd en bijzonder dat ik een bijdrage aan zijn volgende stap in het leven heb mogen geven! We blijven in contact voor een kop koffie en een wandeling.”

Zelf coach worden? Stuur een mail naar Miriam@socialimpactfactory.com

Wil jij met projecten aan de slag?